Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Юли, 2023 23:00 3 636 21

Насилие и контрол върху мини за злато и диаманти: какво ще се случи с частната армия "Вагнер"

  • вагнер-
  • африка-
  • цар-
  • евгений пригожин-
  • злато-
  • русия-
  • диаманти-
  • украйна-
  • чвк-
  • частна армия-
  • война-
  • владимир путин-
  • кремъл

Този модел е твърде ефективен, за да бъде лесно премахнат

Насилие и контрол върху мини за злато и диаманти: какво ще се случи с частната армия "Вагнер" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Миналия месец руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" влезе във водещите новини след бунта на нейния основател Евгений Пригожин, който набързо насочи бойците си в поход към Москва и те стигнаха на едва 200 км от руската столица. Последва обаче неочаквана развръзка и на метежа беше сложен край с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко. Сега се очаква бойците на "Вагнер" да се пребазират в Беларус или да се влеят в редиците на руската армия, но нищо не се знае за това, какво ще се случи с наемниците от групировката в Африка, където те от години помагаха на Русия да разшири влиянието си, пише БТА.

В продължение на години наемническата групировка "Вагнер" е основното средство за разширяване на руското влияние в Африка, като участва във военни и пропагандни дейности, както и в минни проекти на целия континент - от Либия и Судан до Мали и Мозамбик, посочва в. "Файненшъл таймс". Ако Москва успее да изпълни заплахата си да разпусне "Вагнер" след осуетения метеж на Пригожин в Русия, въпросът сега е какво ще се случи с мащабните операции на наемническата групировка в Африка. Възможно ли е Пригожин да продължи да ги осъществява от новата си база в Беларус?

Още новини от Украйна

За президента на Централноафриканската република (ЦАР) Фостен-Арканж Туадера, който дължи политическото си оцеляване на наемниците на "Вагнер", след като те потушиха опит за въстание през 2020 г., това зависи от Москва. Фиделе Гуанджика, високопоставен съветник на Туадера, заяви, че "инструкторите" на Вагнер са дошли с благословията на Русия. "Ако Москва реши да ги изтегли и да ни изпрати "Бетовен" или "Моцарт", а не "Вагнер", ние ще ги приемем", каза той. "Вагнер" изигра ключова роля в някои от последните конфликти на континента и привлече собствено финансиране от различни източници, но остава силно зависима от подкрепата на руската държава, не на последно място за логистична подкрепа.

"Чудовището ще еволюира, но няма да умре", казва Наталия Духан, старши автор на доклада "Архитекти на терора", публикуван в края на юни от разследващата група "Часови" (The Sentry), относно дейността на "Вагнер" в ЦАР. Кремъл заяви, че дейностите на "Вагнер" в Африка ще продължат, но докато се опитва да поеме контрола над наемническата групировка в Русия и Украйна - включително да накара "Вагнер" да предаде оръжията си - той не е посочил какво възнамерява да прави с операциите на групировката в Африка.

През поне петте години на дейността си в Африка "Вагнер" е осигурила на Москва бързо и евтино влияние, смятат експерти, цитирани от "Файненшъл таймс". Това също така е дало на Кремъл удобната възможност за разграничаване от действията на "Вагнер", които са обвинявани в намеса в избори и кампании за дезинформация в няколко държави, както и предполагаеми масови убийства в ЦАР и Мали.

Въпреки твърдението на руския президент Владимир Путин от края на юни, че руската държава "изцяло финансира" "Вагнер", в Африка, където има хиляди наемници, групировката е разработила независими от Москва източници на финансиране. В ЦАР и други страни "Вагнер" е създал безскрупулен, самофинансиращ се "бизнес модел", включващ въоръжено насилие и контрол върху мини за злато и диаманти, казва Духан. Според нея този модел е твърде ефективен, за да бъде лесно премахнат. "Вирусът оцелява. Той ще се адаптира към новата среда", казва изследователката, цитирана от "Файненшъл таймс".

В Либия разполагането на "Вагнер" преди това е било финансирано от Обединените арабски емирства (ОАЕ), според Пентагона, а също и от Халифа Хафтар, военачалника, който е сключил договор с наемниците да се сражават заедно с неговите сили през 2019 г. при опита му да превземе столицата Триполи. Според западни служители финансирането от ОАЕ е прекъснато през 2021 година.

Един западен служител заяви, че "Вагнер" може да продължи операциите си на терен, докато търси други средства за въоръжаване, но че руската логистична подкрепа трудно може да бъде заменена. Вагнер е използвал руски военни бази и самолети за транспортиране на всичко - от оръжия до персонал. Шарл Буесел, старши консултант по въпросите на ЦАР в мозъчния тръст Международна кризисна група, каза, че не вижда как "Вагнер" може да продължи своите операции в Африка, включващи хиляди наемници, без одобрението на Москва.

"Вагнер" разчита силно на руското министерство на отбраната за доставките на военно оборудване", каза изследователят и добави: "Частната военна компания ще има проблеми в дългосрочен план да поддържа операциите си, без подкрепа от Москва".

Операциите на "Вагнер" в Африка може да бъдат поети от други частни военни компании, като тази, управлявана от "Газпром", каза Самюъл Рамани, изследовател в мозъчния тръст "Руси" и автор на книгата "Русия в Африка". Руският външен министър обеща да има приемственост. "Що се отнася до отношенията с ЧВК ("Вагнер" бел. ред.), правителствата на ЦАР и Мали поддържат контакти с нашето ръководство. По тяхно искане няколко хиляди войници работят в ЦАР като инструктори. Тази работа ще продължи“, каза Лавров.

Дипломати от ЦАР казаха, че няма очевидни промени на терен след осуетения бунт на Пригожин. Източник, близък до президента на ЦАР Туадера, каза, че събитията в Русия не са оказали никакво въздействие върху присъствието на "Вагнер" в страната. Способността на "Вагнер" да се адаптира и да оцелява и преди е била подлагана на изпитания. Когато Русия започна инвазията си в Украйна пред февруари миналата година, анализатори казаха, че известен брой наемници са били изтеглени от Африка и пренасочени на фронта срещу украинската армия. Духан обаче твърди, че военните дейности на групировката в ЦАР дори са се засилили. Миналия август властите в ЦАР уведомиха ООН, че очакват пристигането на още 3000 руски "инструктори", които да се присъединят към вече намиращите се в страната 1500 наемници от "Вагнер".

Два дипломатически източника казаха, че през последните седмици полетите на руски самолети до ЦАР, включително на големи товарни самолети "Антонов", са станали по-чести, което предполага увеличаване на доставките на оръжие. Част от оръжието може да е прехвърлено през границата в Судан, където "Вагнер" установи контакти с лидера на Силите за бърза подкрепа Мохамед Хамдан Дагало, с прякор "Хемети", чиито милиции се бият със суданската армия, твърдят дипломати и един служител на ООН.

"Те не съкращават операциите си в ЦАР", каза Духан и добави: "Те ги разширяват и планират да ги засилят". По всичко личи, че ЧВК "Вагнер" не е склонна да изостави позициите си в Африка, а руското ръководство е способно да намери някакъв "модус вивенди" с групировката, която не беше забранена в Русия след осуетения метеж. Влиянието на "Вагнер" вероятно ще спадне и то не само в Русия, но структурите ѝ няма да изчезнат, а ще се приспособят към новата си роля на частна армия, подпомагаща различни нестабилни режими в Африка.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    10 8 Отговор
    Вагнер ще си направят феодално владение с крепостни в русията след като се разпадне.
  • 2 Трол

    9 9 Отговор
    Русия на Путлер е мафиотска структура,плъзнала из целия свят!
  • 3 ДА ВИ ИМАМ ПРОБЛЕМА

    12 6 Отговор
    Аз мисля как да си платя сметката за парното. Евтината газ от Русия свърши, Обаче по-топло с американската не стана
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ПИТАЙТЕ ТАГАРЕВ

    3 7 Отговор
    Той ще ви каже. Знае съкровенните мисли на "диктатора" в Кремъл
  • 6 ПОЛЯЦИТЕ СЕ ИЗПЛАШИХА СЪЩО

    10 4 Отговор
    Не е шега до границата отряди на Вагнер

    Коментиран от #17

  • 7 МАКАРОНА СЕ ЯДОСА МНОГО

    13 3 Отговор
    тия диаманти и злато се беше приготвил Франция да лапне. И да подари ново колие на сбръчната шия на жена си
  • 8 БУРЖОА

    12 3 Отговор
    Когато страните от Европа доят колониите, е хуманна практика. Когато друга държава го прави обир, геноцид...

    Коментиран от #11

  • 9 Вещерът от Пещера

    12 11 Отговор
    Нищо ново под слънцето. Руските наемници заемат "освободената" от западните ЧВК територии. На Запад взеха прекалено много да се заиграват с пацифизма и резултатът не закъсня. Затова имаме войни в Африка, Азия и сега в Европа. "Лекарството" е старо и изпитано. Навсякъде, където руснаците си завират носовете, да им се противодейства незабавно, както по времето на Студената Война. Русия е Фалирала Кочина и няма ресурсите на СССР, за да може ефективно да противодейства.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ТрампЛин

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "БУРЖОА":

    Да, отиди и виж Хонконг, Сингапур, Макао…..после се разходи из азиатските колонии на русия.
  • 12 ЖЕКО

    5 7 Отговор
    АМИ ВАГНЕР ЩЕ НАПАДНЕ ОТ СЕВЕР И УКРИЯ ИЗЧЕЗВА

    Коментиран от #18, #19

  • 13 САТЪРА НА ХАНА

    8 1 Отговор
    ХАХАХА А КОЙ КОНТРОЛИРА БЪЛГАРСКИТЕ ЗЛАДНИ И МЕДНИ МИНИ ?
    КАНАДСКИ И ГЕРМАНСКИ ЧВК :))
  • 14 Диди

    1 2 Отговор
    Все едно. И преди и сега, Русия ще си остане суровинен заден двор на България.
  • 15 артишок

    0 1 Отговор
    хаха, ти верно ли си толкова пpoz, с нетърпение чакаме новите постановки на готвача, но тоя път с повече екшън и по дълги, Нато и Полша да умрат от страх пак, хаха
    видяхте ли ги как пътуват сега за картофпандия с табора, уазки, крадени бусове и камиони на по 30 години и всичките цивилни и различен цвят, пълен смях
    могyyyyчая
    нито един не излезе да защити ботоkca, всички подържаха пандизчиите
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 артишок

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ПОЛЯЦИТЕ СЕ ИЗПЛАШИХА СЪЩО":

    хаха, ти верно ли си толкова пpoz, с нетърпение чакаме новите постановки на готвача, но тоя път с повече екшън и по дълги, Нато и Полша да умрат от страх пак, хаха
    видяхте ли ги как пътуват сега за картофпандия с табора, уазки, крадени бусове и камиони на по 30 години и всичките цивилни и различен цвят, пълен смях
    могyyyyчая
    нито един не излезе да защити ботоkca, всички подържаха пандизчиите
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ТаУмВзе

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "ЖЕКО":

    не го ли пpoбваха вече това, тoвapищ бaвнopazzвиваща подлoга
  • 20 ⚜️Просветен⚜️

    0 1 Отговор
    Peбята, чухте ли, че Залужни и Буданов се появиха и млaтaт вaтниците на всички фронтове, Бахмут е обкръжен и дepaт тиkтokъpите!
  • 21 ТаУмВзе

    0 0 Отговор
    Залужни унищожава втрая, хееелп