Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Юли, 2023 18:35 1 822 14

Колко голям е рискът от ядрена катастрофа в АЕЦ "Запорожие"?

  • запорожка аец-
  • русия-
  • украйна-
  • донбас-
  • международна агенция за атомна енергия-
  • рафаел гроси

Миналата година Русия, която окупира ядрената централа през март 2022 година, разреши инспекции на Международната агенция за атомна енергия

Колко голям е рискът от ядрена катастрофа в АЕЦ "Запорожие"? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Опасността да бъде взривен цял реактор на АЕЦ "Запорожие" не е реалистична, казват експерти. Но Русия би могла да предизвика хаос с взрив в ядрената централа отвътре, предупреждават те.

От известно време Киев предупреждава за опасност от руска атака срещу АЕЦ "Запорожие". Правителството провежда евакуационни учения, а много украинци се опитват да се подготвят за евентуална извънредна ситуация, разказва германската обществено-правна медия АРД.

Миналата година Русия, която окупира ядрената централа през март 2022 година, разреши инспекции на Международната агенция за атомна енергия. Оттогава експертите на агенцията наблюдават постоянно ситуацията, съобщава ЦеДеЕф.

Възможно ли е да бъде взривен реактор?

Експертът по сигурността Нико Ланге смята, че наистина съществуват основания за безпокойство: "Има много индикации, че Русия използва тактиката на опожарената земя, когато е подложена на натиск." Затова и Ланге приема на сериозно опасността, за която украинският президент Володимир Зеленски говори.

Освен това Украйна вече е отправяла предупреждения, които са се сбъдвали. Разрушаването на язовира "Нова Каховка" е пример за това, припомня експертът. "Русия има склонността да лъже", подчертава още Ланге.

Москва, от своя страна, пък обвинява Украйна, че подготвя атака срещу АЕЦ "Запорожие". Експертите казват, че реакторите са добре защитени от външни нападения. Така че руските твърдения, които се разпространяват в Телеграм, че Украйна подготвя нападение с дронове, което може да взриви реактор, са нереалистични.

Военният експерт Карло Масала също смята, че Украйна не разполага с възможности за взривяване на атомната електроцентрала отвън. От друга страна, Русия би могла да "предизвика хаос" с взрив в ядрената централа отвътре, казва той пред ЦеДеЕф.

Руските войници, които са окупирали атомната електроцентрала, едва ли ще взривят самия реактор, обяснява експертката Олга Кошарна. Вместо това те биха могли да предприемат други технически стъпки за предизвикване на сериозна авария. Например прекъсване на водоснабдяването. "И не само да взривят охлаждащия водоем или спринклерите, но и тръби и паропроводи", обяснява Кошарна.

Как протичат ученията в Украйна?

АРД описва как протича учението за евентуална аварийна ситуация в Украйна: "Спасители в жълто противорадиационно облекло проверяват с дозиметри радиационното ниво на превозни средства. След това превозните средства преминават през специално място за изчистване на замърсяването. Ранени хора се лекуват в болнична палатка. Служителите в тях също не свалят защитните маски и жълтите противорадиационни костюми."

Това е просто учение, обяснява Юрий Малашко, началник на военното командване в Запорожие. "Организирахме всичко така, че хората да разберат възможно най-добре какво се случва. Това не е първото и не е последното учение. Докато врагът е в Запорожката АЕЦ, трябва да сме подготвени", допълва той.

Хората не напускат масово района, но са разтревожени

"Властите в Запорожие не съобщават за масово напускане на града", съобщава кореспондетът на Це Де Еф Дара Хасанзадех. Няма засилен трафик по железопътните гари и пътните артерии.

Въпреки това властите са помолили гражданите да се запасят с храна за няколко дни. "В някои супермаркети се забелязва засилено пазаруване", разказва Хасанзадех. Жителите на Запорожие са притеснени, но също така се надяват, че няма да се стигне до бедствие, обобщава кореспондентът на германската медия.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 0 Отговор
    Колкото и пунтамарата от 86 год.
  • 2 Хммм

    21 0 Отговор
    Дойче зеле пак пише тъпотии след тъпотии!
  • 3 Хихихи..

    17 1 Отговор
    Колко е "голям риска" е друга тема - първо напишете Кой ще я взривява и Защо? Това е най-важното!
  • 4 А ПО ЛЕКО

    13 1 Отговор
    ЗЕЛЕТОООО, НЕ ПИТАЙТЕ НАС , ПИТАЙТЕ ЗЕЛЕНИЯНАРКОС..ТОЙ ВИ МЪТИ ГЛАВИТЕ .!!???
  • 5 Шопо

    15 1 Отговор
    Колко голям е риска от ядрена война, след като НАТО се включва на страната на Украйна?
    Цар Бомба (на руски: Царь-бомба) е названието на руска водородна бомба, най-мощното ядрено оръжие, което е създавано и взривявано някога по време на ядрени изпитания
  • 6 ийваеса

    21 3 Отговор
    Вие българи ми кажете има ли по долни лъжци от тези дето пускат такива статии? Русия притежава централата и си я охранява. Сама ли ще си я взриви? Защо да го прави след като си е тяхна? Кого лъжете? Сами си се давят, сами си взривяват Северен поток, сами ще си взривят ядрена централа и сами ще си замърсят с радияция??? За бавноразвиващи ли пишете такива статии. Искате да ни обидите ли или вие сте си толкова "умни"? Срамота.
  • 7 Вирус

    6 0 Отговор
    Вкиснатото не се умори от нравоучение вие ще си взривите ли бойлера у вас а
  • 8 Именно

    2 14 Отговор
    Рискът е МНОГО голям!
    "инцидентът" с Каховка, показа ясно, че Путин изобщо не се смущава да извършва престъпления вкл. и в голям мащаб, и че или изобщо не му дреме за последствията, или (ако е бил опит за инсценировка / компрометиране на стената на язовира) той и хората му са твърде некадърни, за да го направят безопасно!
    Путин е вече военопрестъпник, вкл. и срещу човечеството и срещу околната среда, така че лично на него му е все едно дали ще го обвиняват и съдят и за ядрен тероризъм.
    Дали ще каботира АЕЦ Запорожие, или ще използва собствени ядрени ресурси (каквито има прекалено много!) ако опре до него ЩЕ ги използва, особено като отчаяно действие преди неизбежната загуба!
    Единственият шанс да не се случи това е да си отиде преди да успее да го направи! (той и без това знае, че няма да доживее да го съдят за престъпленията му).
    Това е и начинът русия да излезе от ситуацията и да рестартира с нова перестройка и нов режим (което няма да им е евтино разбира се).
  • 9 Бмх

    5 1 Отговор
    Коло ми е голям? Можете да разберете само ако ми го лапнете DW!
  • 10 Христо

    6 0 Отговор
    Добре, де, не останаха ли почтени хора сред експертите и журналистите?

    Или устите биват запушвани здраво от властта?

    Накъде води света такава лъжовна и нагла среда?
  • 11 Гого

    9 1 Отговор
    Рискът от ядрена авария е изключително голям доката в Украйна вилнеее зеленото човече Зеленски. За този човек човешкия живот няма значение. Дори и цената на собствения му народ. Защото той и неговата пасмина от бандеровци са виновни за цялата касапница, която става в Украйна. Жалкото е,че и целия запад гледат на украинския народ като пушечно месо и не ги интересува неговата съдба. Само да има повече убийства на украинци и руснаци. Отвратителна политика. Абе "Евро атлантически ценности". Да са ви честити.

    Коментиран от #14

  • 12 Гертруд

    2 0 Отговор
    Никаква, играно е вече малко по- на изток. Чернобил, Пак недоволно пияно украинче уреди нещата. Шмекери. Пак ще го направят, като се убедят че са загубили и няма как.
  • 13 Едуард Петров

    1 0 Отговор
    Фактиии, факти! Вятър ви вее на бял кон! Ти тука даваш вяра на фашистите укри! ТОЛКОВА ПОЛИТИЗИРАШ НЕЩАТА, ЧЕ НЕ ИСКАШ ДА ПРИЕМЕШ ЕЛЕМЕНТАРНАТА ЛОГИКА! Точно украинците взривиха стената на Нова Каховка и се пита: Защо? За да наводнят прилежащата територия, където Руската армия планираше настъпление! Ние, българите, сме уверени, че Един Хубав Ден, престъпният киевски режим ще отговаря пред ВИСШИ СИЛИ за злодеянията и престъпленията! ТЕЗИ ВИСШИ СИЛИ, НИЕ, ВЯРВАЩИТЕ НАРИЧАМЕ ГОСПОД-БОГ!
  • 14 Едуард Петров

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гого":

    ГОГО, ПОЗДРАВЛЕНИЯ! Много добре го каза! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! Писано е в Стария Завет: АКО БОГ НЕ ОПАЗИ ГРАДА, НАПРАЗНО БДЯТ СТРАЖАРИТЕ!
Новини по държави: