Отидете към основна версия

1 458 35

Полски генерал: НАТО трябва да гарантира сигурността на въздушното пространство на Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • гаранции-
  • доигурност-
  • нато

Защитата на въздушното пространство на Украйна и постигането на сигурност в Черно море трябва да бъдат първите стъпки

Източник: Shutterstock

Защитата на въздушното пространство на Украйна и постигането на сигурност в Черно море трябва да бъдат първите стъпки в рамките на гаранциите за сигурност, които Украйна трябва да получи от НАТО.
Това мнение изрази в интервю за "Укринформ" полският генерал и бивш командир на полската армия - Валдемар Скшичак.

"На срещата на върха на НАТО трябва да вземем решение, което Киев отдавна иска - да затворим въздушното пространство над Украйна. В този случай Русия няма да може да изстрелва ракети срещу Украйна и техните самолети няма да могат да летят там", каза Скржичак.
Според него НАТО трябва да гарантира сигурността на въздушното пространство на Украйна, като „изпрати свои военновъздушни сили в страната за защита на украинското небе“. Той добави, че Алиансът има възможностите да гарантира това.

Втората стъпка е да се гарантира сигурността в Черно море.

„Необходимо е да се проведе операция под егидата на НАТО за изчистване на морето от мини, които ограничават функционирането на икономиката на Украйна и след това да се отворят украинските пристанища. В същото време трябва да изпратим ясен сигнал на Русия: при по-нататъшни агресивни действия в този регион НАТО ще изпрати свой контингент, за да защити партньора си“, подчерта бившият командир на полската армия.

Той е убеден, че Алиансът трябва да гарантира сигурността в Украйна със своите войски, което ще позволи по-нататъшното възстановяване и развитие на страната.

Скшичак смята също, че гаранции за сигурност на Украйна трябва да се предоставят не от отделни държави, а от НАТО като цяло.

Както беше съобщено, бившият генерален секретар на НАТО, Андерс Фог Расмусен, наскоро каза в интервю за The Guardian, че ако НАТО не предостави на Украйна ясни перспективи за членство и ясни гаранции за сигурност на срещата във Вилнюс, някои страни от Алианса, включително Полша, ще могат да предоставят собствена военна помощ, включително изпращане на свои войски.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли Украйна иска да получи ясни гаранции за сигурност от своите съюзници и ясна перспектива за членство.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания