Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Юни, 2023 09:54 5 414 41

Путин унищожи техния град, защото жителите му отказаха да се преклонят пред него

  • язовир-
  • военни престъпления-
  • херсон-
  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • нова каховка

Путин се опита да принуди Украйна да се подчини с малко загриженост какво може да бъде унищожено в този процес

Путин унищожи техния град, защото жителите му отказаха да се преклонят пред него - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Въоръжените сили на Украйна заявиха, че са освободили три села на фронтовата линия в западната част на Донецк, почти седмица след началото на контраофанзивата, съобщи в. „Гардиън“, цитиран от БТА в преглед на печата.

На видеозапис се вижда как войници издигат украинското знаме над село Благодатне, южно от град Велика Новосилка, едно от основните направления на контраофанзивата досега. Войници от друга бригада се снимаха със знамето на подразделението си в Нескучне. По-късно вчера Киев съобщи, че е превзето трето село - Макаровка. Трима цивилни бяха убити, а други 10 души бяха ранени, след като руските сили откриха огън по лодка, превозваща евакуирани от наводненията към контролирания от Украйна град Херсон. 74-годишен мъж използвал тялото си, за да предпази жена от руския огън, и бил улучен в гърба, съобщи Ройтерс. Двама от 10-те ранени са служители на правоохранителните органи.

В обширен репортаж от Херсон „Вашингтон пост“ посочва, че след като не успя да завладее Киев и загуби територии през миналата есен, руският президент Владимир Путин се опита да принуди Украйна да се подчини с малко загриженост какво може да бъде унищожено в този процес. Той е унищожил цели градове, макар нито един град да не е пострадал толкова, колкото Бахмут в източната област Донецк. Путин се опита да унищожи инфраструктурата на страната с въздушни удари и засили ракетните атаки през последните седмици, пише вестникът.

И докато причината за срутването на язовирна стена на „Каховка“ все още не е определена, жителите на Херсон казват, че е ясно: Путин наказва техния град - и тяхната страна - за отказа да се преклони пред руското господство.

Западната преса обръща внимание и на направеното изявление от ръководителя на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, по думите на който бойците му няма да подписват договори с руското министерство на отбраната, съобщи „Индипендънт“. Той каза това часове след като заместник-министърът на отбраната Николай Попов се опита да постави под контрола на министерството доброволческите отряди. Макар в изявлението на Попов да не е спомената "Вагнер", то очевидно цели поставянето на наемническата бойна структура под контрола на военното ведомство.

"Вагнер" няма да подпише никакви договори с Шойгу", заяви Пригожин вчера, като добави, че министърът "не може да управлява правилно военните формирования". По думите на собственика на "Вагнер", компанията му действа напълно в интерес на Русия, но командната ѝ структура ще бъде разстроена, ако се подчинява на Шойгу.

От руското министерство на отбраната аргументират намерението си с цел "повишаване ефективността" на руските бойни формирования в Украйна.

Руското министерство на отбраната съобщи, че силите му са свалили украински изтребител Су-25 в Херсонска област, където скъсването на язовир "Каховка" доведе до големи наводнения. Русия също така е отблъснала три украински атаки в Запорожка област, съобщи министерството, а агенция ТАСС съобщи, че руските системи за противовъздушна отбрана са свалили украинска ракета близо до контролирания от Русия пристанищен град Бердянск на Азовско море.

Украйна е направила неуспешен опит да атакува кораб на Черноморския флот на Русия, който е охранявал и наблюдавал трасето на газопроводите "Турски поток" и "Син поток" в Черно море, заяви руското министерство на отбраната.

За да повдигне бойния дух на руските войски министърът на отбраната награди с медали войници, след като Москва съобщи, че нейните сили са унищожили четири германски танка "Леопард" и пет американски бойни машини "Брадли" при отблъскване на украинската контраофанзива. По държавната телевизия беше показано как Сергей Шойгу връчва в неделя златната звезда "Герой на Русия" - най-високото руско военно отличие - на войници, които заявиха, че са унищожили вражески танкове и бронирани машини.

Междувременно щетите, предизвикани от разрушаването на стената на язовир "Каховка", продължават да се оценяват. Например Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че се нуждае от по-широк достъп до Запорожката АЕЦ, за да провери "значително разминаване" в данните за нивото на водата в разрушения язовир, използвана за охлаждане на реакторите на централата, съобщи в. „Гардиън“. За изясняване на тези въпроси ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси се готви да посети централата тази седмица. В свое изявление той заяви, че измерванията, които агенцията е получила на входа на централата, показват, че нивото на водата в язовира е било стабилно за около един ден през уикенда.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    23 17 Отговор
    Руски боец :
    - Мац , писи писи......
    Друг руски боец :
    - Серьожа , какви мачки мамиш бе ?!
    - Альоша , ти женен ли си ?!
    - Не
    - Тогава не питай , а помагай да намерим мачките , че моята жена да не е по долу от другите , та да не иска кожа от Леопард !!!

    Коментиран от #7

  • 2 Исторически парк

    57 28 Отговор
    Да бе затова местните ги посрещаха с руски знамена 😆😁

    Коментиран от #35

  • 3 КОТарАК

    21 24 Отговор
    преди месец гледах ТЕТРИС , филма /отдавна и през комунизма чаках да фалира проклетият запад!!! наивник ли съм?
  • 4 ами

    32 16 Отговор
    лош бил путин - я как взриви язовира и си издави собствената армия

    Коментиран от #9

  • 5 Неслучайно Достоевски казва,

    28 29 Отговор
    че руснаците блуждаят из Европа за да унищожат всичко, което им се изпречи. Ей така, заради едното удоволствие !

    Коментиран от #41

  • 6 ХАХАХА

    34 16 Отговор
    Вестник "Гардиън"ли журналиста писал ..... сигурно е бил там или лично е наблюдавал от страната на укрите взривяването на язовирната стена. Пропагандата ви издиша и отвращава отвсякъде!



    .
  • 7 Ха ха ха

    14 7 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    А тоалетна чиния не иска ли ......
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мдааа

    37 21 Отговор

    До коментар #4 от "ами":

    По украинската телевизия бяха дали репортаж за евакуация на хората от района на Каховската станция с коментари за огромната грижа на украинските власти към хората ...
    и чак след 2-3 дена украинските зрители забелязват, че това е всъщност кадрите за спасяване на хората от РУСКИТЕ СПАСИТЕЛИ на територията, която е под контрол на Русия !!!
    Познали са ги по облеклото. Публукувалите това са уволнени, че показват истината.

    Коментиран от #25

  • 10 Бацо Гацов

    14 11 Отговор
    Братошките кОпат дъното...Даже Новите софиянци нямат шанс да ги подминат ..

    Коментиран от #15

  • 11 БСП за България и Радев

    14 16 Отговор
    Браво на новите герои на Русия, унищожили 5 нациския панцери. Скоро имената на много смели герой ще бъдат отново изписани по стените на Райхстага, Европарламента в Страсбург и триумфалната арка в Париж

    Коментиран от #13, #30

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Да ти кажа

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "БСП за България и Радев":

    Алоууу..функционално неграмотните да не се изказват. Научи се как се използва И и как Й...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бацо Гацов

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бацо Гацов":

    Не знаех, че имали празник на ленивеца...
  • 16 Всъщност

    8 7 Отговор
    Въпреки че у нас няма свободна журналистика , прави чест на Мария Атанасова , че в края на статиите си (след задължителната русофобска пропаганда ) , намира начин да спомене малко и за реалното развитие на нещата .
  • 17 Геополитик

    23 13 Отговор
    Важното е, че никой никога повече няма да се смята, че руЗката държава не е терористична. Ефектите от нападението над Украйна ще са такива, че, иска не иска, Рузия отива в АЗИЯ, а там я чака китайския ботуш. Геополитически това е смъртта на руЗия. Оттук нататък стават де факто слуги на Пекин. Каквито малки печалби руЗия се надяваше да получи от овладяването на Украйна - вече са история. Създаването на мощен противник като Украйна на самата им западна граница, означава, че руЗия трайно влиза в спирала на пропадане.

    Коментиран от #27, #38

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 САЩ са зло

    13 16 Отговор
    В маниакалната си омраза и желание да унищожат Русия хвърлиха нацисткия си киевски режим в хибридната си война, потъпвайки постигнатите мирни споразумения... Останалото са лъжи, цензура и дива антируска пропаганда!

    Коментиран от #22, #24

  • 20 малей

    2 1 Отговор
    само като се сетя за мосул
  • 21 15 години в затвора!

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "елементарници сте":

    Каква война???
  • 22 Мутрофанова

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "САЩ са зло":

    Казах ви малко по-прикрито. Така постигаме обратния ефект.
  • 23 Глуха

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    Защита,викаш.

    Коментиран от #28

  • 24 Ал Бунди

    10 10 Отговор

    До коментар #19 от "САЩ са зло":

    Щеш не щеш..Русия трябва да бъде натикана в киреча. И това много успешно го постига Вова Первий и Паследний. Наше куче е той, нашееее...

    Коментиран от #40

  • 25 БАРС

    12 11 Отговор

    До коментар #9 от "Мдааа":

    Абсолютно си прав и аз гледам постоянно руска тв и украинските ,и на мене ми направи впечатление ,че показват РУСКИ КАДРИ А ПОСЛЕ ГОВОРЯТ ,ЧЕ УКРИТЕ СПАСЯВАЛИ ХОРА .НИЩО ПОДОБНО КАК РАЗ СТРЕЛЯТ УКРИТЕ ИМА ЗАСНЕТО И ДРУГО, КОНТРОЛИРАНИЯТ БРЯГ НА УКРИТЕ Е МНОГО ПО ВИСОК И ТЕ НЯМАТ ПОСТРАДА ВЪОБЩЕ ,А ПОВЕЧЕ ОТ 85 % НАВОДНЕНА ТЕРИТОРИЯ Е РУСКА.ТАКА ,ЧЕ АБСОЛЮТНО ПРАВ УКРИТЕ ЛЪЖАТ ЗАЩОТО ТЕ ВЗРИВИХА С АМЕРИКАНСКА ПОМОЩ СТЕНАТА.РАШКИТЕ ВЕДНАГА СЕ ОДЗОВАХА С АГРЕГАТИ ПАЛАТКИ ПОМПИ А УКРИТЕ НЯМА КАКВО ДА показват.Укрите имат два острова заляти и само тях показват.Реват ,че зоопарка напълно е унищожен.Да той е унищожен но още миналата година животните са биле евакуирани,и кмета на града кахза това и никога не е имало 1000 вида животни.Ималое местни животни и никакви анаконди тигри янгуари и т.н.както зелински говореше.
  • 26 Олга

    0 2 Отговор
    Делите всичко на десет, но пак едва ли ще избистри.
  • 27 Сащ

    11 13 Отговор

    До коментар #17 от "Геополитик":

    200 г. история, 200 войни! Само 4 г. не са носили нещастие.

    Злото има има: САЩ!

    Коментиран от #31

  • 28 ТаУмВзе

    5 7 Отговор

    До коментар #23 от "Глуха":

    Тва са Цивилни бре! Чуваш ли се изобще. Жени и Деца бомби окраинското наци от 10 години.
  • 29 Червенски

    5 9 Отговор
    Е те "голяма победа" постигнали укрите,цели 3 села "освободили"!
  • 30 БАРС

    7 11 Отговор

    До коментар #11 от "БСП за България и Радев":

    Като добавление вече са 12 ,а имат дадени около 60 леопарда.МНОГО ХУБАВО ГОРЯТ ПОКАЗАХА РАШКИТЕ В СРАВНЕНИЕ С Т 72 И Т80 МНОГО ГОЛЯМ ПЛАМЪК ИЗЛИЗА ОТ ЛЕОПАРДА КАТО ГОРИ.С ЕДНА ДУМА РУСКИЯТ АЛИГАТОР ИЗЯДЕ ЛЕОПАРДА.ЦИРК ЛЕОПАРДА БИЛ МЕРЦЕДЕСА НА ТАНКОВЕТЕ А ЕДНА ПРОТИВОТАНКОВА РЕКЕТА НА РАШКИТЕ ДЕТО ИМ СТРУВА КОПЕЙКИ УНИЩОЖАВА ТАНК КОЙТО СТРУВА 60 000 000 ЕВРО а акциите на немците след като показаха по целият свят как горят леопардите акциите на завода са се сринали.Излиза че старите руски оръжия са по надеждни от новите запъдни.

    Коментиран от #32

  • 31 Геополитик

    13 8 Отговор

    До коментар #27 от "Сащ":

    Маската на Кремъл падна. Путин направи геостратегическата грешка на 21ви век.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Горбачовче

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Исторически парк":

    Да, специално докарани с автобуси "случайни граждани". Същите и по други снимки преди това участват. Истински патриоти.
  • 36 Коректно

    6 4 Отговор
    Чудовищна пропаганда... Херсон е градът, който се преклони пред Путин, като се даде без бой в самото начало на инвазията. В името на пропагандата че позабравим факта до края на войната и след това че се наказваме. НЕ! Украинците взривиха язовира, за да накажат града, който се преклони пред Путин. Ето такова трябва да е заглавието.
  • 37 Какво е Путин?

    4 1 Отговор
    Един много добър разузнавач. Човек, които говори едно, но преследва друго, прескачайки с лекота всякакви морални и етични прегради. Супер разузнавач! Но той вече е разкрит за света. Не му остава нищо друго освен да се скрие.

    Коментиран от #39

  • 38 Евавго

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Геополитик":

    Еееее тез прайдове , на сърце са ти .
  • 39 Какво

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "Какво е Путин?":

    Е Меркел , Макрон , бидон, Шолц , и други подметки , Минск , споразумения , лъжи .
  • 40 Новия роб

    0 4 Отговор

    До коментар #24 от "Ал Бунди":

    На чичо сам си . Керача ще го видиш ти , до 10г. Държава няма да имаш , бонго бонго , Хасан , писан ще те асимилират и семето ще ти се затрие .
  • 41 Така

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Неслучайно Достоевски казва,":

    И в Ирак , Либия , Сирия Сърбия , Куба , Виетнам и други държави върлуват лошите руснаци .
Новини по държави: