Отидете към основна версия

14 898 250

НАТО разкри защо украинският блицкриг се бави

  • контраофанзива-
  • украйна-
  • естония-
  • нато-
  • русия-
  • оръжия-
  • войници-
  • блицкриг-
  • марго гросберг

Украинските сили в момента търсят слабите точки на руската отбрана

Снимка: БГНЕС/ EPA

Членка на НАТО разкри защо офанзивата на Киев до момента не постига големи резултати. Естонското разузнаване обяви, че основната атака на украинската контраофанзива се бави, защото Украйна не разполага с достатъчния брой войници (нужно е съотношение 3:1) и всеки един войник в ЗСУ е изключително важен, предаде агенция УНИАН.

Въоръжените сили на Украйна продължават да търсят слаби места в отбранителните позиции на руснаците в окупираните територии в рамките на първия етап от настъпателната операция. До този момент по-малко от 10 процента от оръжията, прехвърлени от Запада, вече са били изгубени. Tази цифра може да се увеличи, но това е нормално, каза Марго Гросберг, ръководител на естонското разузнаване.

Полковникът подчерта, че загубата на техника ще бъде неизбежна - това е следствие от всякакви настъпателни действия. Той също така каза, че украинските части, подготвени за контранастъпление през последните шест месеца, все още не са участвали в бойни действия.

Местоположението на основната атака все още не е ясно, каза Гросберг, и не се очаква да има голяма офанзива през следващата седмица. Също така ръководителят на естонското разузнаване подчерта, че може да изглежда, че украинската офанзива се бави, но предпазливият подход на Киев е оправдан.

„Руската федерация прекара последните девет месеца в изграждането на отбранителните си структури. От гледна точка на провеждането на класическа настъпателна операция, според доктрината, нападателят се нуждае от числено предимство три към едно в личния състав и въоръжението. За съжаление украинците нямат тези хора, съотношението на силите е едно към едно. Заради това и за да не поемат излишни рискове, украинците подхождат към своята операция по-методично, по-внимателно и спокойно“, заяви още той.

Според експерти, сега украинските сили за отбрана провеждат разузнаване в боя, за да открият най-слабите места на руснаците. В този случай основните сили не участват.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 154 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: