Last news in Fakti

21 Юли, 2023 20:33 5 379 19

Евронюз: как България охранява външната граница на ЕС

  • шенген-
  • турция-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • балкански маршрут

В Брюксел дипломати и политици неофициално дават позитивни сигнали за евентуалното влизане на България в Шенген, но новините от страната са по-скоро тревожни

Евронюз: как България охранява външната граница на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

България не изпълнява задълженията си да регистрира мигрантите, много от които продължават към други страни от ЕС. Евронюз с репортаж за това как България охранява външната граница на Общността и шансовете ѝ за Шенген:

Медията припомня миналогодишното вето на Австрия и Нидерландия за влизането на България в Шенгенското пространство. "От 100 000 мигранти, които са влезли в Австрия миналата година, три четвърти не са били регистрирани в никоя друга държава от ЕС преди това. След като австрийските власти ги разпитали обаче се оказало, че огромна част от тези хора са влезли в ЕС през Турция и България."

Добри сигнали от Брюксел, тревожни новини от България

"През 2021 г., благодарение на доброто сътрудничество с турските граничари, са били осуетени 55 000 незаконни преминавания на границата от Турция в България, тоест в ЕС, а през следващата 2022 г. те вече са били 164 000, което е три пъти повече", пише "Евронюз", позовавайки се на данни на българското МВР.

В репортажа по-нататък се припомня за нарасналия брой инциденти, свързани с охраната на границата с Турция, при които български униформени и десетки мигранти загубиха живота си.

В Брюксел дипломати и политици неофициално дават позитивни сигнали за евентуалното влизане на България в Шенген, но новините от страната са по-скоро тревожни. Българската гранична полиция съобщава за изключително голям брой опити за незаконно влизане от Турция. От друга страна правозащитни организации документират все повече насилие срещу мигранти и твърдят, че то се извършва включително и от полицаи.

Има ли насилие на българо-турската граница?

Репортерът на медията е разговарял и с бежанци, живеещи в България. Един от тях е физикът и преводач Хамид Хошсейар от Иран, който е прекарал 2 години в затвор в Техеран. Мъжът с посивяла коса разказва с неохота за срещата си с българските власти на границата: "Българските граничари ме принудиха да издърпам тениската си до врата ми и ме положиха на земята, върху острите камъни. След това почнаха да ме бият. Имах със себе си пръчка за ходене. Удряха ме с нея, докато пръчката не се счупи."

Само преди дни австрийската обществена медия ORF публикува репортаж, в който петима афганистанци разказаха, че са станали жертва на изтласкване от страна на български униформени към Турция. Полицаите им взели парите и мобилните телефони и ги оставили само с дрехите на гърба им, твърдят те. След това афганистанците били върнали обратно през границата.

Пред медията директорът на Гранична полиция в Елхово Ивайло Тончев категорично отрича достоверността на повтарящите се през годините подобни истории. Според държавния служител българските и турските му колеги са установили, че разказите си приличат като две капки вода. Подозренията на граничаря са, че това са репетирани истории, с които трафикантите вероятно инструктират мигрантите.

Сириецът Алаа от Идлиб също разказва как е влязъл в България: "Един мои приятел живееше в Турция. Той познаваше някого, който работеше като трафикант на хора. Заедно стигнахме до България. Когато бяхме на голямата магистрала, българската полиция ни спря на около 70 километра от София. След това ни отведоха в приемен център. Първоначално трафикантът искаше 4000 евро, за да ни закара (от Турция през България) до Сърбия". След това маршрутът на мигрантите вероятно е щял да продължи през Босна и Херцеговина до страна от ЕС - Хърватия или Унгария, продължава репортажът. "Но тъй като бяхме стигнали само до България, трафикантът в крайна сметка взе само 3000 евро", спомня си Алаа.

Потокът на парите

Евронюз се спира и на сериозния приток европейски пари за охрана на границите, който влиза в България: "Европейският съюз помага на България с управлението на границите. 200 милиона евро току-що бяха одобрени. Тук, на граничния пункт "Капитан Андреево", може да видите, поне отчасти, какво се прави с тези пари, като например най-модерното лабораторно оборудване за откриване на фалшиви визи или лични документи или пък камиони-рентгени, които могат да се "залепят" към подозрителни превозни средства, посочва изданието.

Екипът на Евронюз е разговарял в София с председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. Според него парите текат от джобовете на трафикантите и мигрантските семейства към джобовете на служители на гранична полиция. Само така може да се обясни защо толкова много хора могат да преминат незабелязано през граница, която е толкова добре технологично оборудвана.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 3 Отговор
    Познавам един ром десет години кара бежанци от турската граница до кв Христо Ботев и то без книжка.И не са го спирали никога.Това се вика як чадър.

    Коментиран от #11

  • 2 Как как

    22 1 Отговор
    Ако баба Шмеркел не беше казала на всички бежанци от Африка и Азия, че са добре дошли, нямаше да имаме тази ситуация. Защо не ги приемат богатите арабски емирства, а са си затворили границите за тях.
  • 3 Гого

    15 2 Отговор
    България е покрила критериите за Шенген преди 12 години.
  • 4 Точно както нашата

    12 8 Отговор
    Тиква пази държавната пара в чекмеджето при кюлчетата и пистолета.
    Така в България се пази държавната граница...... Корумпирано.
  • 5 Гост

    4 2 Отговор
    Никак е верния отговор
  • 6 Сандо

    21 5 Отговор
    А кой ни заповяда да си унищожим Гранични войски,кой ни нареди да разглобим и премахнем всички гранични съоръжения?Сега всички ще си носим последствията и ще търпим,защото никой няма да ни разреши да си върнем армията с нейните способности и възможности.
  • 7 А нашите променящи положението

    7 6 Отговор
    Кирчо и кокорчо помагат на тиквоча.....
    Да са ни честити
  • 8 смятайте какво сме

    15 2 Отговор
    Преди 4-5 год. хванаха мигрант в Белгия и щеше да го репатрират в България ,защото от там е дошъл , и сутринта го намерили обесен в килията преди полета .
  • 9 Чудо

    11 0 Отговор
    Ясно като бял ден .Граница няма,има разграден двор за които за съжаление полицаи получават заплата от нашите данъци плюс бонус рекет от мигранти.
  • 10 Крали Марко

    22 0 Отговор
    "Дойчо лапа баница, Ганчо пази граница" - поговорка от времето на Втората Световна война.
    Май нищо ново под слънцето.
  • 11 ДАНС

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нека ДАНС се самосезира и открие трола с ник Последния Софиянец явно има много неща да им каже. Кроенето на такава информация е равносилно на съучастничество и нека този трол бъде съден за подпомагане на нелегалната имиграция
  • 12 Уили

    3 0 Отговор
    "само 3000 евро" за да те откарат в българия 💀
  • 13 бай Даньо

    6 0 Отговор
    България трябва да спре с охраната на "външната граница на ЕС" и да мине на транспортиране на емигранти до външната граница на Шенген , за тръгвалите към Холандия се осигуряват луксозни бусове ... Ще ми се Унгария н Орбан да беше оставена извън Шенген заради вътрешни политически сметки в Холандия !?
  • 14 Лафонтен

    5 0 Отговор
    Да се закрие гранична полиция и без това файда няма.ще се спестят бая пари от данъкоплатеца,а границата да се даде на Динко на концесия.ще свърши по добра работа от скум..ята която я уволниха.
  • 15 Ган Йо

    0 0 Отговор
    Никак
  • 16 Ми австрийците, като така добре

    7 0 Отговор
    си пазят границите, защо са пуснали 100 000 мигранти да влязат нелегално ????
    А ако очакват да им кажат от къде и как влизат наа интервю, значи сериозно трябва да си преосмислят професиите 🙄
    А иначе и ние можем да кажем, че в България мигрантите са дошли от Австрия и Холандия! Явно имаме общи граници 🤣
  • 17 Малчо

    1 0 Отговор
    Мигрантите не ТРЯБВА да се ловят. В момента се случва най-доброто което може да стане- човека влиза и ИЗЛИЗА от България. Те не искат да стоят тук. Хватката е да ни превърнат в буферен лагер, пълен с талибани. Ще дойде момент, в който всички мигранти получили статут в България, ще бъдат върнати тук, тоест колкото по-малко от тези хора имат български документи за самоличност, толкова по-добре за нас. Евро атлантите да си сърбат чорбата, която надробиха. Аз не съчуствам на тези хора и за мен е по-добре да се разкарат от държавата.
  • 18 Един българин

    3 0 Отговор
    Няма да има спасение докато от ЕС не решат, който влезе незаконно автоматична депортация, а не в бежански лагери и след това свободно да се разхождат по ЕС и да живеят от нашите помощи.
  • 19 Бежанец

    0 0 Отговор
    Питайте марианка и митенцето трафикантчето колко взимат за статути и трафик на бежанци.