Отидете към основна версия

24 Юни, 2023 14:36, обновена 24 Юни, 2023 14:36 19 320 279

В Русия се извършва държавен преврат, според Путин в момента се решава съдбата на страната

  • вагнер-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • евгений пригожин-
  • москва-
  • воронеж-
  • преврат-
  • пуч-
  • гражданска война

Това е забиване на нож в гърба на държавата и народа, каза Путин

Снимка: БГНЕС/ EPA

Частната армия на Евгений Пригожин „Вагнер“ прави опит за държавен преврат в Руската федерация. Президентът Владимир Путин заяви, че Пригожин е забил нож в гърба му и „в момента се решава съдбата на нашата нация“.

Евгений Пригожин заяви вчера, че руското военно министерство е избило много негови наемници при ракетна атака срещу техен лагер. Москва отрече. Пригожин обяви война лично на министъра на отбраната Сергей Шойгу и призова руския народ да го подкрепи за свалянето на руското военно командване. В Телеграм лидерът на „Вагнер“ заяви, че 25 000 войници са готови да умрат за него. Рано днес руският президент Владимир Путин направи извънредно обръщение към нацията, казвайки, че много хора „чрез измама или заплахи са били въвлечени в престъпна авантюра, тласнати по пътя на тежко престъпление - въоръжен метеж“.

„Като президент на Русия и върховен главнокомандващ ще направя всичко, за да защитя страната, да защитя конституционния ред, живота, сигурността и свободата на гражданите. Съдбата на Русия се решава сега, тя изисква единство на всички сили, а опитите за разцепване на единството са удар в гърба“, каза Путин.

Евгений Пригожин отговори на речта на Путин, казвайки, че президентът дълбоко се е заблудил, че някой ще се предаде по негово искане: „По отношение на предателството към родината президентът дълбоко се заблуди. Ние сме патриоти и никой няма да се предаде по искане на президента, ФСБ или някой друг. Защото не искаме страната да тъне в корупция, измама и бюрокрация“.

В руската столица Москва, в Московска и Воронежска области е въведен режим на контратерористична операция, обяви Националният комитет за борба с тероризма. "С цел предотвратяване на възможни терористични актове на територията на град Москва и на Московска и Воронежска области е въведен режим на контратерористична операция", се казва в съобщение на комитета. Кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че в столицата са отменени всички масови мероприятия. Срещу самия Пригожин пък бяха повдигнати обвинения в подбуждане към въоръжен метеж. Ако бъде арестуван, може да бъде осъден на 20 години затвор.

Във Воронеж бойци на частната армия на Пригожин са установили контрол над всички военни съоръжения в града. А магистралите, водещи към столицата Москва, са били частично блокирани. Според доклад на британското министерство на отбраната частната военна компания „Вагнер“ се е насочила към столицата Москва. Някои части на „Вагнер“ се придвижват на север през Воронежка област. Воренеж се намира по средата между столицата Москва и Ростов на Дон - руският град, който Пригожин обяви, че вече контролира. В доклада се посочва, че опитът за военен преврат в момента е най-значимото предизвикателство пред руската държавност в последно време, както и че бойци на Пригожин са били изтеглени от Украйна, за да тръгнат към Москва. В социалните мрежи се разпространяват и кадри от колони с военна техника, насочили се на север. Руската служба на BBC съобщи, че целият център на град Ростов е блокиран. Към всички подстъпи към града има въоръжени войници. Според свидетели те са без обозначителни знаци. Междувременно сградата на руската частна военна компания "Вагнер" в Санкт Петербург е била отцепена от служители на силовите структури в Русия. На входа на сградата дежурят сътрудници на полицията и на Руската гвардия.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров застана на страната на Путин и заяви, че всичко, което се случва в този момент, е „предателство“. „Историята показва, че подобни действия могат да доведат до кървави последствия“, каза Кадиров. По думите му сега не е моментът за „решаване на лични спорове“ в самата Руска федерация. „Бунтът трябва да бъде смазан и ако това изисква сурови мерки, тогава сме готови“, заяви чеченският лидер. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова призова руснаците да се обединят около руския президент Владимир Путин. Призивът бе отправен след обръщение на руския президент към руския народ, в което той определи като въоръжен метеж действията на руската частна военна компания "Вагнер". "Президентът Путин призова всички да се обединят. Това сега е главното", заяви Захарова в канала си в Телеграм. Руският президент Путин е информирал беларуския си колега Александър Лукашенко за ситуацията в Русия, съобщи пресслужбата на държавния глава на Беларус.

Украйна коментира случващото се в Русия. Президентът Володимир Зеленски заяви, че „всеки, който избере пътя на злото, се самоунищожава. Русия използва пропагандата, за да прикрие своята слабост и глупостта на своето правителство. А сега хаосът е такъв, че вече никой не може да лъже за него“. По думите на Зеленски, слабостта в Русия е очевидна. Неговият съветник Михайло Подоляк пък каза, че „всичко в Русия едва сега започва“. „Разделението между елитите е прекалено очевидно. Съгласието и преструвките, че всичко е наред, просто няма да проработят“, посочи Подоляк. Британското външно министерство предупреди, че може да се стигне до бунт из цяла Русия. То предупреждава да не се пътува до тази страна. Военното разузнаване към британското министерство на отбраната пък заяви, че руската държава сега е изправена пред най-голямото предизвикателство в последно време.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 91 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания