Отидете към основна версия

30 Юни, 2023 20:53, обновена 30 Юни, 2023 20:53 7 578 79

Кой удари лагерите на "Вагнер"? Либийското правителство отрича да е замесено в атаките с дронове

  • вагнер-
  • ал харуба-
  • либия-
  • триполи-
  • халифа хафтар-
  • евгений пригожин

Снощните удари са били насочени срещу военновъздушната база "Ал Харуба", разположена на 150 км югоизточно от Бенгази, където са били разположени бойци от руската група

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Либийското правителство в Триполи отрече каквото и да е участие в удари с дронове срещу база, използвана от руската паравоенна групировка "Вагнер", за каквито съобщи военен източник от съперничещия лагер в Източна Либия, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес, цитирана от БТА.

Военният източник, пожелал анонимност, каза пред АФП, че снощните ударите с "неидентифицирани" дронове са били насочени срещу военновъздушната база "Ал Харуба", разположена на 150 км югоизточно от Бенгази, където "са били разположени бойци от групата "Вагнер".

Информационни сайтове приписват атаката на въоръжените сили на правителството в Триполи, признато от ООН, но чиято легитимност се оспорва от съперничещия лагер в Източна Либия.

„Изненадани сме от информацията за удари, нанесени от наши самолети по база в Източна Либия“, посочи министерството на отбраната на правителството на националното единство в Триполи, цитирано днес от телевизия "Ал Масар".

„Спазваме примирието, подписано през октомври 2020 г.“, добави министерството.

„Нито един от нашите летателни апарати не е нанасял удари по обект в източната част на страната“, каза генерал Мохамад ал Хадад, началник на генералния щаб на въоръжените сили на Западна Либия, цитиран от информационния сайт "Адрес Либия".

Подобни информации, по думите на генерала, "целят да разпалят отново братоубийствената война в Либия и да въвлекат Либия в регионален конфликт".

Либия изпадна в тежка политическа криза след падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г., белязана от разделение между Изтока и Запада и от чужда намеса.

От април 2019 г. до юни 2020 г. Халифа Хафтар, силният човек в източния либийски лагер, използва чадски, судански, нигерийски и сирийски бойци, но преди всичко наемници на "Вагнер", при неуспешния си опит да превземе столицата Триполи.

Този провал беше последван през октомври 2020 г. от споразумение за прекратяване на огъня, спазването на което се наблюдава от военна комисия, съставена от петима офицери от всяка страна.

Оттогава стотици бойци от "Вагнер" останаха да действат на изток, в района на петролните терминали, и в Южна Либия след заминаването на част от личния им състав за Мали, но и за Украйна, където да се бият заедно с руската армия.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.

Свързани новини