Last news in Fakti

14 Юни, 2023 12:23 3 525 20

Пекин се скара на Вашингтон: Не ни се бъркайте в работата

  • сащ-
  • китай-
  • тайван-
  • антъни блинкън-
  • цин ган

Китайското външно министерство все още не е разкрило информация за пътуването на Антъни Блинкън, но миналия петък американски служител посочи, че той ще бъде в Пекин на 18 юни

Пекин се скара на Вашингтон: Не ни се бъркайте в работата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай призова Съединените щати да спрат да се месят в делата му и да накърняват сигурността му, съобщава "Ройтерс".

Това се случи в телефонен разговор на китайския външен министър Цин Ган с американския му колега Антъни Блинкън и на фона на очакваното посещение на държавния секретар на САЩ в Пекин през следващите дни.

Китайското външно министерство посочва, че Цин е настоял пред Блинкън да уважава основните опасения на Китай, като въпроса с Тайван, в опит да спре влошаващите се отношения между двете суперсили.

Държавният департамент на САЩ пък информира, че Блинкън е подчертал необходимостта от комуникация, "за да се избегнат недоразумения и конфликти", и е заявил, че САЩ ще продължат да повдигат въпроси, предизвикващи безпокойство, както и такива, свързани с потенциално сътрудничество с Китай.

Ако пътуването на Блинкън се състои, това ще бъде първото посещение в Китай на висш дипломат на Вашингтон от пет години насам и най-високопоставената визита на представител на администрацията на американския президент Джо Байдън, която имаше пререкания с Пекин по редица въпроси - от обвинения в шпионаж до спор относно полупроводниците.

Китайското външно министерство все още не е разкрило информация за пътуването на Блинкън, но миналия петък американски служител посочи, че той ще бъде в Пекин на 18 юни.

Блинкън отмени планирано пътуване до Пекин през февруари заради предполагаем китайски шпионски балон, прелетял над Съединените щати.

Посещенията на американски служители в Тайван - демократично управлявания остров, който Пекин смята за неразделна част от Китай, също засилиха напрежението между двете най-големи икономики в света.

"От началото на годината двустранните отношения между Китай и САЩ се натъкнаха на нови трудности и предизвикателства и отговорността е ясна", е отбелязал Цин пред Блинкън, според информацията на външното министерство.

Съединените щати трябва да "спрат да се месят във вътрешните работи на Китай и да престанат да накърняват суверенитета, сигурността и интересите на развитието на Китай в името на конкуренцията", подчертал е китайският министър.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не им

    90 3 Отговор
    е за сефте.
    Преди изборите Ердоган също каза: ,,Америка да си махне мръсните ръце от Турция".
  • 2 Чичо Сам Мерудията

    68 1 Отговор
    Ни е сме на всяка манджа мерудия бе,накъде без нас?!
  • 3 КОТарАК

    5 83 Отговор
    каква СУПЕР СИЛА е Китай??? с кой се е била , кой е победила?Кисинджър направи Китай държава!!!а Рассията ядоха ножки Буша-запомнете го

    Коментиран от #5, #7, #17, #19

  • 4 Си Дзинпин

    63 3 Отговор
    Ще потъват амерски консерви в южните морета.
  • 5 Баро

    40 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Нали си знаеш Писсенце, сядаш в скута, хубаво се разлюляваш и мърррркашшшш.
  • 6 император хирохито

    7 39 Отговор
    После да не се чудите, че китайски труженички обслужват японската армия.
  • 7 САЩ с кой са се били?

    50 2 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Освен с козари по джапанки?

    Коментиран от #8, #20

  • 8 КОТарАК

    0 25 Отговор

    До коментар #7 от "САЩ с кой са се били?":

    с Австралия..
  • 9 гаджи

    17 2 Отговор
    да на ще им чете весник като са фащ че голям х..у
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ХАХАХА

    34 1 Отговор
    Еее какво да не би да е лъжа ,че Китай не ги диша говедарите та триете коментара?
  • 12 НЯКОЙ

    28 0 Отговор
    само брикс
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    27 0 Отговор
    Неблагодарни китайци, как не могат да разберат,
    че милите хАмериканци го правят за тяхно добро...
  • 15 Констатираща

    39 0 Отговор
    САЩ трябва да престанат да провокират конфликти там, където не им е "удобно", защото ще съжаляват. Не всички са търпеливи и дипломатични, както Русия, особено източните народи, които имат непоколебими закони и традиции, а също и голяма дисциплина. Това "гъделичкане" тук и там, може да има сериозни последствия не само за тях, а и за цялото човечество.
  • 16 Пинко Розова котка

    36 0 Отговор
    Колкото и да не им се иска, краварите имат само един път-към обора! Искат или не, рано или късно ще бъдат изритани отвсякъде, колкото и нагли да са!!!
  • 17 В България

    35 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    има по-стари къщи от така наречената държава САЩ. За Китай да не говорим. Със сигурност са Велика Сила. А твоите любимци от гетото отвъд голямата локва нямат спечелена война.
  • 18 Път

    27 0 Отговор
    Щатските безплатни съветници ще берат ядове с Китай. Това не е Ес.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Вярно

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "САЩ с кой са се били?":

    и козарите ги биха!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания