Отидете към основна версия

5 314 111

"Не мога да лъжа": пореден руски командир беше освободен

  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • иван попов-
  • генерал-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • истина-
  • руска пропаганда

Пореден високопоставен руски командир в Украйна беше освободен, след като разкритикува Кремъл

Снимка: БГНЕС/ EPA

Сътресенията в Русия след метежa на Евгений Пригожин и частната му армия "Вагнер" продължават. Нов представител на военното ръководство на страната повдигна същите въпроси като ръководителя на "Вагнер". Иван Попов, командир на 58-а армия в Украйна, беше освободен по-рано тази седмица, след като разкритикува липсата на подкрепа от властите в Русия и коментира големия брой загинали руски войници.

"Не мога да лъжа"

"Трябваше да си мълча, да съм страхливец. Или да кажа истината. Заради вас, в името на загиналите войници, не мога да лъжа. Затова говоря за проблемите в армията", казва Попов в гласово съобщение до колегите си. Той е бил уволнен, защото е казал истината за частите, които дълго време са на фронта, без да бъдат сменени, обяснява военният. "Докато успявахме да удържим частите на украинската армия на фронта, ни беше забит нож в гърба от нашия главнокомандващ - предателски и отвратително."

Според някои руски военни блогъри Попов е уволнен по заповед на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов, който го обвинил в "алармистко поведение и изнудване". На въпрос за Попов говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори само: "Без коментар. Не е част от дневния ред." 58-а армия, която се бие в Запорожка област, се смята за една от най-силните части на руските въоръжени сили.

Една война без смисъл и цел

Изглежда, че сред лидерите на въоръжените сили на Русия цари неразбирателство, а и мунициите и живата сила намаляват, казва политологът Павел Лузин. Това обаче не значи непременно, че "руските генерали вярват в спешната нужда от приключване на войната", те "може и да смятат, че войната трябва да бъде продължена на всяка цена", смята експертът. Попов и коментарите му, свързани с мотивацията да се бие още в името на загиналите войници, представляват "криза във военната философия" на руската армия, смята Владимир Пастухов от Лондонски университетски колеж. "Смъртта като самоцел. Война без посока. Това ще доведе до колапс на армията, а не интригите и схемите".

Каква беше реакцията на военните блогъри?

Един от най-популярните канали в Телеграм - Grey Zone, за който се смята, че е свързан с "Вагнер", коментира, че Попов, който е известен като "Спартак" и нарича войниците си "гладиатори", "се ползва с уважението на подчинените си и съобщенията му за липса на ротация на фронта са достоверни".

Някои военни блогъри подкрепят Попов и наричат уволнението му "терористичен акт срещу духа на армията". В същото време други го обвиняват в саботаж и държавна измяна. Един от по-влиятелните военни канали в Телеграм коментира, че метежът на Пригожин е сложил начало на "лов на вещици в руската армия". Според същия канал "онези, които говорят за проблемите в армията, са врагове". В отговор на твърденията на Попов Игор Гиркин, бивш лидер на сепаратистите в Донецк, който след това беше обявен и за "министър на отбраната" в окупирания район, разкритикува руския президент Владимир Путин и Пригожин и нарече случващото се "безсмислица, скандал и изключително опасен прецедент, близък до метеж". Според него "както наблюдателите правилно отбелязват, може да очакваме още метежи и неконтролируем упадък на армията".

Вълна от арести на високопоставени руски военни

Това не е първата вълна на недоволство сред висшите офицери в руската армия. В първите месеци на войната, когато плановете на Москва за бързо превземане на голяма част от територията на Украйна се оказаха неизпълними, много руски генерали изчезнаха или бяха арестувани. След бунта на Пригожин тази практика беше възродена. Генерал Сергей Суровикин, който е приближен на Пригожин, беше арестуван, заедно с още 10 други високопоставени военни, както съобщо "Уолстрийт джърнъл". На въпрос за местонахождението на Суровикин, председателят на руската комисия по отбраната в парламента Андрей Картаполов отговори, че той "си почивал". Суровикин е начело на руските въздушно-космически сили и за кратко беше главнокомандващ на войната в Украйна.

Дилемата пред Путин

Николай Петров, експерт от Германският институт за международни въпроси и сигурност, коментира, че въпреки проблемите по върховете в руската армия, ситуацията засега не застрашава Кремъл. "На запад съществува разбирането, че Путин е изгубил контрол. Затова реакцията му сега е да докаже, че владее положението и навярно ще действа по-твърдо", обяснява експертът. Според Петров руската армия е основана на идеята, че лоялността е по-важна от компетентността. Това обаче работи в мирно време, не във война. Анализаторът предполага, че Путин сега е изправен пред избор: да поеме риска и да постави начело по-компетентни генерали, които няма да може да контролира напълно, или да продължи да подкрепя Герасимов и Шойгу. "Въпреки че не са популярни в руската армия, те са добро решение за Кремъл, защото са лоялни и нямат политически амбиции", казва Петров. "Но за това има цена - тази система няма как да е ефективна."

Автор: Мария Катамадзе

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания