Отидете към основна версия

3 235 17

Джанет Йелън: Отделянето ни от Китай би било катастрофа за САЩ

  • сащ-
  • китай-
  • джо байдън-
  • си дзинпин-
  • джанет йелън

САЩ са обезпокоени от Директивата на Европейския съюз за корпоративно отчитане на устойчивостта и ефекта, който тя може да има върху американските компании, каза още Йелън

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза във вторник, че би било "катастрофално" за Вашингтон да се опита да се отдели от Пекин.

Отговаряйки на въпроси на депутати от Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите, тя потвърди, че и двете страни печелят от отворената търговия и инвестиции и че "здравословната конкуренция" между тях може да доведе до по-бързи иновации и технологичен прогрес.

Не би било в интерес на САЩ да задушават икономическия прогрес на китайския народ, който би могъл да извади "стотици милиони хора от бедността", подчерта Йелън.

САЩ трябва да се справят с опасенията си за националната сигурност, търговията и човешките права относно Китай, но отделянето от Пекин би било "голяма грешка", посочи тя.

САЩ са обезпокоени от Директивата на Европейския съюз за корпоративно отчитане на устойчивостта и ефекта, който тя може да има върху американските компании, каза още Йелън.

"Ние се консултираме с ЕС и изясняваме извънтериториалния обхват на директивите".

Очаква се делът на валутите, различни от щатския долар, в резервите на други страни да нараства постепенно и с течение на времето, коментира Йелън.

"Това е естествено желание за диверсификация", отбелязвайки, че страните, които се страхуват от санкции от Вашингтон, са "мотивирани" да търсят активи, различни от долара.

Въпреки това доларът е "далеч и доминиращата резервна валута" в глобален мащаб, посочи тя.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.

Свързани новини