Отидете към основна версия

4 683 134

Русия е загубила 47 000 войници до края на май

  • украйна-
  • афганистан-
  • русия-
  • загинали-
  • войници-
  • война-
  • руснаци-
  • медиазона

Загубите на Русия в Украйна са три пъти по-големи, отколкото в Афганистан

Снимка: БГНЕС/ EPA

От началото на войната в Украйна до края на месец май 2023 са загинали около 47 000 руски военнослужещи под 50 години. Това сочат резултатите от проучване, проведено от изданията "Медуза" и "Медиазона", което можете да разгледате тук.. Цифрата не отчита загубите на руската армия по време на настоящата украинска контраофанзива.

"Само властите имат точни данни"

В публикацията са посочени методите на изследването и основните изводи. Според тях броят на загубите с 95% вероятност е между 40 000 и 55 000 души. За изчисленията са взети предвид статистическите данни за свръхсмъртността през 2022 година.

"Никой, освен властите, не разполага с точни данни за загубите на руската армия по време на инвазията в Украйна. Малко вероятно е скоро те да разкрият тази информация: през годините на управление на Владимир Путин Кремъл се научи да избягва отговорите на всички важни за обществото въпроси", пише в самото начало на публикацията си "Медиазона". И по-нататък разяснява, че заедно с "Медуза" и Дмитрий Кобак, преподавател по технологично обучение в университета в Тюбинген и изследовател на свръхсмъртността, са намерили начин да оценят руските загуби, използвайки само достъпни данни - регистъра на наследствените дела и статистиката на Росстат. А те показват рязко нарастване на смъртността сред младите мъже от 2022 година.

Авторите на проучването посочват, че при тези около 47 000 загинали руски войници става дума само за руски граждани. В това изследване не са оценени загубите на самопровъзгласилите се ЛНР и ДНР.

Много повече загуби, отколкото в Афганистан

Тези загуби на Русия са три пъти по-големи от загубите на съветските войски по време на 10-годишната война в Афганистан и девет пъти по-големи от загубите на руските войски по време на първата чеченска война през 1994-1996, твърдят авторите на проучването.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: