Отидете към основна версия

3 821 62

Над 84 милиона: защо расте населението на Германия

  • население-
  • хора-
  • германия-
  • бежанци-
  • чужденци

Основната причина за това е засилената миграция към страната

Снимка: Shutterstock

Никога преди Германия не е имала повече жители: през 2022 година населението на страната е нараснало с 1,3 процента до 84,4 милиона души. Това е с 1,1 милиона повече от предходната година, съобщи Федералната статистическа служба във Висбаден.

Основната причина за това е засилената миграция към страната, отчитат статистиците. През миналата година във Федералната република са пристигнали почти милион и половина граждани на други страни, което е с 4 пъти повече, отколкото през 2021-ва. Повечето от пришълците са украински граждани, става ясно още от информацията.

Над 12 милиона чужденци в Германия

Към края на миналата година в Германия са живеели общо 72 милиона германци и 12,3 милиона чужденци. Най-голямата група сред чуждите граждани в Германия е тази на турците – те са 1,34 милиона, следвани от украинците (1,05 милиона) и сирийците, които са 883 хиляди, според официалните статистически данни. Броят на украинците, живеещи в Германия, се е увеличил 6 пъти за една година, което е следствие от войната, която Русия води срещу Украйна.

Делът на чужденците в общото население нараства от 13,1% на 14,6%. Прави впечатление това, че докато броят на хората с чуждо гражданство е нараснал значително, този на германските граждани е намалял с 0,4 процента. И още една тенденция: през 2022 г. в Германия отново са починали повече хора, отколкото са се родили – смъртните случаи са били с 327 000 повече от ражданията.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: