Отидете към основна версия

8 121 117

НАТО може да направи нещо безпрецедентно, за да приеме Украйна

  • нато-
  • джим таунзенд-
  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • вилнюс-
  • володимир зеленски

Алиансът може да приеме Украйна преди края на войната

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна може да стане член на НАТО дори преди да победи руските нашественици, тъй като официалното приключване на войната не е строго условие за влизане на Украйна в Алианса.

Това заяви Джим Таунзенд, бивш зам.-ръководител на Пентагона за връзките с НАТО, както и водещ експерт по програмата за трансатлантическа сигурност в Центъра за нова американска сигурност (CNAS) във Вашингтон, пред полската агенция PAP.

Според експерта сериозна гаранция за бъдещата сигурност на Украйна може да бъде само пълноправното членство в Северноатлантическия алианс. В същото време отлагането на решението за влизане на Украйна в Алианса въз основа на това, че войната с Русия формално не е приключила, може да накара Руската федерация да отложи максимално признаването на поражението си.

„Най-добрият вариант, разбира се, би бил пълното поражение на Русия, но дори това да не се случи и Руската федерация да не признае поражението след края на военните действия, пак може да има ситуация, в която Алиансът ще бъде по-разположен да приеме Украйна, отколкото е сега“, каза той. Според него не трябва да се очаква решителна стъпка за поканата на Украйна в Алианса от срещата на върха на НАТО във Вилнюс, но е напълно възможно да се разчита, че нейният път към членство ще бъде уточнен.

Срещата на върха на лидерите на НАТО ще се проведе във Вилнюс на 11-12 юли. Украйна официално подаде молба за ускорена процедура за членство в НАТО още през септември 2022 г. Украинските власти многократно подчертаха, че очакват срещата на лидерите на НАТО във Вилнюс да фиксира решения за приближаване към членството в Алианса. Киев се нуждае от гаранции за сигурността си, защото това е важно, когато имаш съсед като Русия, който нарушава всички международни спогодби.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 93 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: