Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Юни, 2023 15:16 6 207 125

Германска медия: "България - ахилесовата пета на НАТО?"

  • нато-
  • германия-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • ахилесова пета-
  • българия-
  • европа-
  • сигурност-
  • румен радев-
  • владимир путин-
  • черно море

"България с все по-важна роля в този конфликт"

Германска медия: "България - ахилесовата пета на НАТО?" - 1
Снимка: БГНЕС

"България - сцена на нова геополитика в Черно море": така е озаглавено едно над 23-минутно предаване на германското обществено радио Дойчландфунк, което с помощта на репортажи и интервюта създава обективна и точна представа за политическата и обществена ситуация в България днес.

"България с все по-важна роля в този конфликт"

Още новини от Украйна

"Откакто започна войната в Украйна, Черно море е важна локация за конфронтацията между Русия и НАТО. Ето защо и двете страни се борят за влияние в черноморските държави. Една от тях е България. По принцип е ясно с кого е България: тя е член на ЕС и НАТО. Но НАТО изпитва съмнения към България", казва в началото авторката на предаването Маргарете Волан. Тя дава думата на новия български министър на отбраната Тодор Тагарев, според когото България е слабо звено в европейската архитектура за сигурност.

Дали България наистина е ахилесовата пета на НАТО? - пита авторката и обяснява, че Кремъл продължава да се опитва да разшири влиянието си в България, а обществото изобщо не е сплотено около политиката, която води ЕС. След кратка репортерска разходка при русофилите предаването продължава с интервю с историка Стефан Дечев. Той обяснява, че в България привържениците на Путин и на войната са малцинство, но вдигат много шум. Такива хора обаче има и в държавното ръководство, и в тайните служби, което пък се отразява върху цялостната външна политика и позициите на България на международната сцена, казва Дечев.

Авторката обяснява, че тук се визира президентът Румен Радев, който според нея през последните години се е профилирал като политическо средоточие на прокремълския лагер в страната и продължава да налива масло в огъня на българското общество, силно поляризирано по отношение на Русия.

"Нация, неутралитет, суверенитет - под тези лозунги псевдопатриотични партии днес блокират работата в парламента и застрашават обществения мир", казва журналистката от Дойчландфунк и представя лидера на "Възраждане" така: "Костадин Костадинов, с прякор Копейкин: късо подстригана, сивееща коса, стрóен, в костюм, пламенен оратор". В предаването става дума, че Костадинов смята либералите в българския парламент за "подчовеци" и възнамерява да праща противниците си в лагер, когато вземе цялата власт.

"Държавата е беззащитна. Нито едно българско министерство няма отдел за стратегическа комуникация. Контраразузнаването си затваря очите. Неоконсервативните сили в държавните медии разпространяват омраза", разказва на свой ред пред Дойчландфунк медийният експерт Георги Лозанов. Авторката на предаването го цитира с изявлението, че тези медии дават трибуна на Путиновата пропаганда, на първо място обществените медии.

Журналистката смята, че България по традиция е проевропейска страна, но в момента там гнездят скептицизъм и антиамериканизъм. Тя констатира: "Черно море отдавна се превърна в бойно поле между НАТО и Русия. България е черноморска страна, която директно е засегната от конфликта". Такава е констатацията и на Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, който твърди, че Русия има надмощие в Черно море. "Путин иска с всички средства да попречи на бивши съветски републики като Украйна, Грузия или Молдова да влязат в НАТО, а Черно море да се превърне в Натовско море. Ето защо на членките на НАТО и ЕС България и Румъния, които навремето принадлежаха към Варшавския договор, се пада все по-важна роля в този конфликт", научават слушателите на германското обществено радио.

"Румен Радев води лицемерна политика"

Авторката обяснява, че българите имат амбивалентно отношение към НАТО, което се обяснява с половинчатата политика, водена в продължение на десетилетия. Тя добавя, че президентът Румен Радев води лицемерна политика, като навън се представя за лоялен съюзник в НАТО, докато пред българската общественост си служи с националистическа и всъщност проруска реторика.

По-нататък в обширното предаване на Дойчландфунк пред микрофона застава и разследващият журналист Христо Грозев, който обяснява, че след 1989 година в България не се е случила истинска смяна на елитите. И че не е имало лустрация нито в Министерството на отбраната, нито в тайните служби, така че и до ден-днешен в тези структури работят съветски възпитаници, които лесно могат да бъдат вербувани от руското ГРУ. Германската журналистка обобщава така казаното от министъра на отбраната Тодор Тагарев:

"Гъсти шпионски мрежи, разследване за "къртици", което потъва в пясъка без никаква присъда, енергийни сделки като "Турски поток", които подкрепят плановете на Путин да заобиколи Украйна - всичко това подкопава доверието на партньорите от НАТО към България".

Авторката на предаването цитира и специалния пратеник на САЩ и координатор на Центъра за глобално ангажиране Джеймс Рубин, който пред "Свободна Европа" казва следното: "Русия инвестира в България много ресурси и усилия и изобщо не пести пари да корумпира политици и медии. Това е една от държавите в Европа, където, според нашите информации, Кремъл особено активно се опитва да разруши партньорството с НАТО и ЕС, използвайки дезинформацията като оръжие".

България иска да бъде благонадежден член на НАТО, а не Троянски кон на Русия, констатира авторката на предаването Маргарете Волан. "Но колкото повече страната се обвързва със Запада, толкова по-бурни стават реакциите на Кремъл, чиито опити да дестабилизира България попадат право в целта на едно лесно ранимо общество", обобщава Волан, която в края на предаването разговаря с друга познавачка на България - кореспондентката за Югоизточна Европа Зилке Хане. Тя обяснява на слушателите за сегашната правителствена коалиция в София, която е обединена от прозападните си позиции, но е и разединена заради обвиненията в корупция срещу Борисов и ГЕРБ. Зилке Хане описва накратко политическата обстановка в момента, свалянето на Гешев и появата на Мария Габриел. По повод колебливите нагласи на българите към НАТО журналистката казва:

"Русия е наш приятел: поколения българи са възпитавани с този разказ"

"Правителството трябва да действа предпазливо, но в същото време да открие широк фронт срещу дезинформацията. (…) Защото руските дезинформации попадат на благодатна почва сред българското население, доколкото поколения и поколения българки и българи са възпитавани все с този исторически разказ: Русия е наш приятел, Русия е наша освободителка".

В последните минути на предаването става дума и за належащата съдебна реформа в България. По този повод Зилке Хане казва: "Реформата трябва да се подготви от една парламентарна комисия. С гласовете на ГЕРБ в тази комисия беше избран и Делян Пеевски - известен олигарх, санкциониран от САЩ чрез закона "Магнитски", който наказва нарушение на човешките права и корупция по цял свят. Точно този човек сега трябва да помогне да се спаси правовата държава в България…"

Авторката на предаването завършва със следното обобщение: "България е от една страна сцена на новата геополитика, а от друга - държава, която във вътрешнополитически план е изправена пред големи предизвикателства".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радио Елто

    94 12 Отговор
    Който Сее Ветрове Жъне Бури

    Коментиран от #5

  • 2 честен ционист

    74 10 Отговор
    България е апендикса на НАТО.
  • 3 Пенчо

    79 15 Отговор
    Мда, брали са ни попарата германците като съюзници две войни ...

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Циник

    71 13 Отговор
    Понеже немската армия е всепобедителна и много може да се р4387азчита на нея...
  • 8 провинциалист

    78 15 Отговор
    Хайде сега всички евроатлантици да започнат дружно да се срамуват.
  • 9 Енчо о о о о о о о

    39 8 Отговор

    До коментар #3 от "Пенчо":

    Точно обратното е
  • 10 Пич

    116 18 Отговор
    Вродената интелигентност и усет на българина , направо ги бодат като остен !!! Не може да се примирят , че не сме тъпи като атлантиците !!! Нито с ковида , нито с войната !

    Коментиран от #92

  • 11 Сандо

    75 17 Отговор
    На България явно и е отредена ролята на плацдарм за атаки срещу Русия.Не зная само докъде стигна изграждането на писта за Ф-16,щатите бяха отпуснали пари,нищо че никой не знае кога,а и дали въобще ще получим тия злощастни самолети.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мнение

    84 21 Отговор
    НАТО ще бъде унищожено, чрез ахилесовата му пета.
  • 14 Последния Софиянец

    96 21 Отговор
    Изобщо не искаме роля в този конфликт.Не, благодаря!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Начи

    44 17 Отговор
    България е една територия,нищо повече.

    Коментиран от #89

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тъпанари

    21 8 Отговор
    Зиг-Хайл!

    Коментиран от #65

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Жалка пропагандна статия

    78 21 Отговор
    Дори и Радев намесили! Много ги дразни, че не им слугува да ни продава като националните предатели ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС!
  • 23 Неокомуниста дьорд шорош

    22 59 Отговор
    България още е колониален придатък на Русия
  • 24 АБВ

    17 47 Отговор
    С ПУЧА Радев с напълно прави.Докато Радев е президент никакви F 16 няма да види ме

    Коментиран от #31

  • 25 Българска медия

    66 11 Отговор
    България беше изживяла две национални катастрофи,не мога да се сетя заради кого???
  • 26 ха ха ха

    60 14 Отговор
    Поредната идиотщина сътворена от зелето и копната от тези жалки/папуняци-фактите. Ха ха ха ще играете, играете па ще мирясате. Така беше и с короня така ще бъде и с уркия - Путин ще ви излекува.
  • 27 АЛОООО

    65 14 Отговор
    НАЛИ И ТАГАРЕВ Е СЪВЕТСКИ ВЪЗПИТАНИК ЗАЩО ГОВОРИ СРЕЩУ СВОИТЕ И КЛЕПА ДЪРЖАВАТА ТАКИВА ХОРА НЯМАТ МЯСТО В УПРАВЛЕНИЕТО
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Статистик

    49 9 Отговор
    Мдааааа...в статията ярко се открояват тежките странични ефекти от вакЦините на Фазер....
  • 30 А бее

    32 6 Отговор

    До коментар #12 от "Григорян":

    СМЕЛЧАК
    Що не си на фронта!!!?
  • 31 Прав си

    28 10 Отговор

    До коментар #24 от "АБВ":

    ,заради него затворихме няколко блока от АЕЦ,съсипахме армията.Ужаш.

    Коментиран от #94

  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    53 14 Отговор
    Странна статия ❗
    Германия е окупирана страна от която окупаторите още не са излезли след края на ВСвВ❗
    В Германия има окупационен контингент по-голям по численост от цялата Българска армия❗
    Германия е страна в коато Канцлерът официално излезе информация , че е подскушван❗
    Германия е страната в която всеки нов Канцлер тичка първо да подпише акта за политически слугинаж ❗
    И те седнали да пишат къде сме ние❗❗❗
  • 33 Теляк

    49 9 Отговор
    В България НЯМА нищо европейско и нищо натовско. Да бяхте дали нещо, да бяхте направили нещо...Не само да давате еврофондове които се крадяха и споделяха с вашите корумпета. Да бяхте напомпали държавата та поне да има някакво основание да ви обичаме и мразим Русия.

    Коментиран от #39, #41, #46

  • 34 Българин

    50 10 Отговор
    НАТО вън от
    БЪЛГАРИЯ!
  • 35 бай Ставри

    46 9 Отговор
    DW, както винаги тъпо. Пропаганден център за промити мозъци.
  • 36 Реалист

    44 9 Отговор
    Няма лошо. Честно е НАТО да знае, че български войник няма да отиде на Източния Фронт. Така е било дори и при Хитлер

    Коментиран от #96

  • 37 Минувач

    54 8 Отговор
    Видно е, че на тези западняци много им се иска да се смени тоя разказ за Русия и да я заместим със Запада за наш приятел. Само че тоя Запад не се вдигна да воюва за нашата свобода, тоя Запад няма нищо общо с нас, като хора, като разбирания, като душевност, като култура и дори, като външни белези. Тоя Запад за 33 години можеше да промени коренно България, ако искаше, най-малкото, като ни притисне да си оправим и съдебната система, като не ни караше да закриваме производства чрез приватизации, които нямаха никаква цел да се възродят предприятията, а да се унищожат и изкупят за скрап. Тоя Зашад, който поставяше удобни политици, послушковци, знаейки за корупцията им, но нали бяха послушни и работеха за тях. Сега ще ми разправят за Русия. Ами добре, да оставим Русията, минало, нека да теглим чертата от членството в ЕС, но истинската реалност и да видим броя на населението, броя на напълно обезлюдените села, броя на закритите заводи и малки предприятия, състоянието на селското ни стопанство, плодове и зеленчуци, броя на 100% българските магазини и вериги, продукти по магазините, да видим положението ни с Македония и т.н.. После ни излизат едни бозави западняци да ми се правят на пръв приятел, когато в очите им чета, че ме гледат, като циганин, като долна порода човек. Ние трябва да сме независими, нашият интерес ВИНАГИ на първо място, ама не някакви платени чуждопоклонници да ми казват, кое е нашия интерес, а да се гледа безпристрастно - резултати, цени на суров

    Коментиран от #78

  • 38 Минувач

    34 7 Отговор
    ...цени на суровини, възможни пазари. Не сме толкова богати, че да можем да си позволим да играем за чужди интереси.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    35 12 Отговор
    България вън от ЕС! Всеки ден нови ограничения и глупости! ДВЕМ
  • 41 Не си прав

    37 8 Отговор

    До коментар #33 от "Теляк":

    Дават ни дрехи втора употреба,и то с отстъпка.,а некви италиянци сума ти контейнери изгориха.Освен това,премахнахме митата за да можем да караме коли,втора ръка..Но най вече,двойният стандарт за храните .....
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 койчо от койнаре

    33 8 Отговор
    Тия всячески се стремят да ни направят участник в войната .
    "Журналистката смята, че България по традиция е проевропейска страна, но в момента там гнездят скептицизъм и антиамериканизъм"
    Що трябва да сме американски марионетки като немците ли ? Кой им е виновен като са избрали да са американски подлоги а не нормална нация ? Всъщност ГДР беше нормална държава и винаги е била толерирана от СССР затова и ГДР сама и единствено тя предложи войска за помощ в афганската война
    Мнението на фашагите за нас не трябва въобще да ни интересува и ако има достоЙни мъже , политици в .страната те трябва да отстояват нашите си интереси а не да се съгласяват с всичко което е спуснато . Шенген или вън от Ес , нека избират ! Бизнеса и така поти го няма а когато трябва един тир да чака по 20 часа в една посока на Дунав мост това граничи с фалита ....... И това е само един от проблемите .
  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    43 15 Отговор
    НЕма да се оплаквате ! Сами направихте хората русофили . Гледат престъпници и измамници с мезонети , къщи-имения , луксозни коли , а те не могат на едно море да отидат лятото, сега даже и за море не мислят , а за сметките за ток , парно и храна . Русианите, на такива лишения , не са подлагали обикновенните работещи хора. За това , подкрепата ни е за Раша ...Слава на нашата Освободителка !

    Коментиран от #61

  • 45 Перо

    27 8 Отговор
    Права беше Маргарет Тачър, когато казваше на овцата Горбачов да не обединява ГДР с ФРГ! Най убедените и правоверни комунисти от соц. лагера бяха в ГДР! Сега са Алтернатива за Германия. Това е поредното джендърско зомбиране! Човек, като прочете, DW /БГ екипа/ и няма нужда повече да си губи времето!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Капитан Петко Войвода

    29 9 Отговор
    И с тояга не можете изби любовта на българина към Русия
    Защитна реч пред съда във Варна .Убит от Стамболов и Спас Турчев
  • 49 Кривата краставица

    37 9 Отговор
    Сега разбрахте ли що немаше референдум за НАТО?
  • 50 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор

    До коментар #46 от "Минувач":

    Не ди единствена, колежке! Но аз имам две висши образувания, дълъг стаж и тясна специализация! Чакай си реда!
  • 51 лъжа

    22 5 Отговор
    само лъжи в немската пропагандна статия - ужас и мракобесие тресе псевдодемократична Европа...
  • 52 От една спокойна туристическа страна...

    29 7 Отговор
    където германките и не само те разбира се
    идваха да си ,,починат,, от мъжете си...
    Сега вече с помоща на ,,демократите,, е:
    "България - ахилесовата пета на НАТО?"-арена на геополитическия конфликт,
    който не е на българите,а е привнесен от противниците Русия-САЩ.
    Освен че здраво ограбиха родината ни сега искат и да я унищожат.
    С толкова тъп народ и продажен елит -това вече е факт.
  • 53 Електра

    11 24 Отговор
    С толкова много кому-рашисти на глава от населението, и със пробити про рашистки медии, е нормално да говорят така за нас...

    Коментиран от #55, #60, #64

  • 54 Ххххххххх

    23 7 Отговор
    Цялата тази статия с едно изречение - България е политически некоректна и трябва да бъде наказана и унижена.
  • 55 Решетников

    5 14 Отговор

    До коментар #53 от "Електра":

    Ти какво искаш, да си дадем колонията на НАТО ли, затова ли ви назначихме хвърчилото за губернатор.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    21 12 Отговор

    До коментар #44 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Точно! Слава на Русия!
  • 62 Рамбо първа кръв

    6 14 Отговор
    И в този сайт ако наречеш рашистите на мур ... зил... ки ти изтриват коментара.
  • 63 Лена стра пона

    6 8 Отговор

    До коментар #58 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Мога да ти помогна! Колко копейки ще дадеш?
  • 64 Бай Шиле

    7 16 Отговор

    До коментар #53 от "Електра":

    много рубли са налели рашистите в наши медии, а като знаем колко са ни продажни баджак журналистите и кому политиците,, сме готови децата да си продадем.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 долу нато

    21 4 Отговор
    моля като казвате ,кой какво е казал, казвайте и къде работи, Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, this project is sponsored by NATIO! сиреч нато плаща на еничари да обясняват техните зверства като праведни!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Последния Софиянец":

    Къде съ слагъш ма? Чакай си реда! Az cъм първа!

    Коментиран от #69, #108

  • 69 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ бесния

    4 4 Отговор

    До коментар #68 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    То и на състезание по
    т.ъ.п.и.з.ъ.м
    пак някой ще те изпревари-
    толкова си т.ъ.п.и.ч.ъ.к
    😈😈😈😈😈😈😈
  • 70 Орби

    7 17 Отговор
    Русия инвестира в фирмата Копейкин и приятели , а запада в предприятия и заводи където да работят българите и да взимат пари.
  • 71 Дрън дрън та пляс

    21 5 Отговор
    бг вън от нато и проблема е решен ,и техния и нашия
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Българин 🇧🇬

    19 9 Отговор
    Българите сме с Русия, а петоколонниците незриднив България са с НАТО

    Коментиран от #80

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Иван

    9 18 Отговор

    До коментар #37 от "Минувач":

    Да ти кажа, че империите нямат понятито освобождаване, а превземане. Русия винаги се е месила, какво да се случва тука в България. Периода от 1944-1989г., беше време на страх, слугинаж и стоене в затвора. Бягането на хората от селото към града започва след национализацията на всичко, руски патент. Гледай филма "Вечни времена" с Петър Слабаков. Ако сиситемата създадена от руснаците беше хубава, народа нямаше да бяга в чужбина да се скита немил недраг и демографска криза нямаше да има. Управляващите днес живяли и родени по времето на диктатора Живков, ги виждаме за какво стават. Да ти кажа и нещо друго вичко построено през комунизма е дело на хората, създадени при управлението на цар Борис III, свикнали да работят по 25 часа в денонощието и се хранят с хляб, лик и ако има сирене. И последно от руснаците нищо хубаво не се е случвало на България, пък и те са по слабо развита държава от нас. Последната година 500 руснаци са получили българско гражданство и имам приятели от тях, който не искат да се връщат в Русия и да чуват за нея.

    Коментиран от #87

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 !!!?

    11 23 Отговор

    До коментар #73 от "Българин 🇧🇬":

    С коя Русия си бе !? С варварските орди на Путин и главорезите на Кадиров в Украйна ли бе !!!?
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 дойче фотценшайсе

    11 7 Отговор
    Милата марги, много е зле! Типично за немската джурналистика от 21. век!
  • 83 Женчев

    12 4 Отговор
    Този Дечев и другия Дичев са големи българомразци искат България да се признае за фашистка държава и да признае македонизма платени на джендъри за България
  • 84 Без майтап

    23 5 Отговор
    Западът винаги ни е слагал на дръвника! Никога ПОДЧЕРТАВАМ, НИКОГА не ни е помагал!
    (История на България от 1878г до сега).

    Коментиран от #97

  • 85 Така така

    20 2 Отговор
    Пеевски да спаси правовата държава абе алооо вкиснато зеле вие нирмални ли сте? Е как при такива изпулили мозъци като вас българският народ да не открие истината сам. Та от километри ви личи, че точно вое сте лъжата и пропагандата защитавайки и изпирайки престъпници . Черно море никога не е било на нато и НЯМА да бъде и да българите поне (80% сме с Русия и има защо
  • 86 незнайко

    6 2 Отговор
    Последния абзац от статията може да го напише всеки гимназист !!!
  • 87 Минувач

    24 6 Отговор

    До коментар #78 от "Иван":

    Нарича го, както искаш, но е факт. Десетки хиляди руснаци са загинали тук биейки се на наша страна. Колко западняшки кости са останали тука с подобна цел - няма. Разбира се, че е имало и руски интерес, всеки си има интересите, но фактите са факти, а свободата ни е такъв факт. Далеч не защитавам комунизма и времето на соца. Не и там има факти, които са си факти. Има и не едно неща, които са несравнимо по-добри от сега - население, морал, възпитание, образование, селско стопанство, без проблеми с циганите и малцинствата, почти без престъпност, здравеопазване, множество заводи и тежка индустрия. Ако бяхме успели да съхраним това и да си оправим свободите и демократичните права, щеше да ни е друг разговора сега.

    Коментиран от #93, #95, #99, #125

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Българин

    5 11 Отговор

    До коментар #16 от "Начи":

    Така е, руска територия. Това е България.
  • 90 Българин

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Що за безсмислица":

    Най-справедливото наказание за простотията на един народ, това е бедността.
  • 91 Мухаха

    8 6 Отговор

    До коментар #6 от "Що за безсмислица":

    Я хайде без обобщения- ако бяха "за" Русия, щяха да гласуват за Копейки и левите! При получаване жените, че не правят и 25%, отделно че масата не е гласувала, откъде заключи, че всички били за Русия? То бива подкупност и слагачество, но поне се дръжте в рамките на някаква достоверност! За начало що не се направи проучване колко хора под 50 години знаят- учат- ползват руски?
  • 92 Българин

    7 6 Отговор

    До коментар #10 от "Пич":

    Ако българина имаше вродена интелигентност, България нямаше да е това, което е. Ако българина имаше вродена интелигентност нямаше постоянно да изхвърлям по две кофи фасове, кенчета, чаши от кафе, бъркалки , наелонови торбички и всевъзможни други отпадъци, които събирам пред дома си. Българина не може да се осъзнае дори за елементарно нещо като да не си хвърли отпадъците където свари, и ми бръщолевиш за някаква българска интелигентност.

    Коментиран от #103

  • 93 Българин

    4 11 Отговор

    До коментар #87 от "Минувач":

    Малко са! Трябвало е да погинат не десетки хиляди а милиони от тая паплач.
  • 94 Къде ми е нощното шкафче?

    10 2 Отговор

    До коментар #31 от "Прав си":

    А сега са тръгнали и към унищожаването на АЕЦ-а ни!
  • 95 Айде бе!

