Last news in Fakti

9 Юли, 2023 11:58 1 985 7

Радиоактивна опасност? Пхенян отправи остри критики срещу МААЕ

  • северна корея-
  • рафаел гроси-
  • фукушима-
  • международна агенция за атомна енергия-
  • япония

МААЕ представи доклада си за безопасността на планираното изпускане на вода, в който се казва, че то е в съответствие с международните стандарти за безопасност и ще има незначително радиологично въздействие върху хората и околната среда

Радиоактивна опасност? Пхенян отправи остри критики срещу МААЕ  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Северна Корея (КНДР) отправи критики срещу Международната агенция за атомна енергия за това, че е гарантирала безопасността на изпускането на пречистена радиоактивна вода от пострадалата от аварията атомна електроцентрала "Фукушима". Пхенян отново изрази несъгласието си с плана на Япония за изпускане на водата в океана, съобщават държавните медии, цитирани от Киодо и Франс прес, пише БТА.

Предвиденото изпускане на вода ще има "фатално неблагоприятно въздействие върху живота и сигурността на хората и екологичната среда", е цитиран високопоставен служител на Министерството на земеделието и опазването на околната среда на КНДР, цитиран от официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

Във вторник МААЕ представи доклада си за безопасността на планираното изпускане на вода, в който се казва, че то е "в съответствие" с международните стандарти за безопасност и ще има "незначително радиологично въздействие върху хората и околната среда", ако бъде осъществено.

"Това, което има значение, е неразумното поведение на (МААЕ), която активно покровителства и улеснява планираното от Япония изхвърляне на замърсена с ядрено гориво вода, което е немислимо", се казва в изявлението. МААЕ "не е орган за оценка на (околната) среда", заяви високопоставеният севернокорейски служител. Според него в международното право няма разпоредба или клауза, в която да се посочва, че ядреният наблюдател има право да разреши на дадена държава или регион да изхвърля "ядрено замърсена" вода.

Пхенян също така отправи критики срещу "типичната проява на на крайно двойни стандарти" на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси, като заяви, че той е осъдил "упражняването на законното право" на Севера да осъществява ядрени програми, като същевременно е пренебрегнал действията на Япония.

Планът, чието изпълнение трябва да започне това лято, предизвика безпокойство сред съседните страни, като накара Китай да забрани вноса на някои храни и предизвика демонстрации в Южна Корея вчера, по време на посещението на ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси, припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грето тундерберг

    23 0 Отговор
    Отровиха зимята
  • 2 Някой

    14 1 Отговор
    Много с прави севернокорейчетата. Япония безотговорно иска да изхвърли тонове радиоактивна вода. Не, че не го е правила и до сега, само че без да се обявява.
    Въобще, много безотговорно поведение.

    Коментиран от #4, #6

  • 3 хихи®

    7 1 Отговор
    Тези не знаят ли че това е демократична радиация!???
    Тя е лечебна и носи здраве щастие и просперитет!!!
    Нещо като демократичните бомби ракети и снаряди с обеднен уран...
  • 4 Бачо Киро

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    За Чернобил воят е до небесата, за Фукушима ни гък .... Нищо ново под слънцето де ... Знаем си ги "демократите" ...
  • 5 баце

    4 0 Отговор
    Прави са корейците да се сърдят. Трябва МОСВ на Япония да им разреши да изхвърлят замъркени води с радиоактивни продукти или в краен случай да им даде разрешение Грета-лудата.
  • 6 Демокрацията е лъжа

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Не просто тонове, а МИЛИОНИ тонове радиоактивна вода! После има да купуваме скумрия на промоция от Кауфланд с произход северен Пасифик.
  • 7 Гроси

    0 0 Отговор
    Гроси внимавай рокет мен да не ти изпрати някоя бомба
Новини по държави: