Отидете към основна версия

5 037 226

Николай Денков за касетъчните бомби: Договорите са важни, но по-важно е да имаш успех на бойното поле

  • украйна-
  • николай денков-
  • българия-
  • нато-
  • касетъчни бомби-
  • русия-
  • война

САЩ искат да предоставят на Украйна касетъчни бомби в битката ѝ срещу руския агресор

Снимка: БГНЕС

Говорейки за предложението на САЩ да предоставят на Киев касетъчни бомби, българският премиер Николай Денков каза, че "ние сме в пълномащабна война".

Николай Денков заяви пред Sky News: „Ние сме в пълномащабна война, така че когато имаш война, договорите са важни, но още по-важно е да имаш успех на бойното поле“.

Българският политик каза, че решенията, взети около касетъчните бомби, са "политически чувствителни", и добави, че не иска да навлиза "по-дълбоко в темата".

Белият дом е изправен пред критики за доставката на боеприпаси, които са забранени от много съюзници, защото убиват безразборно - и могат да останат смъртоносни дълго след като конфликтът е приключил.

България е една от 123-те страни, подписали конвенция, забраняваща използването им. Касетъчните бомби се детонират във въздуха и освобождават „бомби“, които се разпръскват на голяма площ. Противниците казват, че те убиват безразборно и че някои от по-малките боеприпаси може да не успеят да детонират, което представлява дългосрочен риск за цивилните.

Още през декември миналата година Украйна поиска от САЩ да ѝ предоставят въпросното оръжие, но тогава Белият дом игнорира молбата на Киев. През февруари 2023 година външният министър на Украйна Дмитро Кулеба отново призова западните съюзници да предоставят на страната касетъчни бомби и увери, че те ще бъдат използвани "изключително срещу руските военни сили".

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 92 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: