Отидете към основна версия

3 485 60

Защо и Русия ще се нуждае от план "Маршал" след войната

  • русия-
  • маршал-
  • украйна-
  • война-
  • възстановяване-
  • владимир путин-
  • евгений доможиров-
  • алексей навални

Русия след Путин има добри шансове да стане нормална, цивилизована страна, смята бившият шеф на щаба на Навални

Снимка: БГНЕС/ EPA

"От гледна точка на сегашното руско законодателство аз всекидневно извършвам углавни престъпления - дискредитирам руската армия и Русия", казва пред ДВ руският опозиционер Евгений Доможиров. Две години той е бил шеф на щаба на Алексей Навални във Вологда.

Доможиров вече от една година живее със семейството си във Варшава. В Русия го обвиняват в разпространяването на "фалшиви новини" за армията - заради публикации в Телеграм, критикуващи войната и руската власт. Опозиционерът продължава антивоенната си дейност в чужбина - публикува онлайн включително видеа и води свой отчет за загиналите във войната срещу Украйна жители на Вологодска област.

"Прави каквото искаш, но мълчи за войната"

"На 24 февруари 2022 година записах видео от Вологда, в което прогнозирах, че всичко ще свърши зле за Русия и че нашите момчета ще бъдат превърнати в пушечно месо", казва Доможиров. Използвал е израза "нашите момчета", защото собственият му син се е уволнил от казармата само няколко месеца преди началото на войната. "Цяла година водихме битка с командирите, за да не подпише наемнически договор. Ако го беше направил, ясно е къде щеше да бъде сега", казва той.

Местните власти нееднократно са го предупреждавали, че трябва да спре да говори за войната. "Фактически ми казаха - можеш да правиш каквото искаш, всякакви разследвания, но мълчи за войната." Той обаче не спрял да говори за това, което се случва в Украйна.

Доможиров има два съставени протокола за административни правонарушения, които, както казва, лесно биха могли да се превърнат в наказателни дела. През май 2022 година със семейството си напуснал Русия и сега живее във Варшава.

"Сега погребват загиналите през май в Бахмут"

В Русия Доможиров има постановления за глоби в размер на половин милион рубли - като например за организирането на митинг против мобилизацията. През февруари 2023 година опозиционерът е бил арестуван в Русия "задочно" за постове в Телеграм. Както казва - били избрали девет епизода, макар че той всеки ден публикувал критики срещу войната в своя канал.

Освен това той води собствен отчет за загиналите в Украйна жители на Вологодска област. До юни 2023 година се е знаело за над 300 имена - и то само по данни от открити източници и некролози, публикувани в руските медии. Евгений казва, че телата на загиналите се доставят до Вологодска област за месец-месец и половина и сега погребват загиналите през май в Бахмут, респективно цифрите за реалните загуби могат да бъдат много по-високи.

Доможиров е убеден, че публикуването на информация за загиналите в Украйна влияе върху формирането на антивоенни настроения в обществото - щом тези хора "умират безсмислено - не като герои, а като окупатори". Съдейки по коментарите в интернет, антивоенните настроения се засилват и все по-малко са желаещите да участват в тази война, казва той. В тази връзка Доможиров говори за пълен провал при набирането на наемници във Вологодска област.

"Русия ще има не по-малка нужда от план Маршал, отколкото Украйна"

Относно руската опозиция зад граница Доможиров отбелязва, че основното, което ѝ липсва, е легитимност. Затова той предлага да се проведат електронни избори в "условен координационен съвет", за да бъдат легитимирани тези, които представляват руснаците зад граница, както и за обсъждане на условията за съществуване на постпутинова Русия.

"Ясно е, че електронното гласуване ще бъде безопасно само за тези, които се намират зад граница. Но може и някаква част от руснаците в страната да поиска да участва", смята Доможиров. Същевремено признава, че засега не вижда особена поддръжка на тази идея в рамките на опозицията. Говорейки за бъдещето на Русия той изразява увереността си, че постпутинова Русия има шанс да стане "нормална, цивилизована страна". И е убеден, че "Русия ще се нуждае не по-малко от Украйна от един условен план "Маршал" след войната.

Автор: Татяна Гаргалик

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания