Last news in Fakti

13 Юни, 2023 22:10 3 217 17

Джанет Йелън: Отделянето ни от Китай би било катастрофа за САЩ

  • сащ-
  • китай-
  • джо байдън-
  • си дзинпин-
  • джанет йелън

САЩ са обезпокоени от Директивата на Европейския съюз за корпоративно отчитане на устойчивостта и ефекта, който тя може да има върху американските компании, каза още Йелън

Джанет Йелън: Отделянето ни от Китай би било катастрофа за САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза във вторник, че би било "катастрофално" за Вашингтон да се опита да се отдели от Пекин.

Отговаряйки на въпроси на депутати от Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите, тя потвърди, че и двете страни печелят от отворената търговия и инвестиции и че "здравословната конкуренция" между тях може да доведе до по-бързи иновации и технологичен прогрес.

Не би било в интерес на САЩ да задушават икономическия прогрес на китайския народ, който би могъл да извади "стотици милиони хора от бедността", подчерта Йелън.

САЩ трябва да се справят с опасенията си за националната сигурност, търговията и човешките права относно Китай, но отделянето от Пекин би било "голяма грешка", посочи тя.

САЩ са обезпокоени от Директивата на Европейския съюз за корпоративно отчитане на устойчивостта и ефекта, който тя може да има върху американските компании, каза още Йелън.

"Ние се консултираме с ЕС и изясняваме извънтериториалния обхват на директивите".

Очаква се делът на валутите, различни от щатския долар, в резервите на други страни да нараства постепенно и с течение на времето, коментира Йелън.

"Това е естествено желание за диверсификация", отбелязвайки, че страните, които се страхуват от санкции от Вашингтон, са "мотивирани" да търсят активи, различни от долара.

Въпреки това доларът е "далеч и доминиращата резервна валута" в глобален мащаб, посочи тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Зеленски съм - я люблю кака Ина

    51 3 Отговор
    Сичко е катастрофа за ФАЩ, щот нема паре...и щот отсреща е Русия, хъ-хъ...
    Закривай краварника.
  • 3 БОЗА

    58 3 Отговор
    "Очаква се делът на валутите, различни от щатския долар, в резервите на други страни да нараства постепенно и с течение на времето, коментира Йелън."

    И ква стАна тя...удариха ги по най-милото...ядрен взрив да беше нямаше да квичат така...ойде коня у ряката...украинската дивотия ги довърши...не може да се печата вечно...сега повличат целият свят със себе си живеещите печатри...;-))))


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 4 надявам се истински

    31 1 Отговор
    катастрофи да ви споходят
  • 5 Муахаха

    44 1 Отговор
    "Не би било в интерес на САЩ да задушават икономическия прогрес на китайския народ, който би могъл да извади "стотици милиони хора от бедността", подчерта Йелън."

    Вие ако можехте още утре бихте ги задушили.
    Ама не можете.
    И става все по-трудно да си поддържате хегемонията.

    Коментиран от #10

  • 6 Българин

    29 1 Отговор
    Споко, и по-велики империи от краварската бутафория са рухвали
  • 7 Джанет е луда

    11 0 Отговор
    Кое му е лошото стотици милиони хора потребляват в момента услуги и стоки и ресурси ако щете и кислород и отделят цо2 вместо мен.Тоест вместо всичко това тези богатства да са само за мен ги потребляват те.Това не е лошо това е Катастрофално.
  • 8 Даа!

    35 1 Отговор
    Чети внимателно,крайно внимателно,до запетая това изказване.Изказване не от случаен човек,или Бай Пешо бакалина.Това е финансов министър с огромен опит във финанси и макроикономика,в световен мащаб.Няма по добър експерт от нея до сега в цялата им история .Не се захласвайте по миражите на нашенци,който са готови да парцелират държавата,и да е раздават парче по парче на концесия.Заради пачки с" резервна валута"Кое ни пречи примерно да се включим и в БРИКС.Никъде в договора за членство в ЕС,не е заковано ,че нямаме право да членуваме и други икономически съюзи.Чисто търговски и бизнес отношения..Какво ще ни направят- ще ни изгонят от ЕС? Или ще ни наложат санкции? Ако имаме смелостта за подобен ход,България за 15-20 години, заради природни дадености и географското си място,ще изпревари много от държавите в ЕС.Включително и от централна Европа.Можем наистина да станем истинския лъв на Европа

    Коментиран от #13

  • 9 Краварникът

    15 1 Отговор
    потъва бавно, но сигурно.
  • 10 Много точен коментар!!

    26 3 Отговор

    До коментар #5 от "Муахаха":

    Дори атаката срещу Русия бе точно за да задушат след това Китай. Надявайки се, че с Русия ще им лесно чрез майданчета и разни проджни олигарси и соросови навалничета.
    А разглобят ли Русия и лапнат ресурсите и Китай да им капне като зряла круша в ръчките. А енергията е най-важна за китайската индустрия.

    Да ама им излязоха криви сметките. Русия и Китай вече са заедно. Китайската индустрия си има евтини руски горива и въглища без да им пука за Грета и чичковците и, а индустрията на Запада ще я кара на китайски слънчеви панели и вятърни генератори- и руски горива на завишена цена от прекупвачи.
    Чудничко ще е и "конкурентно" :):)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Електра

    4 7 Отговор
    Каквооо, докога капиталистите, ще работят за комунистите. Оставете ги да са оправят сами...

    Коментиран от #16

  • 13 Експерт

    2 13 Отговор

    До коментар #8 от "Даа!":

    В БРИКС няма нито една развита държава, като дори Китай е развиваща се и валутите им не са твърди валути, а само национални като измисления лев!!! Никъде по света не можеш да смениш свободно индийски рупии или ЮАРски ранд, да не говорим за девалвиралата рубла!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ало, ало...

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дедо Пене":

    С тази разлика, че икономиката на БРИКС е реална, а на САЩ голям процент е финансови инструменти.
  • 16 Защо

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Електра":

    така взеха да ви предават тези щатски левичари-марксисти!? Не се бой ,мъчат се да се правят на лисици.Обаче китайската лисица е на 4000г. Знае 2 и 200!!!
  • 17 НЯКОЙ

    2 0 Отговор
    само ние лижем гъ зЪ на сащ