Отидете към основна версия

4 135 83

Склад с боеприпаси гори в Крим

  • крим-
  • склад-
  • боеприпаси-
  • украйна-
  • русия-
  • кримски мост

Жителите на четири населени места се евакуират

Снимка: БГНЕС/ EPA

Губернаторът на Крим Сергей Аксьонов потвърди, че гори голям склад за боеприпаси в Кировски район на Крим. Той написа в Телеграм, че във връзка с пожара е затворена магистрала "Таврида", която свързва Кримския мост с Симферопол.

По информация от канала Mash в Телеграм, пожарът започнал на склад с боеприпаси, местните жители в продължение на часове чували взривове в радиус от пет километра около полигона. Други канали в Телеграм излизат с предположенията, че става дума за удар, нанесен с британски ракети Storm Shadow.

До момента няма официална информация за причините за пожара. Няма и сведения за пострадали.

Зад взрива на моста може да стоят кримски татари

"Франкфуртер Рундшау" помества информацията, че взривът на Кримския мост в нощта срещу понеделник, при който загинаха двама души, може да е дело на проукраинското партизанско движение на острова, в което особено активни са кримските татари. Те са се заканили да отмъстят на Путин за дългогодишния гнет, на който са подложени.

По данни на Мустафа Джемилев, лидер на кримските татари, стотици татарски мъже са готови да освободят окупирания Крим от Русия. В интервю за британския "Гардиън" той споменава множество саботажи, извършени от партизанска група, наречена "Атеш" ("Огън"). За нея се смята, че се състои от украинци, кримски татари и руснаци-отцепници. "Атеш" поддържа активно украинската офанзива и целенасочено напада руски военни обекти зад фронтовата линия, пише германското издание. Но то отбелязва, че засега не е ясно дали групата е отговорна и за взрива на моста.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 62 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: