Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Август, 2023 09:17 2 189 26

Не е само Навални: политическите затворници в Русия са много

  • алексей навални-
  • иля яшин-
  • затворници-
  • владимир путин-
  • русия-
  • кремъл-
  • андрей пивоваров

Кои са най-известните политически затворници в страната?

Не е само Навални: политическите затворници в Русия са много - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Алексей Навални

Навални вероятно е най-известното лице на руската опозиция. Оценките за него обаче са противоречиви, тъй като мнозина го смятат за прекалено амбициозен и за популист, пише АРД. Той е юрист по образование, а политическата си дейност започва с блогове, посветени на корупцията на местно ниво. Оттам нататък изгражда национална мрежа от организации, включително Фонда за борба с корупцията. Властите атакуват Навални и съмишлениците му по съдебен път и непрекъснато ограничават дейността им. Те са обявени за "чуждестранни агенти" и "екстремисти" и в крайна сметка активността им е парализирана. През 2020-а година Навални едва оцеля след отравяне, заради което бе откаран и лекуван в берлинската болница "Шарите". След успешната рехабилитация там през януари 2021-а година той се завърна в Москва, където бе задържан още на летището. Оттогава е осъждан многократно, последната му присъда е за 19 години зад решетките.

Още новини от Украйна

Иля Яшин

Иля Яшин има зад гърба си дълга опозиционна кариера. На младини заема постове в партията "Яблоко", а по-късно се включва в различни критични спрямо Кремъл сдружения. Плановете му да се кандидатира на изборите за кмет и общински съвет в Москва бяха осуетени от властите, но той продължи да се изявява като критик на Кремъл, включително на своя канал в YouTube. През лятото на 2022-а година Яшин е арестуван за пореден път по обвинения в съпротива срещу полицейски служители. Веднага след освобождаването си е задържан отново - за публична критика на руското клане в Буча. През ноември 2022-а година е осъден от московски съд на 8,5 години затвор, припомня АРД.

Андрей Пивоваров

Андрей Пивоваров бе начело на критичната спрямо Кремъл организация "Открита Русия", основана от Михаил Ходорковски. Самият Ходорковски също е бил политически затворник между 2003-а и 2013-а година. През 2021-а "Открита Русия" е обявена за нежелана организация, а целият персонал е заплашен от преследвания. Пивоваров разпуска организацията, за да предотврати следващи санкции и се качва на самолет от Санкт Петербург за Полша. Оттам обаче го свалят и го отвеждат в затвор в Краснодар. През 2022-а година Пивоваров е осъден на четири години затвор. Правозащитни организации като "Амнести Интернешънъл" подчертават, че "дейностите в полза на нежелана организация", каквото е обвинението срещу Пивоваров, не представляват "международно признато престъпление", посочва АРД.

Владимир Кара-Мурза

Владимир Кара-Мурза става известен в началото на хилядолетието като политик и съветник на Борис Немцов, който беше убит през 2015-а година в Москва. След това Кара-Мурза работи за организацията "Открита Русия". През 2015-а и 2017-а година е лекуван интензивно заради отравяния. В момента страда от нервно заболяване, известно като полиневропатия. След нахлуването на Русия в Украйна през 2022-а година Владимир Кара-Мурза произнесе реч срещу войната в американския щат Аризона. Заедно с други дисиденти основа и групата "Антивоенен комитет". Скоро след това е арестуван в Москва. През 2023-а година е осъден на 25 години затвор за измяна. Кара-Мурза сравнява процеса си с показните съдебни дела срещу политически опоненти от времето на сталинизма. Московски съд отхвърли опита му за обжалване.

Иван Сафронов

Иван Сафронов следи ресора армия и отбрана като журналист за руските вестници "Коммерсант" и "Ведомости". През 2020-а година шефът на Федералната космическа агенция на Русия го прави свой съветник. Малко по-късно Сафронов е арестуван по обвинение, че е предал секретна информация на страни от НАТО, докато всъщност е писал статии за продажбите на оръжия от Русия в Близкия изток и Африка по заявки на чешки и германски клиенти.

Руската съдебна система определя това като държавна измяна и го осъжда на 22 години затвор. Според негови колеги и поддръжници обвиненията са абсурдни. Самият Сафронов говори за "нарушаване на справедливостта и здравия разум". Той също загуби обжалването, посочва АРД.

Алексей Горинов

Алексей Горинов е първият, който през 2022-а година е осъден за "фалшиви изявления за руската армия". Московският политик се обявява на заседание на районния съвет против провеждането на конкурс за детска рисунка, докато в Украйна всеки ден умират деца. Наложената тогава от Кремъл формулировка е "специална военна операция", а Горинов в речта си нарича войната война. Според съдията, който го осъжда на седем години затвор, той е действал "от политическа омраза". На съдебното заседание 62-годишният Горинов издигна плакат с надписа "Все още ли имате нужда от тази война?".

Александра Скочиленко

Художничката Александра Скочиленко е известна най-вече на по-младото поколение в Русия, включително със своя комикс от 2014-а година, наречен "Книга за депресията". В него тя обяснява психическите заболявания по дестигматизиращ начин, пише АРД. Скочиленко е арестувана през април 2022-а година след арт акция в супермаркет в Санкт Петербург, където облепя етикетите с цените с послания против войната в Украйна. Оттогава художничката е в следствения арест, с многократни удължавания на срока. Ако бъде осъдена, Скочиленко може да получи до десет години затвор, а престоят ѝ в ареста може да увреди нейното здравословно състояние. Както припомнят правозащитни групи - Скочиленко има сърдечен порок и непоносимост към глутен, но не получава необходимата диета зад решетките.

Александър Габишев

Александър Габишев, който е роден в Якутия, лично се обявява за шаман. През 2019-а година той тръгва на 8000-километров пеши поход към Москва, за да извърши ритуал за "изгонване на злия дух Путин от Кремъл". Пътьом около него се събират хора, които го съпровождат и се стига до сблъсъци със силите на режима. Походът е спиран няколко пъти, а самият Габишев е арестуван. След като през 2021-а година обявява в YouTube, че смята да язди до Москва, властите го отвеждат насила от жилището му в психиатрична клиника. По решение на Якутския градски съд той трябва да остане там за неопределено време за интензивно лечение, пише АРД.

Дмитрий Иванов

Дмитрий Иванов следва математика в Московският държавен университет "Ломоносов", през което време се застъпва за активисти, осъдени при съмнителни обстоятелства. Включително в процес срещу предполагаема анархистична мрежа, която със задна дата е определена като терористична организация, макар вероятно никога да не е съществувала в тази форма, отбелязва АРД. Иванов имаше канал в Телеграм, в който публикуваше критични постове и информация за руските нападения срещу Украйна, а в Русия от началото на инвазията насам тези дейности са наказуеми като "разпространение на фалшива информация за въоръжените сили". През пролетта 23-годишният Иванов бе осъден на 8,5 години затвор, а и четири години след освобождаването си няма да има правото да използва интернет. Дмитрий Иванов се противопостави на присъдата, заявявайки, че съдебната система е тази, която е произвела един голям фейк - всеки разпространен от него факт е бил потвърждаван многократно.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Навални

    24 12 Отговор
    Е предател
    Ако иска да го освободят има възможност записа се доброволец на фронта и готово ще докажа че е истински руснак

    Коментиран от #10

  • 2 Уточнение

    23 10 Отговор
    Малко са DW, малко са. Щом от вашата агенция още няма вътре, значи още са малко.
  • 3 Последния Софиянец

    22 5 Отговор
    Остров Персин дали ще побере нашите бъдещи каторжници?

    Коментиран от #4

  • 4 Ами

    12 8 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    ще стоят прави, еб.ал съм ги боклуците.
  • 5 Съдия

    21 2 Отговор
    В България няма политически всички са криминални.
    Видяхте ли как нагласиха Иванчева?
    Няма вечни приятели има вечни интереси.

    Коментиран от #15

  • 6 Абе

    31 11 Отговор
    Хора запомните веднъж и за винаги, Навални е най известния мошенник в Русия а не политик.
  • 7 Доналд Тръмп

    23 4 Отговор
    При нас в сащ е по лошо
  • 8 Сандо

    19 2 Отговор
    Какво става с Асандж?А къде се изгубиха Скрипалите?
  • 9 БАЦЕ ЕООД

    18 7 Отговор
    Навални е доказан терорист... Жалко че в България не се спазват законите стриктно. Тогава и в този сайт, щяха измислиците да са по малко
  • 10 ДА бе

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Навални":

    Верно, що не се предложи за работа при Вагнер. Няколко месеца служба сред братята Руснаци и после шашка на тояга..

    Коментиран от #16

  • 11 дядо поп

    21 6 Отговор
    Алооо , Враца , какви ми ги пишете непрекъснато за този мошеник и боклук Навални , вижте какво става у нас. За някаква заплаха в сайтовете срещу Тагарев , доказан предател на българските интереси един човек ще бъде съден. Това е само най пресния случай , но иначе плюем здраво когото ни посочат господарите! Аршина дори не е двоен , просто няма такъв!
  • 12 Механик

    14 4 Отговор
    Ми тоя на снимката и той ли е затворник? Много щастлив ми се види или той просто така си се хили постоянно?
    п.п.
    Не знам, що не виждам снимки на Асанж. Нито пише по фейса, нито някой му дава думата...
    Интересна работа. Ще излезе, че недеомкратична Русия дава повече свободи на затворниците си, май?
    Навални през ден пише у фейса, снима се, хили се.....е сега и тоя с неадекватната физиономия и той не ми изглежда много да е "репресиран"
  • 13 Тракия

    16 1 Отговор
    Най-много са политическите затворници в натовска Турция . Повече отколкото Иран и Китай , взети заедно . За Украйна не се знае . Но предвид , че 10 от политическите им партии са забранени от киевската хунта , вероятно са много .

    Коментиран от #14

  • 14 Неоспорими

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тракия":

    ФАКТИ на 100%.
  • 15 у нас живеят мутрите и полит.престъпници

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Съдия":

    Направиха и к.р капан и я сготвиха!
  • 16 вятър между ушите

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "ДА бе":

    офертата не е валидна за националните предатели, те трябва да гният в затвора доживот, за назидание на бъдещите кандидат такива, а не като в България да са на всички ръководни постове в държавата.
    медията на "истината" няма ли да спомене нещо и за политическите затворници в бившата така наречена укронациЛ.йна, а да то там няма такива директно ги карат да изчезнат завинаги, а къде са опозиционните партии в парламента им и кога се очаква да има избори ?
  • 17 ИВАН

    7 0 Отговор
    Не е лесно да се управлява такава огромна държава, а предатели винаги се намират, вземете и Българската История - безкраен низ от предателства, то затова и останахме една шепа българи на земя като една човешка длан.
  • 18 12345

    7 3 Отговор
    Навалн и сие са група крадци, мошеници,наркомани, алкохолици .Навални го лекуваха в болница в Германия,специализирана ,за лечение на наркомани и алкохолици.Колкото до Скрипал/баща и дъщеря-те са предатели и бяха отровени /не от Новичок-от него се умира за минути/,а от отвара от отровни растения,предизвикващи отравяне, подобно от Новичок. Когато,лъжете по заповед на най-наркоманската страна в света сащ,помислете ,че ние Българите ,не сме идиоти,четем,има лекари запознати с лекарства,с алкохолици и наркомани-Зеленски. Прочетете какво пишат двама американски анализатори за Корупцията в Окраина, наркоманията и за това ,че Окраина е измислена държава,част от Русия.
  • 19 Перо

    3 2 Отговор
    Всеки криминален престъпник като Навални, залага на дисиденство! Той е в затвора за кражба на пари от френска фирма и по френско искане, но сега бил политически затворник! Адвокатски шмекерии за пари! Адвокатите са най-корумпираното племе и приносители на парите за подкуп от клиентите! В случая Навални заложи на куц кон и ще има присъди с натрупване!
  • 20 Благой от СОФстрой

    1 5 Отговор
    Путинягата желае рашата да надмине СеСеСеРския Гулаг на Сталинчо!
  • 21 Стършел

    3 2 Отговор
    Така трябва и за нашите русофилчета.🤣🤣🤣

    Коментиран от #26

  • 22 Той

    2 2 Отговор
    Така и трябва да е!
  • 23 Русия

    2 2 Отговор
    Браво на Русия!
  • 24 За да

    0 2 Отговор
    твърди DW, че Ходорковски е бил политически затворник, означава, че се опитва да ни пробутва врели - некипели... Хайде поинтересувайте се за какво тоя лежа осем години и тогава продължавайте да твърдите, че Ходорковски е "политически"... Ми то така е! Къде що набутат мошеник в пандиза, веднага започва да реве, че е политически преследван! Особено това важи за Русия и определени руснаци, някои от еврейски произход...
  • 25 Дългият

    2 0 Отговор
    А внезапно споминалите се политически дисиденти...с незаменимата помощ на Кремъл...Руският елит не търпи инакомислещи...
  • 26 Гочо

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Стършел":

    Трябва да си много...заоблен в челото ...за да те кефи...Тоталитаризма....ама много заоблен....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания