Last news in Fakti

6 Юли, 2023 08:14 1 603 6

Китай: все повече млади хора не искат да се женят

  • раждаемост-
  • население-
  • сватба-
  • китай-
  • китайци-
  • брак-
  • двойки-
  • демографска криза

Китай навлиза в тежка демографска криза и все повече се превръща в застаряваща страна

Китай: все повече млади хора не искат да се женят - 1
Снимка: Shutterstock

Бракът не е приоритет за 29-годишната Джинги Хоу, учителка в северната китайска провинция Шанси. Въпреки настойчивостта на родителите ѝ, които през последните три години ѝ уреждат около 20 срещи с непознати, Джинги е неомъжена и не изпитва необходимост да промени това. "Бракът е свързан със свободата. Не всеки трябва да се омъжва възможно най-скоро", каза тя пред ДВ.

Джинги далеч не е единствената на това мнение. Според доклад, публикуван през юни тази година от Министерството на гражданските въпроси на Китай, броят на браковете в страната е най-ниският от 37 години насам. Тенденцията все по-малко хора да сключват брак продължава вече от осем години. Само 6,83 милиона двойки са се венчали в азиатската страна през изминалата година.

Все повече млади хора в Китай, особено жени родени през 1990-те и 2000-те години, не се поддават на обществения натиск за ранна сватба. За това говорят и данните от последното преброяване на населението в Китай. Те сочат, че средната възраст, на която хората в страната за първи път са сключвали брак, към 2020 година е била 28,6 години. Това е с почти четири години повече, отколкото през 2010 година.

Много жени в Китай трябва да избират между кариера и семейство

Йе Лиу, старши преподавател в института "Лау" към Кралския колеж в Лондон, казва пред ДВ, че неравенството между половете в Китай остава дълбоко вкоренено на работното място. То се изразява в дискриминиращи полови квоти и оценяване на кандидатите спрямо вероятността да забременят и да излязат в майчинство.

Това неравенство принуждава много млади жени да избират между работата си и създаването на семейство. "Когато жените отделят повече време на образованието, те естествено отлагат сключването на брак и раждането на деца", каза Йе.

Криста, която предпочита да остане анонимна, разказва пред ДВ, че "бракът не е необходим". "Сключването на брак ще се отрази на постиженията ми, особено на кариерата ми", обяснява 25-годишната жена, която работи като ръководител на проекти в производствено предприятие в Китай.

Младите китайци се борят за финансова стабилност

Трудностите пред китайската икономика допринасят за липсата на желание за сключване на брак. През 2023 година безработицата сред младите на възраст между 16 и 24 години достигна рекордните 20,8%.

Шан Шан, която също предпочита истинското ѝ име да бъде запазено в тайна, казва пред ДВ, че е трудно да си осигурява прехраната на сегашния трудов пазар. Стресът от намирането на работа не ѝ позволява изобщо да мисли за брак.

Сяо Ганг е софтуерен инженер и също предпочита да използва псевдоним. Той споделя пред ДВ, че честите съкращения в технологичния сектор го карат да работи и след приключване на работния ден от страх да не бъде уволнен. "Приятели ме канят да излизаме с момичета, а аз просто нямам енергия", споделя той.

Китай се бори с демографски проблеми

Освен че все по-малко китайци решават да сключат брак, все повече спада и раждаемостта. Според "Хюман Райтс Уоч" общата раждаемост в Китай е намаляла от 2,6 раждания на жена в края на 80-те години на миналия век до 1,15 през 2021 година. Миналата година за първи път е отбелязан спад на населението от близо 60 години. Изключение е единствено 2003 година, когато опустошителна вирусна епидемия доведе до повече смъртни случаи, отколкото раждания.

"Китай навлиза в тежка демографска криза и все повече се превръща в демографски застаряваща страна", казва Дъдли Постън, почетен професор по социология в Тексаския университет A&M. Той допълва, че средната възраст на китайското население вече е 38 години. В Индия, която според тазгодишните прогнози на ООН ще изпревари Китай като най-многолюдната страна в света, средната възраст е 28 години.

Мерките на правителството не срещат разбиране сред младите

През май месец Китайската асоциация за семейно планиране започна пилотни проекти в над 20 града за предоставяне на данъчни, жилищни и образователни облекчения на семейства с две или повече деца. Мерките на правителството обаче срещат критика в социалните мрежи и малка част от младите ги намират за полезни.

"Нелепо е. Много млади хора като мен се затрудняват при намирането на работа", казва Криста. Тя добавя, че младите едва успяват да издържат себе си финансово, камо ли да искат да създадат семейство.

Автор: Ли Ючен


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    4 7 Отговор
    като ви върнем по оризовите плантации ще поискат-трябва работна ръка там
  • 2 Гост

    6 1 Отговор
    Това е последица от благополучието, икономическия просперитет и консуматорското общество.
  • 3 руски инди бхай бхай

    0 1 Отговор
    одобрямс
  • 4 ревизор

    2 0 Отговор
    България навлиза в тежка демографска криза и все повече се превръща в застаряваща страна.
  • 5 муцунка

    2 0 Отговор
    Жените не искат да се омъжват,защото просто ей-така.
  • 6 лоза

    0 0 Отговор
    Шан Шан,Тав Тава.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания