Отидете към основна версия

28 412 452

Русия е бясна от посещението на Зеленски в България

  • володимир зеленски-
  • дмитрий песков-
  • русия-
  • украйна-
  • българия-
  • нато-
  • война-
  • владимир путин

Според Москва Зеленски се опитва да въвлече и България във войната

Снимка: БГНЕС/ EPA

Кремъл разкритикува остро посещението на украинския президент Володимир Зеленски в българската столица София, предаде AFP.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков украинският лидер се опитва да въвлече и други страни в конфликта между Москва и Киев. "Режимът в Киев прави всичко възможно, за да въвлече възможно най-много страни почти директно в този конфликт. Много страни вече се хвърлиха с главата напред, пряко и косвено. Този въпрос ще бъде обсъден с българите", отбеляза той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че разговори като тези, които Зеленски ще проведе в България, няма да повлияят на изхода от войната в Украйна по съществен начин, както, по думите му, показва ситуацията на фронтовата линия. "Принципно всички тези разговори и резултатите от тези разговори по никакъв начин няма да повлияят на изхода от специалната военна операция. Сегашната ситуация на фронта повече от красноречиво потвърждава това", каза Песков, цитиран от ТАСС. Говорителят на Кремъл заяви още, че като цяло не е учуден от подобни преговори.

Украинският президент кацна днес по обед на летище София. Малко след 13:00 часа той пристигна в Министерския съвет, където се срещна с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. Стана ясно, че в 15:00 часа ще проведе среща и с българския държавен глава Румен Радев.

Преди броени минути започна срещата между делегациите на България и Украйна в Министерския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба. Преди това президентът на Украйна Володимир Зеленски разговаря с премиера Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. На срещата са обсъдени темите сигурност и отбрана. В 15:00 часа президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 Зеленски, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Зеленски е на еднодневно посещение в България. Предстои той да се срещне с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО. По-късно през деня премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел ще бъдат домакини на дискусия с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, посланици, политици и представители на гражданското общество. Събитието ще бъде предавано на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

Това показва колко е важна България за Европейския съюз и за НАТО и как Украйна ни вижда като един стабилен партньор и разчита на нашата подкрепа. Това каза пред журналисти в парламента Кирил Петков от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ в коментар за визитата на украинския президент. Президентът Зеленски е световен лидер и това, че е избрал днес да бъде в София, показва, че България- с новото правителство, както и по време на нашето правителство, може да бъде стабилен партньор, че може да се разчита на нас, каза Петков.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 174 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания