Отидете към основна версия

2 415 17

Белият дом: Още един ядрен тест на Северна Корея няма да ни изненада

  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • корейски полуостров-
  • ракета

ООН, Съединените щати и техните съюзници, включително Франция, остро осъдиха изстрелването в сряда, което наруши множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати няма да бъдат изненадани, ако Северна Корея проведе нов ядрен опит след изстрелването на междуконтинентална балистична ракета от режима миналата седмица.

Това каза в неделя съветникът по националната сигурност Джейк Съливан в интервю за CBS.

"От известно време съм загрижен, че Северна Корея ще проведе това, което би било нейният седми ядрен опит от времето на много администрации, каза Съливан. Не виждам никакви непосредствени индикации, че това ще се случи", добави той. Но няма да е изненада, ако Северна Корея продължи напред с друг ядрен опит по отношение на способността си за междуконтинентални балистични ракети."

Съливан подчерта, че Пхенян е започнал да тества ядрения си капацитет преди няколко години и продължава.

Припомняме, че Северна Корея заяви в четвъртък, че успешно е изпробвала най-новата междуконтинентална балистична ракета на затворената страна, като лидерът Ким Чен Ун лично е наблюдавал изстрелването.

Ракетата, Hwasong-18 с твърдо гориво, за която се твърди, че е била изстреляна само веднъж преди, е прелетяла 1001 километра на максимална височина от 6648 километра, преди да се пръсне в Източно море, известно още като Японско море, съобщи официалната Корейска централна информационна агенция.

Отношенията между Северна и Южна Корея са в ниска точка. Миналата година Ким обяви страната си за "необратима" ядрена сила и призова за увеличаване на производството на оръжия, включително на тактически ядрени оръжия.

ООН, Съединените щати и техните съюзници, включително Франция, остро осъдиха изстрелването в сряда, което наруши множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Въпреки това Съливан повтори предложението на Вашингтон за преговори с Пхенян, като каза, че администрацията на президента Джо Байдън е "готова да седне и да говори без предварителни условия за тяхната ядрена програма".

Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.

Свързани новини