Last news in Fakti

16 Август, 2023 19:33 1 816 25

Войната се завърна в Либия! Най-малко 55 загинали при тежки сблъсъци в столицата Триполи

  • либия-
  • триполи-
  • бенгази-
  • муамар кадафи

По време на сраженията във вторник Министерството на здравеопазването призова враждуващите страни да позволят на линейки и спешни екипи да влязат в засегнатите райони, предимно в южната част на града

Войната се завърна в Либия! Най-малко 55 загинали при тежки сблъсъци в столицата Триполи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сблъсъци между враждуващи милиции в столицата на Либия убиха над 27 души във вторник, съобщиха медицинските власти, цитирани от "Асошиейтед Прес".

Боевете са най-интензивните, които Триполи е виждал през изминалата година. В допълнение към 27-те смъртни случая, над 100 души са били ранени в боевете, съобщи рано в сряда Либийският център за спешна медицина и подкрепа.

По-късно говорител на либийския център за спешна медицинска помощ съобщи че "Броят на загиналите при сблъсъци в Триполи нарасна до 55, като 146 са ранени".

Сблъсъците избухнаха късно в понеделник между милиционери от 444 бригада и Специалните сили за възпиране, съобщиха местни медии. Напрежението избухна, след като Махмуд Хамза, старши командир на 444 бригада, беше задържан от съперничещата група на летище в Триполи по-рано през деня, се казва в докладите.

Не е ясно колко от загиналите са милиционери или цивилни. Червеният полумесец не отговори веднага на искане за коментар.

По време на сраженията във вторник Министерството на здравеопазването призова враждуващите страни да позволят на линейки и спешни екипи да влязат в засегнатите райони, предимно в южната част на града, и кръвта да бъде изпратена до близките болници.

В изявление от вторник мисията на ООН в Либия заяви, че следи със загриженост "инцидентите и събитията в областта на сигурността" и призова за незабавно прекратяване на продължаващите сблъсъци.

И двете съперничещи си либийски администрации също осъдиха боевете в отделни изявления във вторник. Камарата на представителите, която се намира в източния град Бенгази, обвини своя съперник, базираното в Триполи правителство, за насилието.

Посолствата на САЩ и Великобритания в Либия излязоха с изявления, изразяващи загриженост относно насилието. Съединените щати призоваха за "незабавна деескалация, за да се запазят последните успехи на Либия към стабилност и избори", казаха от американското посолство.

Богатата на петрол страна е разделена от 2014 г. насам между съперничещи си администрации на изток и запад, всяка подкрепяна от набор от добре въоръжени милиции и различни чужди правителства. Северноафриканската нация е в състояние на смут, откакто през 2011 г. подкрепено от НАТО въстание свали и по-късно уби дългогодишния диктатор Муамар Кадафи.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роли

    34 2 Отговор
    ФАЩ искат петрола на Либия и войната естествено се завръща

    Коментиран от #13

  • 2 Адам Хилтън

    40 2 Отговор
    Явно НАТО има право да нахлува в независими държави и да убива политически лица. С какви претенции тогава се преструват на по-добри от Русия?

    Коментиран от #4

  • 3 Моли

    21 3 Отговор
    Войната се завръща и ФАЩ трябва да се намешат да защитят петролните кладенци на Либия от кражба 😂😂
  • 4 Поли

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    НАТО са фашизоиди крадът природните ресурси от суверени държави за Ротшилдите

    Коментиран от #14

  • 5 хех

    4 22 Отговор
    Пак ли американците са виновни, а русофили?

    Коментиран от #11, #19

  • 6 Куп Тор

    25 3 Отговор
    Където стъпи Америка, следва само погром
  • 7 Окраин4ев

    22 4 Отговор
    Имаш ли природни ресурси очаквай НАТО да ти донесе демокрация на качена ракети.
  • 8 Вагнер

    2 11 Отговор
    Цяла Африка ще пламне и пак американците ще са ви виновни.
  • 9 Милен

    14 4 Отговор
    Демокрацията в Либия наложена от евроатлантическите сили се разраства 😂
  • 10 Реалист

    19 2 Отговор
    САЩ като ти донесат демокрация след това държавата ти не може да се освести 300 години
  • 11 Че кой друг, лейко куха?

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "хех":

    Кой разруши Либия?

    Коментиран от #12

  • 12 хех

    0 11 Отговор

    До коментар #11 от "Че кой друг, лейко куха?":

    Който я създаде.
  • 13 Троли

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Роли":

    Троле скрии се в дупката.
  • 14 Хахха

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Поли":

    Набумкали сте се с пропаганда но дали и вярвате не знам
  • 15 Сфсфсфсфсфсг

    7 3 Отговор
    Абсурд, в Либия има демокрация! Краварите я инсталираха преди много време.
  • 16 Путиноид

    3 13 Отговор
    Руснаците се намесиха .

    И веднага война .

    Това е Раша.

    Терористи номер 1.

    Коментиран от #17, #21

  • 17 Уникално неостър си

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Путиноид":

    Дори и да trолиш не ставаш!
  • 18 Фоли

    12 0 Отговор
    Хамеричка рзбишка Либия 2011 и от тогава товаьне е държава
  • 19 А ТЕЗИ ЦВЕТНИ РЕВОЛЮЦИИ

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "хех":

    КГБ ли ги прави бре умньо ? Цветущи държави бяха Ирак ,Либия,Сирия а сега руини
  • 20 Анализатор

    7 1 Отговор
    Нато и краварника са терористи и трябва да бъдат у-ни-що-же-ни.
  • 21 Милен

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Путиноид":

    На бездарен трол все тоя против който му плащат да пише е виновен. Единствената причина поради която Либия беше подредена държава беше "режимът" на Кадафи. В един момент той стана неудобен и го бутнаха. Всички помним как си опъваше палатката пред елисейският дворец преди да решат, че е диктатор. Последствията ги виждаме сега, туй е все едно да махнеш "мешерето" от римските махали и да очакваш там да настане демократичен просперитет.
  • 22 Там останаха ли още хора

    0 0 Отговор
    Толко бежанци и умрели и има още народ там за умирачка
  • 23 с. грозев предателят

    5 0 Отговор
    Тоя хаос който цари в Либия е вседствие на цивилизованите престъпни св,,,не които разрушиха Либия коят някога беше най- демократична за времето си от 58 Мюсюлмански страни като Турция, и Сирия бяха след което идваше Либия. Тези колонизатори варвари по най долен и престъпен начин убиха М.Каддафи и блокираха около 320 милиарда долара като голяма част от нея беше в Американските банки а останалата в Европейските под предлог ,че са били на М.Кадаффи не на Либийският народ ? Стилът е на тези престъпни колонизатори които блокираха на Иран, Афганистан над 8 милиарда на Венесуела също над 8.5 милиарда на Русия около 300 милиарда да всичко е цивилизовано както да принидиш с оръжие някой да те предаде каквото има и да кажеш, че той сам го е направил по собствено желание. О Вие престъпни сви..не ! оставате винаги ненаказани кога пред човечеството ще бъдете съдени за греховете кaто извършвате повече от 500 години и ст ненаказани до ден днешен.
  • 24 Седесар

    2 0 Отговор
    Демокрация е в Либия, банани има, портокали, всичко е точно. Е, сега малко се трепят, но няма лошо, все пк се радват на демокрацията.
  • 25 Редник

    0 0 Отговор
    Колелото се върти, днес си горе, утре долу, вдругиден по средата отляво или отдясно. Това е живота, а той преминава и става история. Много империи са възниквали и са си отивали. В момента имаме 3. Най старата Китай, по новата Русия и бебето САЩ. Китай оцелява около 5000 години. Русия няма 1500, САЩ нямат и 300. Анализирайте историите на тези 3 държави, сравнете ги с изчезналите империии и ще разберете коя от трите ще изчезне първа. Махаме варианта и трите едновременно, щото светът ще се върне към първобитния строй.