Отидете към основна версия

3 754 109

Под тежък обстрел! Двама загинали и над 20 ранени при руски въздушни удари в различни части на Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • ракети-
  • одеса-
  • черно коре-
  • черно море-
  • зърнена сделка

Нападенията бяха извършени само ден след като интензивна руска бомбардировка с безпилотни летателни апарати и ракети повреди критична пристанищна инфраструктура в Одеса, засягайки терминала за зърно и петрол

Снимка: БГНЕС/ЕРА

През третата нощ на интензивни руски въздушни удари по градове в южните части на Украйна, в това число пристанищните градове Николаев и Одеса, загинаха двама души, а над 20 са ранени, съобщи Укринформ, цитирана от БТА.

Броят на пострадалите при днешните руски ударите в Николаев нарасна до 18 души, сред които има 5 деца, заяви губернаторът на Николаевска област Виталий Ким в канала си в "Телеграм". "Общо 18 души са ранени, девет от тях са приети в болница, в това число и пет деца", написа той.

Руските удари са унищожили няколко етажа от триетажна сграда и са предизвикали пожар, който е засегнал площ от 450 кв. м. и е горял в продължение на няколко часа. "Руснаците удариха центъра на града (Николаев). Горят гараж и триетажна жилищна сграда. На място пристигнаха пожарникари", написа той.

Според него двама души са били спасени, след като са били извадени изпод развалините. "Цяло чудо е, че са били намерени", отбеляза Ким.

В пристанищния град Одеса, намиращ се на около 100 км. югозападно от Николаев, най-малко двама души са пострадали след руска въздушна атака, която е повредила няколко сгради в центъра на града и е предизвикала пожар, разпростиращ се на 300 кв. м., съобщи областният управител на Одеска област Олег Кипер.

Ръководителят на украинската областна военна администрация в Донецка област Павло Кириленко съобщи, че руските сили са убили един жител на областта и са ранили други двама.

Тази сутрин руските войски са обстрелвали и град Вовчанск в североизточната Харковска област, при което е загинал един цивилен, заяви в канала си в "Телеграм" губернаторът на Харковска област Олег Синегубов.

Нападенията бяха извършени само ден след като интензивна руска бомбардировка с безпилотни летателни апарати и ракети повреди критична пристанищна инфраструктура в Одеса, засягайки терминала за зърно и петрол. При нападението бяха унищожени най-малко 60 000 тона украинско зърно, отбелязва Асошиейтед прес.

Тази седмица руските атаки срещу южните част на Украйна се увеличиха значително, след като президентът Владимир Путин изтегли Русия от зърнената сделка, която позволяваше на Киев да изнася зърно за трети страни.

В анексирания от Русия Кримски полуостров "вражески дрон" е атакувал селище в северозападната част на областта, като е повредил няколко административни сгради и е причинил смъртта на момиче, съобщи днес назначеният от Москва местен руски губернатор Сергей Аксьонов.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: