Отидете към основна версия

2 822 4

Сериозни наводнения в Сърбия

  • сърбия-
  • наводнения-
  • бедствено-
  • положение

Страната се сблъсква с тежко бедственото положение

Източник: Shutterstock

Сърбия се сблъсква с тежко бедственото положение, причинено от обилните валежи, които наводниха големи части от страната. Лука Чаушич, изпълняващият длъжността началник на отдела за извънредни ситуации и помощник-министър на Сърбия, заяви, цитиран от сръбския ежедневник "Политика", че в момента има 42 предупреждения за извънредни ситуации в различни райони.

От тези предупреждения, пет града и 23 общини са обявили бедствено положение на цялата си територия, докато други 12 общини и два града са в частично бедствено положение. В резултат на това, 55 души са били евакуирани, а специализирани екипи за спасяване и работа по вода от различни региони на страната са ангажирани в действията за спасяване на населението, предаде "Фокус".

Чаушич посочи, че циклонът се е проявил в западната част на Сърбия, засягайки районите Златибор и Моравишка, и по-късно се разпространил в Померания, Бор и Зайчар. Той изрази очакване, че след следващите 24 часа ситуацията ще се успокои, но все още предстоят предизвикателни моменти.

В действията за спасяване на засегнатото население участват и пожарникари-спасители, които изпомпват вода от наводнени домове и съоръжения в няколко града, включително Бор, Лучан, Бойник, Рековац, Владичина Хан, Сокобаня, Смедерево, Свилайнец и Нови Пазар.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: