Отидете към основна версия

10 790 162

В ранните часове на 24 юни Путин е преговарял с метежниците

  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • русия-
  • украйна-
  • преврат-
  • владимир путин-
  • москва-
  • преговори-
  • сергей шойгу-
  • путин

Преговорите са завършили без успех, след което Путин отправи телевизионно обръщение към нацията

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентската администрация на Русия е водила преговори рано тази сутрин с лидера на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин да спре военния метеж в страната. Те обаче са били безрезултатни, предаде Meduza, позовавайки се на източници от Кремъл.

Пригожин публично обяви война на руските въоръжени сили и лично на Сергей Шойгу, след като лагер с негови наемници беше бомбардиран от руската армия. Администрацията на Путин се опасява, че до няколко часа метежниците може да са до предградията на Москва и да започнат боеве в столицата.

Според източници от Кремъл администрацията на Путин първоначално си е мислила, че Пригожин „блъфира“ и се опитва да спазари нещо за себе си. След като вагнеровците поеха контрол над Ростов на Дон обаче в Москва са осъзнали, че въпросът вече е сериозен. Първоначално Путин се е надявал да разреши ситуацията по мирен път. В ранните часове на днешния ден администрацията на Путин е водела преговори с „Вагнер“. Те са продължили час и половина, но са завършили без успех. Не е ясно какво са си казали страните, но след преговорите Путин направи телевизионно обръщение към нацията, в което нарече Пригожин предател. Кремъл е изпратил нареждане и до регионалните политически лидери да наричат Пригожин именно по този начин.

"Обръщам се и към онези, които чрез измама или заплахи са били въвлечени в престъпна авантюра, тласнати по пътя на тежко престъпление - въоръжен метеж. Като президент на Русия и върховен главнокомандващ, като руски гражданин ще направя всичко, за да защитя страната, да защитя конституционния ред, живота, сигурността и свободата на гражданите. Организаторите на метежа ще отговарят за предателството към родината", каза Владимир Путин в телевизионното си обръщение. Според източници на Meduza Пригожин е бил ядосан от думите на Путин, че частните военни компании (като „Вагнер“) трябва да минат под командването на Министерство на отбраната на РФ, следователно на Шойгу. Именно това може да е причината за военния метеж на Пригожин, който от месеци критикува руското военно командване за липсата на боеприпаси и оръжия на фронта в Украйна.

Опитът за пуч в Руската терористична федерация се случва на фона на започналата контраофанзива на въоръжените сили на Украйна. Въоръженият бунт на групировката "Вагнер" илюстрира слабостта на Русия - страна, потънала в зло и хаос, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски, като разкритикува руския президент и заяви, че Украйна защитава останалата част от Европа. Зеленски отбеляза, че тези, които "избират пътя на злото, сами се унищожават", визирайки Владимир Путин, който според него "изпраща стотици хиляди хора на война само, за да се барикадира в Московска област и да се защити от тези, които сам е въоръжил".

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 79 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания