Отидете към основна версия

5 425 41

Путин унищожи техния град, защото жителите му отказаха да се преклонят пред него

  • язовир-
  • военни престъпления-
  • херсон-
  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • нова каховка

Путин се опита да принуди Украйна да се подчини с малко загриженост какво може да бъде унищожено в този процес

Снимка: БГНЕС/ EPA

Въоръжените сили на Украйна заявиха, че са освободили три села на фронтовата линия в западната част на Донецк, почти седмица след началото на контраофанзивата, съобщи в. „Гардиън“, цитиран от БТА в преглед на печата.

На видеозапис се вижда как войници издигат украинското знаме над село Благодатне, южно от град Велика Новосилка, едно от основните направления на контраофанзивата досега. Войници от друга бригада се снимаха със знамето на подразделението си в Нескучне. По-късно вчера Киев съобщи, че е превзето трето село - Макаровка. Трима цивилни бяха убити, а други 10 души бяха ранени, след като руските сили откриха огън по лодка, превозваща евакуирани от наводненията към контролирания от Украйна град Херсон. 74-годишен мъж използвал тялото си, за да предпази жена от руския огън, и бил улучен в гърба, съобщи Ройтерс. Двама от 10-те ранени са служители на правоохранителните органи.

В обширен репортаж от Херсон „Вашингтон пост“ посочва, че след като не успя да завладее Киев и загуби територии през миналата есен, руският президент Владимир Путин се опита да принуди Украйна да се подчини с малко загриженост какво може да бъде унищожено в този процес. Той е унищожил цели градове, макар нито един град да не е пострадал толкова, колкото Бахмут в източната област Донецк. Путин се опита да унищожи инфраструктурата на страната с въздушни удари и засили ракетните атаки през последните седмици, пише вестникът.

И докато причината за срутването на язовирна стена на „Каховка“ все още не е определена, жителите на Херсон казват, че е ясно: Путин наказва техния град - и тяхната страна - за отказа да се преклони пред руското господство.

Западната преса обръща внимание и на направеното изявление от ръководителя на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, по думите на който бойците му няма да подписват договори с руското министерство на отбраната, съобщи „Индипендънт“. Той каза това часове след като заместник-министърът на отбраната Николай Попов се опита да постави под контрола на министерството доброволческите отряди. Макар в изявлението на Попов да не е спомената "Вагнер", то очевидно цели поставянето на наемническата бойна структура под контрола на военното ведомство.

"Вагнер" няма да подпише никакви договори с Шойгу", заяви Пригожин вчера, като добави, че министърът "не може да управлява правилно военните формирования". По думите на собственика на "Вагнер", компанията му действа напълно в интерес на Русия, но командната ѝ структура ще бъде разстроена, ако се подчинява на Шойгу.

От руското министерство на отбраната аргументират намерението си с цел "повишаване ефективността" на руските бойни формирования в Украйна.

Руското министерство на отбраната съобщи, че силите му са свалили украински изтребител Су-25 в Херсонска област, където скъсването на язовир "Каховка" доведе до големи наводнения. Русия също така е отблъснала три украински атаки в Запорожка област, съобщи министерството, а агенция ТАСС съобщи, че руските системи за противовъздушна отбрана са свалили украинска ракета близо до контролирания от Русия пристанищен град Бердянск на Азовско море.

Украйна е направила неуспешен опит да атакува кораб на Черноморския флот на Русия, който е охранявал и наблюдавал трасето на газопроводите "Турски поток" и "Син поток" в Черно море, заяви руското министерство на отбраната.

За да повдигне бойния дух на руските войски министърът на отбраната награди с медали войници, след като Москва съобщи, че нейните сили са унищожили четири германски танка "Леопард" и пет американски бойни машини "Брадли" при отблъскване на украинската контраофанзива. По държавната телевизия беше показано как Сергей Шойгу връчва в неделя златната звезда "Герой на Русия" - най-високото руско военно отличие - на войници, които заявиха, че са унищожили вражески танкове и бронирани машини.

Междувременно щетите, предизвикани от разрушаването на стената на язовир "Каховка", продължават да се оценяват. Например Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че се нуждае от по-широк достъп до Запорожката АЕЦ, за да провери "значително разминаване" в данните за нивото на водата в разрушения язовир, използвана за охлаждане на реакторите на централата, съобщи в. „Гардиън“. За изясняване на тези въпроси ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси се готви да посети централата тази седмица. В свое изявление той заяви, че измерванията, които агенцията е получила на входа на централата, показват, че нивото на водата в язовира е било стабилно за около един ден през уикенда.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: