Last news in Fakti

9 Юли, 2023 15:31 1 890 23

"Решен съм да опитам отново": мигрантите на път към Европа

  • средиземно море-
  • либия-
  • африка-
  • мигранти

До средата на юни тази година в Либия са били върнати 7292 души по данни на Международната организация по миграция

"Решен съм да опитам отново": мигрантите на път към Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Либия живеят близо 700 000 мигранти. Много от тях искат да стигнат Европа и са готови да рискуват живота си. Докато не бъдат измислени легални начини за миграция, смъртните случаи ще продължат, предупреждават експерти.

28-годишният бежанец от Сирия Али Мажди вече веднъж е предприемал опасното пътуване между Либия и Европа. Платил е на трафиканти в крайбрежния град Зауия 1960 щатски долара, за да се качи на кораб, който е трябвало да прекоси Средиземно море. Крайната цел на Мажди е Германия, където живее семейството му. Мъжът не е виждал своите близки цели 8 години.

Но плавателният съд е бил прехванат от либийската брегова охрана, след което е бил принуден да се върне обратно в Либия. "Надеждите ми бяха разбити", разказва Мажди пред ДВ. "Принудиха ме да се върна тук. Бях смазан. Но съм решен да опитам отново." Сириецът признава: "Зная за рисковете. Но все още искам да премина Средиземно море. Трябва да стигна до Германия", категоричен е мъжът.

Близо 700 хиляди мигранти живеят в Либия

Мажди е един от стотиците хиляди чужденци, живеещи в Либия. Някои от тях са доволни, че могат да останат в страната, а други се опитват да я напуснат. Мажди е успял да си намери работа, но много други мигранти са в затворени центрове. Според ООН в момента в Либия живеят около 680 000 мигранти. Това е над 10% от населението на страната.

Държавата все още е политически разделена, повече от десет години след революцията, която доведе до свалянето и смъртта на диктатора Муамар Кадафи.

Северноафриканската страна се превърна и в популярна отправна точка за мигрантите, които се стремят да стигнат до Европа. Либия е сравнително близо до гръцкия и италианския бряг. Само през първите три месеца на тази година над 56 000 души са се отправили към Италия през Средиземно море, като около половината от тях са започнали пътуването си от Либия.

Нов дом, но не за всички

Експертите обясняват, че сирийци, пакистанци и бангладешци могат да влязат в Либия от Сирия чрез граждански полети. Повечето мигранти от Африка пък стигат до страната през сухопътните ѝ граници.

Рида Солан от Пакистан първоначално също е искал да емигрира в Европа. Той е платил на трафиканти от Зауия 2 000 евро. Но и 31-годишният мъж е бил върнат обратно в Либия, след като е бил задържан от италианските власти. Сега той е решен да остане да живее в страната и е успял да си намери работа в град Мисрата. "Обещах си да не мисля за миграция повече и да рискувам живота си", казва той. "В Либия е добре, защото всичко е безплатно, например електричеството и водата. Мога да пестя повече пари, отколкото в Европа", смята Солан.

Тарифата започва от 500 долара

До средата на юни тази година в Либия са били върнати 7292 души по данни на Международна организация по миграция. Те са се опитали да пристигнат в Европа по т.нар. централен средиземноморски маршрут. За същия период 662-ма души са загинали, а други 368 остават в неизвестност.

Трафикант, който рекламира услугите си в ТикТок, уверява, че предлага безопасно пътуване между град Тобрук и италианското крайбрежие. В разговор с ДВ той казва, че услугата струва 2500 щатски долара на човек и е "изключително сигурна". Друг негов колега потвърждава тарифата пред ДВ.

Исмаил, който е работил като охранител за либийското правителство, е станал трафикант заради по-добрите пари, които изкарва. Пред ДВ мъжът, който предпочита да остане анонимен, разкава, че също използва рекламни клипове в ТикТок за бизнеса си. Но и че те представят в нереалистична светлина живота на мигрантите, които са достигнали Европа.

Исмаил и колегите му таксуват по-евтино - между 500 и 2000 щатски долара. Тези, които плащат най-малко, поемат и най-голям риск. Те пътуват с гумена надуваема лодка, която може да превози между 50 и 200 души. Най-високите тарифи на Исмаил включват и подкуп за либийските граничари, които помагат за укриването на мигрантите на търговски кораби. Исмаил разказва, че работата му е тежка и изморителна, но в същото време и много доходоносна. Мъжът организира средно по две пътувания всяка седмица.

Как да се пресече този опасен "бизнес"?

Служител на бреговата охрана в Зауия коментира пред ДВ, че докато бизнесът с пътуванията към Европа е толкова печеливш, нищо не може да го спре. Експерти и правозащитници обаче алармират, че сегашните политики за охрана на централния средиземноморски маршрут не работят и водят до смъртни случаи и злоупотреби от страна на трафиканти.

Разследване на ООН от април 2023 г. констатира, че срещу мигрантите в Либия са налице "тежки и много разпространени нарушения на човешките права", както и че съществуват "основателни причини да се смята, че са извършени престъпления срещу човечеството". Затова Марва Мохамед от организацията "Адвокати за справедливост в Либия" призовава Европейския съюз да вземе мерки. Ако на мигрантите се предложат повече начини за легална миграция, това ще намали смъртните случаи, злоупотребите, а и ще помогне на европейските държави да разрешат кризата с работната ръка, пише Мохамед.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изперкел

    20 3 Отговор
    Да идват в Германия! Ще се справим!

    Коментиран от #15, #18

  • 2 Бах

    4 0 Отговор
    Вчера ударих 100 лв от казинито и ги върнах обратно.... Дадох 20 на един на заем и всичко друго обратно

    Коментиран от #3, #21

  • 3 Много си глъмав

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бах":

    Да беше отишъл на една кръчма да хапнеш една овчарска салата,едни пилешки хапки,пилешки сърчица и едни свински уши с някоя ракия и сок. От колкото да ги върнеш обратно
  • 4 Нато

    10 1 Отговор
    Нато да се активира! Границите са застрашени! Да потапят всеки кораб който атакува държавните граници!
  • 5 Има решение

    15 0 Отговор
    Както беше до 1990 г. По нарушителите на границата се стреля и се копат на място. И 10 дни домашен отпуск награда за граничаря.
  • 6 роберта

    10 0 Отговор
    А са нахлули над 100 000!
  • 7 тон

    17 1 Отговор
    Сега да се разрева от жал ли искате.Маймуните никъде не ги искат.Мюсюлманите какво търсят в християнския сват?Нали там си имат джамии,ходжата вие като койот,удрят челата в земята.Докато не запчне еврона да потопява кораби с имигранти,нещата няма да се оправят.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Куку

    15 1 Отговор
    Когато беше Кадафи нямаше никакви еми . Фащ и Франс го ликвидираха и сега Еврото лапа Дървото

    Коментиран от #10

  • 10 Озадачен

    5 9 Отговор

    До коментар #9 от "Куку":

    Ма много интересно, че не бягат в свободна и стабилна Русия, покровител на свободният свят, а към сатанинските натовски държави?!

    Коментиран от #13, #17, #22

  • 11 Жендьо

    4 2 Отговор
    Много ясно, че ще се пробват докато не успеят. Сега нашите и да ги хванат и да ги върнат в Турция да не би да ги откажат. Докато границата не се пази с оръжие нашествениците няма да спрат.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Куку

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Озадачен":

    Идват за да вършат престъпления . Тираджия
  • 14 Все тая

    9 1 Отговор
    Ще помогне за решаване на кризата с работната ръка🧐🥳😆 Не думай, От едно семейство от 15 , ще работят евентуално един , двама млади мъже. Възрастните , жените и децата ще преживят в къщи. Та…. Как ще решат кризата с работната ръка!? 🤣 като дойде време за работа , не говорят немски.. или каквото требе
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Аз пък помислих

    3 0 Отговор
    че някакъв Ханибал Лектър искал пак да ги опита.
    Може би е пропуснал преди това босилек да сложи.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 А пък най ме е яд

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Изперкел":

    че от такива се съсипа немският национален отбор по футбол вече нищо общо с преди.
    Явно емигрантите не са правилните я французите какви дивиденти извлекоха не мога дори да им кажа имената мБппе от конго
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Естествен Интелект

    4 0 Отговор
    Малко кьотек сте яли, щом искате пак!
  • 21 Естествен Интелект

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бах":

    Лекувай се, приятел - срещу Джон Атанасов нямаш шанс. Като Крайна.
  • 22 Бягат където им е посочено

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Озадачен":

    Не бягат в Израел, нито в богатите арабски държави, те не бягат в страни, които не им дават социални придобивки наготово.
  • 23 Гост

    1 0 Отговор
    Те искат да стигнат в Европа,но Европа дали ги иска?! Има ли легален начин за миграция при ,който има подбор.Редно е да има контрол и да се допускат хора ,които ще са полезни на ЕС не паразити,такива си имаме много ...