    5 12 Отговор

    До коментар #87 от "Минувач":

    Какво селско стопанство, бе ? От полето всеки се прибираше и мъкнеше- една жена на село ми обърна внимание, как всяка от прибиращите се кооператорки носи нещо под престилката и ръцете й не се виждат! Помня магазините " плод и зеленчук", в които имаше някакви тъпи консерви, някакви мътни сокове в стъклени бутилки, лук, моркови и картофи (не винаги)! Помня как край блоковете на огън варяха компоти и бригадите в селското стопанство не само на ученици и студенти, ами и на висшисти - софиянци ни пращаха да събираме картофи или моркови! Не понасям лъжите ви!

    Коментиран от #100, #110

  • 96 Българин

    7 6 Отговор

    До коментар #36 от "Реалист":

    Българските войници са бъзльовци и веднага ще се нагъзят видят ли пиян руснак.

    Коментиран от #109

  • 97 Очевидец

    18 2 Отговор

    До коментар #84 от "Без майтап":

    И ще добавя:Германия зае страната на РСМ,която не е член на ЕС и заплю България, членка на съюза.

    Коментиран от #122

  • 98 гост

    6 2 Отговор
    Я си е.... майката. Оставете ни на мира. Само опорки.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 геноцид

    10 2 Отговор

    До коментар #95 от "Айде бе!":

    Не знам ти ми кажи , от икономика в десетката сега сме на мнайсто място ! Втори по образование , сега даже и не поглеждам , че ме хваща яд ! И само още малко , че става много да ти обяснявам що за ...... си , та тези мътни сокове в стъклени бутилки са в тях защото това е най доброто съхрание и са мътни защото са от истински плодове , а не от химия примесена с вода и ти я представят като манна небесна ! Ай хващай за ивропътъ , че тук от атлантици ни писна !
  • 101 Путинофил

    3 1 Отговор
    Разбраха ни!
  • 102 Ултра къса памет

    11 0 Отговор
    Където сме влезнали, винаги е последвал разпад!

    Коментиран от #112

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 касапинъ

    4 5 Отговор
    Изковал съм ножа, с който ще поря западните нацисти, за да храня кучетата с карантията им докато още дишат и гледат храненето, и това ще е така докато и последния нацист не мине през червата на псетата.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Минувач

    1 0 Отговор

    До коментар #79 от "Последния Софиянец":

    Тоя твой доктор, голям ли го вади? За един приятел питам.
  • 107 Мандо

    6 2 Отговор
    Ай сега , ние сме виновни , че оригиналните натовци са меки китки . С какво сме ахилесова пета , за да влезем в нато , унищожихме армията си , купихме самолети за милиарди от тартора на нато , сащ и още нямаме нищо ....и да повечето българи не поддържаме нато , ама паси сулейман , представи себе си от българско име ...ама 90% българи го мразят . Какво повече да ви кажа дойче зеле , освен , че сте под турско робство
  • 108 касапинъ

    1 1 Отговор

    До коментар #68 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Сложих си розов сутиен и си обух розови прашки! Чакам някой да ме опраши😄😲💖
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Да де

    6 2 Отговор

    До коментар #95 от "Айде бе!":

    Пращаха ни на бригади,щото имаше какво да се прибира и имаше пазар за всичката продукция.
    Във всяко населено място над село, имаше консервен цех. И нищо не залежаваше.
    Сега в магазина полски ябълки по 3лв.,а за наши дават на производител максимум 70ст.
    Да ви ииииии съюза съпричастен...
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Мандо

    2 1 Отговор

    До коментар #102 от "Ултра къса памет":

    Не млaтиxме ли pyшляците, заедно с тypците(в едни окопи)?

    Коментиран от #113

  • 113 Мандо

    1 0 Отговор

    До коментар #112 от "Мандо":

    Аз не съм , ти кога и къде си ги млатил , да не си хайландър и да си на повече от 150 години . Никой жив българин не е млатил нищо от всв насам , освен жените си
  • 114 Българските турци

    6 1 Отговор
    Не се бойте ... в кодекса на НАТО няма изключване от пакта ! Никой няма да гони България, по скоро ги е страх да не вземете да напуснете на своя глава , защото това се прави много лесно !...Взеха ви в НАТО не защото сте военен потенциал , а защото сте стратегическа територия като Финландия , като Швеция и всички бивши западни съветски републики и най вече че имате бряг на Черно море ! Българският лъв е скопен , проскубан и е без зъби и нокти и е в клетката на НАТО на безплатна издръжка !!! Можете само да ревете и ръмжите като лъв...толкова е позволено !...НАТО и САЩ в наши дни...гълтат народите,демилитаризират ги и ги подлагат на тотална културна и икономическа интеграция ! Статутът на България в съюза не е статут на пълноправен член, а е статут на "колония и обслужващ персонал" !Вижте Византийската логика на гърците...Дори с фалирали икономически и финансови възможности се стреми към облаги...и както винаги, без да воюва и без промишленност и бачкане...само с наследените интригантски гени и елинската си хитрост! Въпреки че са съюзници в НАТО подписват поотделно с Франция и САЩ обвързващи двустранни военни и икономически договори ! Защо ?!А щом на Гърция е позволено ...значи и България може да се договори по същия начин с Турция или Израел и да си гарантира алтернативи !?...Някой допуска ли българите да имат такива политици с такива прозорливи стратегии ?!...Едва ли ?!...Нали"НАТО ни брани...ЕС ни храни" е много по практично и никак не е риско
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "Що за безсмислица":

    Войната в Украйна ще свърши, когато изгоним от БЪЛГАРИЯ всички руснаци-путинисти, а за русофилиците ни като тебе, организираме заведения за превъзпитание …Слава Богу, и слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се отвориха очите за "Авантюрите на русия в ...........България".
    Крайно време е малка България да сложи край на тази братоубийствена война във велика Украйна!
  • 118 дядото

    5 1 Отговор
    германците нямат право да коментират българия.колко пъти се тръгвали с тях,благодарение на царе-германци и продажни политици,все сме стигали до пълна катастрофа.сега отново ни обсъждат,ухажват и притискат и пак продажни политици.бог да пази българия от германия.
  • 119 Дернев

    2 0 Отговор
    "България е от една страна сцена на новата геополитика, а от друга - държава, която във вътрешнополитически план е изправена пред големи предизвикателства"." Не БГ е сцена, а Европа е. Както и предизвикателствата не са само на БГ, а на Европа. И това идва от заблудата на европейците, основно германци и французи, че ЕС е геополитически играч. СЕЩ може, но ЕС никога. Това германците не че не могат да го разберат, но не искат. Губят лидерската си позиция, но не трябва Европа да бъде пак жертвата заради това.

    Коментиран от #123

  • 120 Много

    0 0 Отговор
    За съжаление това е истината
  • 121 бай Иван

    1 1 Отговор
    "Откакто започна войната в Украйна, Черно море е важна локация за конфронтацията между Русия и НАТО.
    Ало немците със шалвари , нали Русия беше агресор и нападна Украйна .Каква конфронтация с мирното НАТО Ви гони ? А или си признавате ,че използвате Украйна като мюре /примамка за тези дето не знаят/ за Русия , за да си измислите конфликт който да разпалите ? И ало, немците със шалвари, ако обичате идвайте на Черно море като ТУРИСТИ да си пиете бирата ,не се опитвайте да ни вкарате в трета национална катастрофа щото двете вече Ви ги ядохме.Не сме дошли на Вашите брегове да Ви даваме акъл какво да правите нали?
  • 122 бай Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #97 от "Очевидец":

    Точно така .Тая ли Германия ще ни дава акъл дето ни се изплю в лицето с позицията си за РМС. Предлагам да подкрепим с резолюция признаването на Бавария за самостоятелна държава със своя култура, език и националност.
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Българските турци

    1 1 Отговор
    Това е стратегически план ,който цели да превърне българското и румънското черноморие в една голяма американска военноморска база с румънски и български флаг на черноморската си флота !!! Такъв е българският вариант за да се заобиколят турските проливи...и да се настанят трайно на Черно море !...Балканите са на път да станат отново след 100 години плацдарм на активна война , защото Русия и Турция не искат чужденци с колониална репутация във водите на Черно море !!!
    Престанете да се чепкате в Народното събрание за "оглозгани кокали" и се озърнете наоколо си...Нима не виждате че "чакалите" пак се тъкмят да измамят България !!!...
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: