Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Юли, 2023 19:00 2 350 14

Украйна на изток и юг - едно огромно минно поле

  • украйна-
  • минно поле-
  • противопехотни мини-
  • русия-
  • бахмут-
  • крим

Военните и анализаторите открояват един от основните проблеми пред войските на Киев: териториите пред руските позиция са минирани плътно, а украинските части нямат достатъчно техника за разчистването им

Украйна на изток и юг - едно огромно минно поле - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мини капани, маскирани като обикновени предмети; изскачащи мини, поразяващи с множество шрапнели; дори минирани тела на убити войници: руските войски са превърнали завладените територии в Украйна в огромно минно поле.

Месец и половина след началото на украинското контранастъпление военните и анализаторите открояват един от основните проблеми пред войските на Киев: териториите пред руските позиция са минирани плътно, а украинските части нямат достатъчно техника за разчистването им.

"Наистина не напредваме толкова бързо, колкото бихме искали. Трябват ни бързи резултати, но това практически е невъзможно", признава в интервю за БиБиСи командирът на украинските сухопътни части генерал Александър Сирский с оглед на многото минни полета в източната и южната части на Украйна. Според различни оценки на места плътността на мините достига 1500 броя на квадратен километър.

Руснаците имат полза от тактиката на минирането в комбинация с други военни аспекти, където те имат превес - локално превъзходство в артилерията и при вертолетите, особено Ка-52, отбелязва Никлас Мазур от Центъра за изследвания в сферата на сигурността към университета ЕТН в Цюрих.

Как са разположени мините?

По думите на украински войници, руската армия минира завладените територии, редувайки противотанкови и противопехотни мини. Но това не означава, че устройствата винаги са разположени по определен предсказуем начин, пишат в доклад анализатори от британския Кралски институт за отбранителни изследвания. Те отбелязват също, че Русия не изпитва дефицит на мини.

Украинските сили са се сблъсквали и с мини капани, замаскирани като обикновени предмети, както и с изскачащи мини, поразяващи с множество шрапнели всичко наоколо. Имало е и случаи на минирани тела на загинали военни. "Това, което наблюдаваме, е буквално промишлено разполагане на мини", каза още през май, преди началото на контранастъплението, ръководителят на украинската програма по разминирането от организацията HALO Trust Майкъл Нютон.

Плътно минирани са участъци с ширина от 5 до 15 километра пред основните опорни пунктове на руските сили, особено в Запорожка област.

Разминирането - с машини, но и ръчно

Украинската армия разполага със съветски системи за разминиране УР-77 "Метеорит". Финландия е предоставила няколко съвременни танка за разминиране Leopard 2R, Германия е изпратила предназначени за това инженерни бронирани машини Wisent. Освен това Украйна е получила системи за дистанционно разминиране M58 Mine Clearing Line Charge.

Командирът на инженерно-сапьорското подразделение на 47-а механизирана бригада на Украйна с псевдонима "Оскар" казва обаче, че в момента използването на бронирани машини не е ефективно, защото противникът очаква появата на тази техника, която е масивна, шумна и се вижда отдалеч, респективно е лесно да бъде поразена. "Само за няколко дни по време на настъплението бяха унищожени няколко такива машини заедно с техните екипажи", разказва друг командир от същата бригада.

"В момента приоритет очевидно е изпращането на пехотата за разчистване на минните полета", констатира Никлас Мазур. За целта сапьорите често се придвижват пълзешком, понякога и без металотърсачи. "Това много ни бави, защото работата на сапьора изисква време и спокойствие", обяснява командирът на инженерно-сапьорския батальон на 128-а планинско-щурмова бригада подполковник Николай Мороз.

Украинците молят за още техника

"Ние се готвехме, но и руснаците се готвеха. Те разбират, че инженерното оборудване в момента решава основния проблем и променя правилата на играта, затова искат най-напред да го унищожат изцяло. Изпратих още едно писмо на всички наши партньори, за да се съсредоточат върху това точно сега", каза министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников. По думите на високопоставен украински чиновник, пожелал да запази анонимност, Украйна е получила досега по-малко от 15 процента от обещаната от Запада техника за разминиране.

Главнокомандващият украинските въоръжени сили Валерий Залужний на свой ред подчертава, че за да напредне успешно Украйна има нужда и от изтребители - за поддръжка на наземните операции, а не само от допълнително оборудване за разминиране.

За да сработи ефективно техниката за разминиране, руските сили трябва да бъдат парализирани, казва Мазур. "Това би могло да се постигне с помощта на удар дълбоко в руските позиции, основно от въздуха. Но Украйна в момента няма тази възможност."


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    35 5 Отговор
    Брей че лоши руснаци, и въе виетнам и Босна гърмят още мини, пак ли Путин ги е минирал питам аз и отговор не искам
  • 2 Българин

    27 5 Отговор
    Всички видяхме кой минира територията преди да бъде окупирана, даже и по плажовете ръсиха укрите
  • 3 ХАХАХА

    6 2 Отговор
    Крайно време е да стане и на север и юг ,малко са след касетъчните бомби.
  • 4 Леля Гошо

    24 2 Отговор
    А има ли мини-лопати, приближаваш се към нея, лопатата скача и те удря по главата?

    Коментиран от #12

  • 5 нннн

    30 1 Отговор
    Не е гостоприемно, не е етично. Руснаците трябваше да постелят червени килими пред позициите си. Танковете Леопард, Челинджър и Ейбръмс по тях да карат.
  • 6 Кво беше

    25 4 Отговор
    Русия за кратко време завладя морета,територия,колкото 3 Българии.А великото контранастъпление нещо като Левочево Смолянско
  • 7 факуса

    11 3 Отговор
    майнатаинаосрайна
  • 8 КовидманЯк

    17 4 Отговор
    Жалък бандеровски плач безсилие 😂🤣😂
  • 9 Да, бе

    4 0 Отговор
    А на север и запад едно огромно гробище в геометрична прогресия... Имало едно време нещо, като нищо...
  • 10 Чомпек

    6 1 Отговор
    Нали това искаше зеления наркоман и свитата му от нацисти
  • 11 конечно

    3 0 Отговор
    Не, че това е основната причина, но за тази контраофанзива се говори от медиите още от есента. Докато съществуват възможности всеки журналист да има право да публикува организационни и други подробности по защитни мерки или бъдещи планове на военни ходове на една армия, а противника има много месеци за да възпрепятства намеренията им, агресора ще стои и чака да се случи случката, без да се подготви за реакция. В подобна ситуация на агресора не му е нужен даже шпионаж. Направо мо поднасяме на тепсия каквото е нужно и няма нужда от допълнителни разходи а проучване.
  • 12 Да има такива...

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Леля Гошо":

    Нали една такава мина-лопата дръжката и се заби в Г@...Zъ ти.
  • 13 Я виж

    2 7 Отговор
    .. рузките фашисти как хубаво "асвабадиха" Донбас.
  • 14 само толкова мини ли?!?

    6 0 Отговор
    нали бяха 200 000 кв. км, руснаците държат още толкова, на вас остават също 200 000! че откъде вадите жито тогава?!?