Last news in Fakti

9 Юни, 2023 11:33 1 866 23

Тръмп наистина може да отиде в затвора

  • доналд тръмп-
  • затвор-
  • разследване-
  • президент-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • тръмп-
  • секретни документи-
  • документи

Тръмп е бил обвинен за предполагаема злоупотреба със секретни документи

Тръмп наистина може да отиде в затвора - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Той наистина може да отиде в затвора. Доналд Тръмп току-що стана първият бивш президент в американската история, изправен пред федерални наказателни обвинения, пише в. „Гардиън“, цитиран от БТА.

Вчера стана известно, че Тръмп е бил обвинен за предполагаема злоупотреба със секретни документи в имението си Мар а Лаго във Флорида. Съобщава се, че той е обвинен по седем пункта, включително умишлено задържане на класифицирани документи, касаещи националната отбрана, в нарушение на Закона за шпионажа, както и даване на неверни изявления.

Той трябва да се изправи пред съда в Маями, Флорида, във вторник следобед. “Гардиън“ също така посочва, че действията на американското министерство на правосъдието са впечатляващи, защото повдигат важни въпроси: какво е правил Тръмп с правителствените тайни; в резултат на процеса Тръмп може скоро да се присъедини към прословутия клуб, който включва Силвио Берлускони от Италия, Никола Саркози и Жак Ширак от Франция и Пак Гън-хе и Ли Мюн-бак от Южна Корея. Всички са били преследвани и осъдени за корупция през последните 15 години.

Това е последният стрес тест на Тръмп за американската демокрация: може ли държавата да търси отговорност от бивш президент и да прилага върховенството на закона? Вестникът припомня случая с Ричард Никсън, който можеше да бъде изправен пред федерални обвинения за аферата Уотъргейт.

“Ню Йорк таймс” посочва, че стъпката на министерството на правосъдието е важна от правна и политическа гледна точка, обвинявайки Тръмп в неправилно боравене с класифицирани документи, които е запазил при напускането на поста си, а след това е възпрепятствал усилията на правителството да ги получи обратно. Това поставя страната в извънредно положение, като се има предвид статутът на Тръмп не само като някогашен главнокомандващ, но и като настоящ кандидат за президентската номинация от Републиканската партия през 2024 г., който ще се изправи срещу президента Байдън, чиято администрация сега ще се стреми да осъди потенциалния съперник за множество престъпления, допълва изданието.

“Лос Анджелис таймс” цитира поста на Тръмп в социалната му мрежа “Трут сошъл”: "Корумпираната администрация на Байдън информира адвокатите ми, че съм обвинен. Никога не съм си представял, че е възможно такова нещо да се случи на бивш президент на Съединените щати… Аз съм невинен човек. Аз съм невинна личност.”

Въпреки че е известно естеството на някои от документите, намерени у Тръмп - например, че е държал писма от севернокорейския диктатор Ким Чен-ун - все още не е ясно какви други класифицирани материали са били намерени в Мар а Лаго и какви щети за националната сигурност е причинило притежаването им, ако е имало такива, посочва “Ню Йорк таймс”.

Пресата посочва, че обществената подкрепа за бившия президент Доналд Тръмп остава забележително стабилна, въпреки безпрецедентните правни предизвикателства, пред които е изправен и само скромно мнозинство от американците смята поведението му за правещо го негоден да се занимава с политика. Обвинителният акт може да не окаже голямо влияние върху политическите перспективи за Тръмп. На въпроса дали правните рискове, пред които се изправя бившият президент, ще се отразят на мнението им за него, две трети от поддръжниците му отговарят, че това няма да има значение, сочи проучване на “Ю Ес Ей тудей/Съфолк” от април.

Общо 57% от избирателите, включително една трета от демократите, са заявили, че повдигането на отделни обвинения срещу Тръмп в Ню Йорк по-рано тази година е политически мотивирано, показва проучване от април на Асошиейтед прес и Центъра за изследване на общественото мнение НОРК. Като цяло малко под половината от американците смятат, че бившият президент умишлено е направил нещо нередно в начина, по който е боравил с класифицираните документи, установи проучване на Ей Би Си/”Вашингтон пост” по-рано тази година. Освен това 29% от анкетираните смятат, че той може би неволно е направил нещо нередно, а 20% - че не е направил нищо нередно.

“Индипендънт” посочва, че републиканците, включително съперниците на Тръмп от партията, се обединиха зад бившия президент и критикуват “използването на федералните правоприлагащи органи”. Губернаторът на Флорида Рон Десантис, основният съперник на Тръмп за републиканската президентска номинация, реагира в Туитър на обвиненията срещу бившия президент, като заяви, че "използването на федералните правоприлагащи органи представлява смъртна заплаха за свободното общество“. “Ню Йорк таймс” видя в това задаване на въпроса защо Хилари Клинтън и Хънтър Байдън не са били обвинени. Шефът на “Тесла” Илон Мъск написа в Туитър: “Изглежда, че има много по-голям интерес към преследването на Тръмп в сравнение с други хора в политиката“. Според Мъск е много “важно съдебната система да опровергае това, което изглежда като диференцирано правоприлагане, или ще загубят общественото доверие.“


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    13 4 Отговор
    С 60 % подкрепа едва ли!

    Коментиран от #9, #11

  • 2 Ха ха ха

    13 4 Отговор
    Демократичните демократи ще го спрат да се яви на изборите. Слава на най-големите демократи на вселената!
  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    17 2 Отговор
    Толкова ли ги е страх либерастите от него?

    Коментиран от #15

  • 4 Българин

    8 1 Отговор
    бааадан е мошеника......
  • 5 Тръмп е зодия "Близнаци"

    3 10 Отговор
    също като Тиквата, Чорапа, Борис Джонсън и много други!
    Те могат да правят само бели!

    Коментиран от #14

  • 6 Слава на демокрацията

    10 1 Отговор
    Група републикански конгресмени обвиниха президента Байдън в участие в корупционна схема с чуждестранен гражданин по време на периода, когато Байдън беше вицепрезидент на САЩ. Те твърдят, че Байдън може да вземе пари за вземане на определени политически решения в Съединените щати.

    Нарича се „The Open Secret“, което означава тайна, която всички вече знаят. Вярно е, че в САЩ казват за това "Капитан Очевидност"......
  • 7 За протокола

    11 1 Отговор
    Тръмп е направо "светец" в сравнение с престъпната Дън фемили, която се опитва да го сготви!
  • 8 Ако стане президент

    6 6 Отговор
    той заплашваше, че ще изкара САЩ от НАТО и тогава с Европа е свършено!
  • 9 Провинциалист

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "12343211":

    Айде след него и Джуджлер.
  • 10 Абсурдистан

    3 4 Отговор
    Ако го осъдят за престъпна некадърност ще отнесе поне 50 години.
  • 11 Запознат

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "12343211":

    В САЩ Законът е ЗАКОН!! Съдебните заседатели и съдиите не ги интересува процента на електорална подкрепа! Нарушил ли го е, отива там където трябва и за колкото трябва!!

    Коментиран от #13

  • 12 ФАЩ

    10 1 Отговор
    На конкретното обвинение Тръмп отговаря така: "Бай Дън има 1850 кутии със секретни документи в Университета на Делауеър, допълнителни кутии в Чайнатаун, окръг Колумбия, с още повече кутии в Университета на Пенсилвания , и документи, разпръснати из целия под на гаража му, където паркира своя Corvette, и който е „обезопасен“ само от гаражна врата, която е тънка като хартия и е отворена през повечето време“
    Двойните стандарти на "демократична" Америка и като добавим и фрапиращите корупционни схеми и търговия с влияние на баща и син изДънки плюс сексуалните на последния, плюс.....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Борис Джонсън

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Тръмп е зодия "Близнаци"":

    И аз съм същата зодия,мога да направя една пакост наже нати,докато си на работа.
  • 15 тугъхуй

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Толкова ги е страх, че са готови да го гръмнат като Дж.Ф.К.- всеки който е играл срещу тях си е отивал бързо... Тези с късмет биват унищожени финансово и репутационно, с по-малко късмет ги бутат в пандиза, а най-страшните ги ликвидират физически- Тръмп е от последните...
  • 16 АБВ

    2 5 Отговор
    А дано един иди@т по малко на свобода
  • 17 Бай Лисан

    1 2 Отговор
    Президентът и неговото семейство се охраняват от служба за охрана – „Сикрет сървиз“. До 1997 г. всички бивши президенти и техните семейства са охранявани до смъртта на президента. Последният президент, получил доживотна охрана, е Бил Клинтън. Следващите президенти ще бъдат охранявани 10 години след приключване на мандата им.

    Та значи Тръмп трябва да влезе в панделата барабар с охраната си.

    За него не знам, но Зеленьо със сигурност ще влезе в затвора с охраната и армията си.
  • 18 Владко

    2 0 Отговор
    Ей сега е момента Путин да му предложи имунитет и гражданств.Ще е най добрият им шпионин.И ще може да си изживее старините на някое езерце на спокойствие
  • 19 надарена кака

    0 0 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 асдсадс

    0 0 Отговор
    Доста им пречи явно :)
  • 22 ИВАН

    0 0 Отговор
    Един малко от малко свестен американец и те се чудят как да му скроят шапката - това е америка-демокрация-фашизъм, това е и света сега
  • 23 Йеронимус БОШ

    0 0 Отговор
    А българите чакат в затвора наистина да отиде......БОЙКО БОРИСОВ !