Отидете към основна версия

3 525 17

Тежки обвинения срещу американския военен, разпространил секретни документи за Украйна

  • секретни документи-
  • сащ-
  • украйна-
  • секретни данни-
  • документи-
  • джак тейшейра

Той беше арестуван през април по обвинение в споделяне на поверителни военни документи

Снимка: БГНЕС/ EPA

Срещу гвардееца от военновъздушните сили на Масачузетс, обвинен в разпространяване на строго поверителни военни документи, са повдигнати федерални обвинения, съобщи вчера американското министерство на правосъдието, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

Джак Тейшейра е обвинен по шест пункта за умишлено задържане и предаване на информация за националната отбрана. Той беше арестуван през април по обвинение в споделяне на строго поверителни военни документи за войната на Русия в Украйна и други важни въпроси на националната сигурност в чат стая на „Дискорд“ (Discord) – социална медийна платформа, която първоначално е била терен за геймъри.

Извършеният от Тейшейра зашеметяващ пробив разкри неподправени тайни оценки за войната на Русия в Украйна, възможностите и геополитическите интереси на други държави и въпроси, свързани с националната сигурност на САЩ, отбелязва АП.

Миналия месец съдия определи Тейшейра да остане в затвора в очакване на процеса, като каза, че освобождаването му би представлявало риск той да се опита да избяга от страната или да попречи на правосъдието. Семейството на гвардееца изрази подкрепа за него, а адвокатите му настояваха пред съдията да го пусне при баща му, защото няма криминално минало.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини