Отидете към основна версия

2 313 74

Гласът на Зеленски: Киев би приветствал касетъчните бомби от САЩ

  • михайло подоляк-
  • украйна-
  • сащ-
  • касетъчни боеприпаси-
  • касетъчни бомби-
  • джо байдън

На този ход се противопоставят на правозащитни групи, но той може да осигури мощен нов елемент за контранастъплението срещу руските сили, воюващи в Украйна, коментира Михайло Подоляк

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна би приветствала получаването на касетъчни боеприпаси от Съединените щати, защото те биха имали "изключително психо-емоционално въздействие" върху руските сили, каза съветникът на украинският президент Михайло Подоляк.

Трима американски служители, говорещи при условие за анонимност тази седмица, казаха, че пакетът оръжейна помощ, който включва касетъчни боеприпаси, изстрелвани от 155-милиметрово оръдие, се очаква да бъде обявен в петък.

На този ход се противопоставят на правозащитни групи, но той може да осигури мощен нов елемент за контранастъплението срещу руските сили, воюващи в Украйна, коментира Подоляк.

"Несъмнено прехвърлянето на допълнителни количества снаряди на Украйна е много важен принос за ускоряване на процедурите за деокупация", каза Подоляк пред Ройтерс.

"Особено ако говорим за касетъчни боеприпаси, които несъмнено са способни да окажат изключително психо-емоционално въздействие върху вече деморализираните руски окупационни групи."

Той каза, че спадът в бойния капацитет и морала на руските войници е "важен компонент, който може да бъде осигурен от този тип снаряди".

Украйна има нужда от повече снаряди и боеприпаси и е благодарна на своите партньори за "разбирането на суровите реалности на войната", каза Подоляк.

Белият дом заяви в четвъртък, че изпращането на касетъчни боеприпаси в Украйна е "активно обмислено", но че няма какво да коментира по въпроса..

Human Rights Watch призова Русия и Украйна да спрат да използват касетъчни боеприпаси и призова САЩ да не ги доставят. Правозащитната организация каза, че както руските, така и украинските сили са използвали оръжията, които са убили украински цивилни граждани.

Боеприпасите, забранени от над 120 държави, обикновено освобождават голям брой по-малки експлозиви, които могат да убиват безразборно в широка област.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: