Отидете към основна версия

9 688 57

Трудни преговори! Турция и Саудитска Арабия посредничат за връщане на отвлечени украинчета от Русия

  • украйна-
  • русия-
  • деца-
  • война-
  • бежанци

На свой ред Москва, която контролира големи части от източната и южната част на страната, отрича да е отвличала деца и твърди, че те са били отведени от съображения за собствената им безопасност

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Саудитска Арабия и Турция се опитват да постигнат споразумение за репатриране на украински деца, които са били отведени в Русия и настанени в домове или осиновени от руски семейства, съобщават "Ройтерс" и "Файненшъл таймс".

По информация на четирима души, запознати с преговорите, дискусиите се водят от няколко месеца, като бившият собственик на футболния клуб "Челси" Роман Абрамович е участвал в опита за посредничество.

Отбелязва се, че като част от процеса на посредничество служители в Киев и Москва съставят списъци на деца, преместени в Русия след инвазията ѝ през февруари 2022 г.

Зеленски многократно е призовавал чуждестранни лидери да помогнат на страната му да си върне децата.

Киев изчислява, че близо 19 500 деца са били отведени в Русия или в окупирания от руските сили Крим от февруари 2022 г. - акт, който осъжда като незаконно депортиране. Според официални данни на Украйна едва 385 деца са репатрирани досега.

На свой ред Москва, която контролира големи части от източната и южната част на страната, отрича да е отвличала деца и твърди, че те са били отведени от съображения за собствената им безопасност.

През юни украинската прокуратура обвини руски политик и двама заподозрени сътрудници във военни престъпления за предполагаемото депортиране на десетки сираци от вече освободения град Херсон, някои от които само на една година.

Обвиненията, повдигнати от украинската прокуратура, идват след по-широко разследване, проведено в сътрудничество с базирания в Хага Международен наказателен съд.

През март МНС - постоянният световен трибунал за военни престъпления, издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова по обвинение в отвличане на деца от Украйна.

Русия отхвърля обвиненията на МНС и заявява, че не признава юрисдикцията, поради което счита заповедите за нищожни.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: