Отидете към основна версия

8 297 152

Украински летец със съкрушителна критика към НАТО заради F-16: Умишлено дават на руснаците време да се подготвят!

  • украйна-
  • ф-16-
  • нато-
  • русия-
  • роман свитан-
  • изтребители-
  • война-
  • володимир зеленски

Няма ясни срокове нито кога Украйна ще получи първите изтребители F-16, нито кога ще стане член на НАТО

Снимка: БГНЕС/ EPA

Държавите от НАТО умишлено бавят доставката на изтребители F-16 за Украйна, давайки време на руснаците да се подготвят за нея. Това заяви военният експерт Роман Свитан по „Канал 24“, предаде агенция УНИАН.

Бившият военен пилот и инструктор в украинските въоръжени сили заяви, че забавянето на доставката на изтребители F-16 в Украйна ще доведе до факта, че Русия ще може да се подготви за появата на тези самолети. Още сега врагът започна активно да изтегля своите самолети от складовете, за да има десетократно превъзходство във въздуха до появата на F-16, каза той.

"Чувството е такова, сякаш специално (страните от НАТО) дават на руснаците да се подготвят, точно както им дадоха да се подготвят за навлизането на танкове, дадоха им шест месеца да се окопаят и да минират украинската територия. Сега им дават шест месеца да се подготвят за F-16“, каза Роман Свитан.

Роман Свитан разкритикува НАТО и заради неясните срокове относно това кога Украйна може да стане членка на Алианса, предаде Yahoo News. „Тъй като не бяхме допуснати в НАТО, тези врати не бяха отворени, това означава, че... никой от нашите партньори не вижда края на войната поне до лятото на следващата година“, каза Свитан. “Членките на НАТО дадоха на Путин поне още една година, за да превърне живота на украинското население в кошмар и да го принуди да изостави НАТО“, каза Свитан. „Факт е, че половината страни от НАТО биха въздъхнали с облекчение, ако Путин направи такава операция”, каза той.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс Украйна не получи това, което искаше – все още няма яснота кога тя може да стане членка на НАТО. САЩ и Германия, според източници, са твърдо против страната сега да бъде приета, докато на нейна територия се води война.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 88 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: