Отидете към основна версия

3 738 111

Гласът на Зеленски: Искаме изтребители и танкове, за да забързаме офанзивата

  • михайло подоляк-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Несъмнено тази операция ще бъде доста трудна, дълга и ще отнеме много време, каза Михайло Подоляк, който е съветник на украинския президент

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна заяви, че очаква контраофанзивата ѝ да бъде "дълга и трудна" поради проблеми с доставките на западни оръжия и с мините, поставени от руските сили, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Несъмнено тази операция ще бъде доста трудна, дълга и ще отнеме много време", каза Михайло Подоляк, който е съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Според него основната пречка пред настъплението на украинските сили са мините, поставяни от месеци от руската армия и главно "дълбочината на минните полета", която може да е от "четири до шестнадесет километра"

Подоляк подчерта, че Киев не е готов на компромис пред Русия, тъй като Москва се опитва да "унищожи" украинската държава и да си върне "пълния контрол", който е имала по съветско време.

"Русия ни мрази, тя пристъпи към унищожаването на самата концепция за украинска държава", посочи президентският съветник.

Той изброи и оръжията, от които страната му се нуждае, за да ускори контраофанзивата си. Става въпрос за "200 – 300 бронирани машини, най-вече танкове", между 60 и 80 изтребителя Еф-16, системи за ПВО "Пейтриът" или техния френски еквивалент САМП/Т (SAMP/T), поясни Подоляк.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 55 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: