Отидете към основна версия

2 660 36

В Истанбул! Реджеп Ердоган и Володимир Зеленски обсъждат войната и НАТО

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • нато-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

За последен път Зеленски и Ердоган се видяха лице в лице през август 2022 г., когато турският президент посети Украйна с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който през последните дни беше на официални посещения в чужбина, след като Словакия отиде в Турция, за да се срещне с турския си колега Реджеп Ердоган, съобщава УНИАН.

"Завършваме един натоварен ден в Турция. Преговори с президента Реджеп Тайип Ердоган. Координиране на позициите по "формулата на мира", срещата на върха на НАТО, гаранции за сигурност и зърнената инициатива. Възстановяване на Украйна, отбранителни договори между нашите предприятия", написа президентът в Twitter.

Припомня се, че срещата на лидерите се провежда в навечерието на изтичането на "зърнената сделка" за деблокиране на украинските черноморски пристанища, в която Анкара действаше като посредник.

Освен това страните, както Зеленски съобщи ден по-рано на пресконференция в Чешката република, трябваше да обсъдят въпроса за размяната на затворници и помощта на Турция по този въпрос.

Турското издание Hürriyet преди посещението на Зеленски в Турция, съобщи, че Ердоган по време на срещата вероятно ще предложи на украинския лидер посредничество за разрешаване на войната.

Ердоган може да проведе среща и с руския си колега Владимир Путин след разговорите с украинския лидер Володимир Зеленски днес. По информация на турския телевизионен канал "Хабер" срещата не е задължително срещата да се проведе в Турция, но двамата лидери ще присъстват лично на нея.

Освен това двамата президенти ще обсъдят и удължаване на зърнената сделка след изтичането ѝ на 17 юли.

Почти на всяка международна среща Ердоган подчертава, че Турция е единствената страна, която поддържа диалог както с Русия, така и с Украйна, като същевременно реализира инициативи за разрешаване на наболели проблеми. Турският лидер е дал уверение, че ще продължи да поддържа подобна балансирана политика.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че е възможна среща между Ердоган и Путин, но поясни, че подробностите все още не са уточнени. Той добави, че срещата на Ердоган със Зеленски е "важна" и Русия ще я проследи "много внимателно".

За последен път Зеленски и Ердоган се видяха лице в лице през август 2022 г., когато турският президент посети Украйна с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Срещата през август беше първата среща на лидерите след нахлуването на руските окупатори в Украйна.

Зеленски е на обиколка в европейските страни членки на НАТО, която започна вчера в България - основен производител на оръжие и съюзник.

След това той отпътува за Прага, за да се срещне с чешкия президент Петър Павел, бивш генерал от НАТО. Зеленски посети и Словакия по покана на словашкия президент Зузана Чапутова.

След Прага и Словакия украинският лидер трябва да се отправи към Турция за първото си посещение след руската инвазия. Там той ще разговаря с колегата си Реджеп Тайип Ердоган.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: