Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Юли, 2023 15:03 9 320 42

Празни складове! Русия търси съюзници, за да заобиколи забраните върху китайски дронове и електроника

  • иран-
  • дрон-
  • русия-
  • украйна-
  • война

Конфискуването на дроновете беше приветствано като необичайна победа в усилията за спиране на потока от забранена техника и електроника, които се вливат в Русия в подкрепа на нейните военни усилия в Украйна

Празни складове! Русия търси съюзници, за да заобиколи забраните върху китайски дронове и електроника - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върху етикета за доставка китайските дронове са обявени като тежки селскостопански летателни апарати, каквито се използват в овощни градини и големи ферми. Но самоличността на купувача - руска компания, която закупи цял камион с тези летателни апарати в началото на май на цена от близо 14 000 долара (близо 12 500 евро) всеки - подсказваше за други възможни приложения, пише американският в. "Вашингтон пост".

Според вестника потенциалното военно предназначение на дроновете, по ирония на съдбата, е било разкрито от руското правителство, което миналата година е конфискувало четири летателни апарата от същия модел в Източна Украйна, заявявайки, че Киев планира да ги използва за химическа война.

Още новини от Украйна

Стабилните квадрокоптери за използване при всякакви метеорологични условия са конструирани така, че да носят полезен товар от близо 70 килограма и са предназначени да се плъзгат над нивото на върховете на дърветата, образувайки след себе си опашка от мъгла с течни химикали.

Каквото и да е предназначението им, дроновете са били в последния етап от пътуването си през Централна Азия, когато са задържани от митнически служители близо до границата между Казахстан и Киргизстан. За американските служители, които разказват за събитията седмици по-късно, този епизод е необичаен: те твърдят, че най-често подобни стоки преминават безпрепятствено в Русия, отбелязва "Вашингтон пост".

Конфискуването на дроновете бе приветствано като необичайна победа в усилията за спиране на потока от забранена техника и електроника, които се вливат в Русия в подкрепа на нейните военни усилия в Украйна. Възпрепятствана да се снабдява с военни стоки от западните държави, Москва все по-често търси помощ от бившите съветски републики в Централна Азия, някои от които са исторически и финансово обвързани с Русия, но също така търгуват интензивно с Европа и Китай, коментира американският вестник.

Официални представители от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън твърдят, че са особено загрижени за ролята на Киргизстан - страната, от която е изпратена пратката с дронове. Тази планинска, без излаз на море страна с население от 6,7 милиона души някога е била южната граница на бившата съветска империя, а сега е дом на многобройни предприятия, превърнали се в канал за западни и азиатски стоки, които Русия не може да получи законно на друго място, казват тези американски представители в интервюта за вестника.

След нахлуването на Кремъл в Украйна, и с все по-голяма интензивност през последните месеци, Киргизстан стана свидетел на поразително разрастване на компаниите за внос и износ, които правят бизнес основно с Русия.

Фирмите се възползват от рязко нарастващите продажби на санкционирани китайски и европейски стоки - от дронове и части за самолети до оптични мерници и съвременни взривни устройства, повечето от които се пренасят или изпращат по суша до фирми в Русия, каза пред в. "Вашингтон пост" високопоставен американски официален представител, запознат подробно с тези сделки.

След продължили месеци безрезултатни посещения на редица американски и европейски дипломати в киргизката столица Бишкек, администрацията на президента Байдън подготвя нови икономически мерки за оказване на натиск върху тази страна да спре търговията, според двама американски официални представители, които са запознати с плановете.

Действията, които в миналото са включвали санкции или включване в "черен списък" на компаниите, обвинени в нарушения, могат да бъдат предприети още тази седмица, казаха американските представители, които пожелаха да запазят анонимност заради чувствителното естество от дипломатическа гледна точка на тези дискусии, посочва "Вашингтон пост".

"Киргизстан, макар и малък в сравнение с други държави, е ясен пример за това, че всички фактори, които действат едновременно, създават неприемливо благоприятна среда за избягването на санкции", каза високопоставеният американски официален представител. Публично достъпните търговски документи дават представа за мащаба на сивия пазар в Киргизстан.

Документите показват, че през 2022 г. общият обем на износа на Киргизстан за Русия рязко се е увеличил, като е нараснал с 250% спрямо предходната година, преди нахлуването в Украйна.

За някои артикули, като например оптичните мерници за пушки, няма предишни данни Киргизстан някога да е изнасял такива стоки за Русия, отбелязва американският вестник. Търговските документи също така показват високо ниво на координация с усилията на Москва в областта на обществените поръчки. Документи от началото на тази година показват, че компании от Киргизстан са направили масови покупки на електроника от чувствително естество, включително специализирани полупроводници и усилватели на напрежение на стойност стотици хиляди долари, от китайски и южнокорейски компании през февруари и март. Почти идентично количество от същите видове електроника е изнесено от Киргизстан за Русия през същия период, сочат документите.

Руските фирми, които са получили стоките, в повечето случаи са били известни доставчици за руската отбранителна промишленост, каза един от високопоставените американски официални представители за "Вашингтон пост". Очевидната хореография при транзакциите с трети страни се разглежда като дело на руските разузнавателни служби, които според американски представители сега са пряко ангажирани, заедно с редица опитващи се да се възползват от войната печалбари, в схеми, които целят заобикаляне на икономическите санкции.

Руското посолство във Вашингтон не е отговорило още на искането на в. "Вашингтон пост" за коментар.

Посолството на Киргизстан във Вашингтон, в отговор на искането на вестника за коментар, каза в изявление, че ръководителите на страната са се ангажирали да спазват международните разпоредби и да се борят с контрабандата и друга незаконна търговия. В изявлението се посочва, че рязкото нарастване на търговията с Москва се дължи на подобренията в електронните системи за проследяване на потока от стоки през границите на страната.

Въпреки че посолството на Киргизстан потвърди предишни съобщения за нарушения на санкциите, то заяви, че неговите критици не са взели предвид "реалния икономически контекст".

"Киргизстан и Русия са членове на Евразийския икономически съюз (ЕИС) и като цяло Русия е един от основните ни търговски партньори", се казва в изявлението. "Повече от един милион наши граждани работят в Русия", добави посолството.

Настоящи и бивши американски официални представители признаха геополитическите и икономическите трудности на Киргизстан, като същевременно отбелязаха, че някои от съседите на страната изглежда полагат по-искрени усилия за прилагане на санкциите, дори и в условията на огромен натиск от страна на Москва, посочва в. "Вашингтон пост".

"Географията, близостта и влиянието имат значение", каза Хуан Зарате, който по време на администрацията на Джордж Буш-младши заемаше поста на заместник-министър в министерството на финансите по борбата с финансирането на тероризма и финансовите престъпления. Според него в страни като Киргизстан трябва да има "политическа воля за прекъсване на вече съществуващи отношения, както и смелост и капацитет за налагане на санкции", дори когато тези действия рискуват да "разстроят опасен съсед".

Официални представители на Киргизстан отказаха да коментират за вестника съобщението за опит за износ на китайски дронове за Русия, въпреки че тези събития бяха описани в местните новини и в Киргизстан, и в съседен Казахстан, където летателните апарати бяха конфискувани преди два месеца.

Партидата от китайски дронове Ди Джей Ай Аграс Т-30 (DJI Agras T-30) са били купени от фирма от Казахстан, планирала да ги препродаде на компания в Русия. Четиринайсетте дрона са транспортирани по суша през Казахстан, когато митническите служители установили, че нямат необходимите документи за износ.

В крайна сметка летателните апарати са били конфискувани от Казахстан и никога не са достигнали до руската граница, според местни медии. Служители на посолството на Казахстан във Вашингтон отказват да коментират инцидента пред в. "Вашингтон пост".

Същият китайски производител Ди Джей Ай произвежда подобни дронове за използване от правоохранителните органи, включително в САЩ, където моделите на компанията продължават да бъдат популярни въпреки забраните или ограниченията от 2017 г. насам тези летателни апарати да бъдат използвани от федералните власти. Ди Джей Ай спря продажбите на своите дронове за Украйна и Русия след нахлуването през февруари 2022 г., което може би обяснява защо руският купувач на дроновете Т-30 е използвал непряк път в опитите си да се снабди с тях, коментира американският вестник.

Както Украйна, така и Русия са възприели изцяло използването на дронове за широк спектър от военни мисии, включително за нападения срещу военни и граждански цели със самовзривяващи се дронове, както и употребата на леки "любителски" дронове за пускане на малки бойни заряди върху позиции на войските и превозни средства. И двете страни разчитат на използването на дронове за разузнаване и артилерийско наблюдение. Москва разшири своя арсенал със стотици мощни бойни дронове, закупени от Иран, и наскоро започна работа по руска монтажна линия за производство на дронове по ирански модел, съобщава "Вашингтон пост".

Според вестника няма данни дронове Ди Джей Ай Аграс Т-30 да влезли в употреба на бойното поле, въпреки че този летателен апарат може да бъде използван с военна цел заради полезния си товар от 66 килограма, което би могло да послужи за пускане на бомби или пренасяне на оръжия, казва Чарлз Ролет, изследовател на Ай Пи Ви Ем (IPVM), следящ световната индустрия за наблюдение с разузнавателна цел. Макар и сравнително шумен в сравнение с традиционните военни разузнавателни дронове, T-30 може да лети на височина до 4,27 километра и е в състояние да работи при всякакви метеорологични условия, денем и нощем, според официалния сайт на производителя. Той е оборудван с набор от сложни сензори, включително с камери, радар и прожектор за осветяване на обекти на земята.

След като миналата година руските военни иззеха четирите дрона Т-30 от Украйна по време на боевете край източния град Херсон, представители на Кремъл изразиха предположения пред руски медии, че Киев възнамерява да ги използва за химически атаки срещу руските войски. Няма доказателства, че Украйна е използвала или притежава химически оръжия, посочва в. "Вашингтон пост".

Служители от разузнаването на САЩ обаче отдавна изразяват загриженост, че Русия може да прибегне до използването на наличните си запаси от химически вещества, за да спре настъпващите украински войски.

Според прехванати руски съобщения, разкрити в свръхсекретните документи, изтекли в платформата "Дискорд" и получени от "Вашингтон пост", както и видеозаписи от бойното поле, излъчени в Русия от новинарски медии, руските сили изглежда са използвали срещу украинците в поне два случая след нахлуването отровни газове, за които се смята, че са разновидности на сълзотворния газ.

Вестникът припомня, че Великобритания и САЩ официално изразиха своята загриженост за инцидентите, които, ако се потвърдят, ще представляват нарушение на Конвенцията за забрана на разработването, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие и за неговото унищожаване, която Русия е подписала.

Разследващите и преди са отправяли обвинения срещу Москва, че е използвала забранени химически оръжия при опити за убийства и е осигурила прикритие на своя съюзник Сирия след използването на смъртоносни нервнопаралитични вещества от тази страна срещу нейните собствени граждани.

Въпреки че дроновете Т-30 така и не достигнаха до предназначението си, според американски официални представители е неизбежно Русия отново да се опита да се сдобие с безпилотна въздушна техника, която ѝ липсва, може би използвайки други партньори и методи или друг вид летателни апарати.

Представители на САЩ признават, че в повечето случаи страните, които са решени да получат забранени стоки, в крайна сметка успяват, въпреки че стриктното прилагане на търговското ембарго може да доведе до повишаване на разходите за правене на бизнес, отбелязва в. "Вашингтон пост".

"Руснаците са мотивирани да получат доставки на оръжия и технологии, от които се нуждаят, за да поддържат своята армия и войната в Украйна, и ще направят всичко необходимо", каза цитираният по-горе от вестника бивш официален представител на министерството на финансите Зарате, който сега е съуправител на "Кей 2 интегрити" (K2 Integrity), консултантска фирма за оценки на рискове.

Зарате оприличи пред в. "Вашингтон пост" прилагането на санкциите като плевене на обрасла градина с "дълги и сложни усилия с акцент върху постоянното прилагане, борба със заобикалянето (на санкциите - бел. ред.) и демонстриране, че руската икономика ще продължи да бъде изолирана и смятана за рискова от всеки, който реши да прави бизнес с Русия".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РФ ушла на Х0i

    22 35 Отговор
    Пак ли за конвулсиращия труп новини ?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🤔🤔🤔🤔

    23 36 Отговор
    Е сега РУЗЗИЯ ще намери разбира се ,съюзници с мощни армии ,като ЗАНЗИБАР ,БОРУНДИ ,ТОГО ,СУДАН ,МАЛИ, УГАНДА. и.тн. Все мощни ВОЕННИ и ИКОНОМИЧЕСКИ ГИГАНТИ 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #35

  • 4 РУСКА 🐻

    38 24 Отговор
    Празните складове на ВЕЛИКОТО ВИ НАТЮ СА ПРАЗНИ И ТОВА Е ОЧЕВИДНО СЪС ДАВАНЕТО НА КЪСЕТАЧНИ БОЕПРИПАСИ ТОВА СА ИМ ПОСЛЕДНИТЕ !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хаха

    44 15 Отговор
    Бездарната пропаганда в действие. Дълга и излишна от логика статия. Кога всичките станахте КозякЛакеиЗаЦентове?
  • 7 Гьобелсова пропаганда

    27 17 Отговор
    САШ показаха на васалите си от Еврообора какво ги чака ако не слушат
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    21 31 Отговор
    Русия яко я закъса

    Коментиран от #18

  • 10 Българин

    21 27 Отговор
    Путин обърка страната
  • 11 Българин

    20 28 Отговор
    ватенките вече нищо не могат да произведат
  • 12 Българин

    21 24 Отговор
    руснаците са деградирали от пиене
  • 13 ЕЕЕЕЕЕЕЕ

    19 24 Отговор

    До коментар #8 от "Скоро ще е ама грънци":

    НЕ ТАКА С ЛОШОТО ДЕ . То това си е ИСТИНАТА и тя БОЛИ господа РУСОФИЛИ.
  • 14 Фащ

    27 19 Отговор
    Са изроди!
  • 15 Фащ

    28 18 Отговор
    Е пред фалит.
  • 16 Фащ

    28 15 Отговор
    Са страхливци, воюват с чужда кръв!
  • 17 Фащ загубиха и тази война!

    27 17 Отговор
    Без тях ще има мир!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Русия

    21 13 Отговор
    демилитаризира фащ-натю.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Р.К.И.

    12 20 Отговор
    Щом руснаците са опрели до китаиските боклуци, пиши ги умрели.
  • 27 уфааааааааааааа

    23 11 Отговор
    Бе какви глурости пишете, от къв зор ще минават през Киргистан, като хората си имат обща граница, ми не ядем доматите с колците!
  • 28 Слава на саш и нато

    7 10 Отговор
    Да се чудиш ка чебурашка е била в космоса и на луната като четеш тези неща🤪🤪🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #32

  • 29 1234567

    21 7 Отговор
    Руснаците сами си произвеждат Лансет-и в два вариянта и са наводнили фронта с тях, укрите не спрахя да реват и да се опракват от тях!
  • 30 Р.К.И.

    10 20 Отговор
    Русия ще закъса и с нещата с които най-много се хвали. Войници и ...горива. Виждаме с войниците - ще мобилизират 70 годишни?! За горивата : имаш суров петрол, но имаш ли собствана технология и собствана техника да го направиш на гориво. Тези дефицити отдавна ги прогнозирах и никой не ми обръщаше внимание. Е ,единият вече лъсна, скоро ще лъсне и другия.

    Коментиран от #33

  • 31 Опааа

    14 0 Отговор
    Празни са главите на мисирките в БГ!
  • 32 Р.К.И.

    7 14 Отговор

    До коментар #28 от "Слава на саш и нато":

    В руско има огромни паркове с ... парни локомотиви! / МНЗ - неприкосновен запас / Щом летят в космоса за какво са им тези парни локомотиви? Явно имат и трезви глави, които си дават сметка колко е зле руското стопанство. И може да се ноложи на пара да минат.
  • 33 Що бе

    10 0 Отговор

    До коментар #30 от "Р.К.И.":

    Нефтохим по каква технология работи? Сигурно марсианска.Има-няма 50 години.
  • 34 ГОЛЯМ СМЯХ

    5 0 Отговор
    ЧЕ ЗАЩО РУСКОТО ПОСОЛСТВО ТРЯБВА ДА ДОКЛАДВА НА САЩ КАК ЗАОБИКАЛЯТ ТЪПИТЕ ИМ САНКЦИИ. НИМА САЩ ДОКЛАДВАТ КАКВИ ДАННИ ОТ РАЗУЗНАВАНЕ ПРЕДОСТАВЯТ НА УКРАЙНА ХА ХА ХА
  • 35 ПРОПУСНА

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "🤔🤔🤔🤔":

    Китай Индия Иран
  • 36 Папищаш Дембелев

    5 0 Отговор
    Тези статийки се пишат от завършени имбецили.
  • 37 Факрус

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    НАТО все още не е започнал, разбра ли бе, боклу,к русоробски?
  • 38 пенко

    1 1 Отговор
    ШАШМАЛОГИЯН ПОСТ - СИ ФАНТАЗИРА ,ЧЕ НЯКОЙ МОЖЕ ДА ЗАБРАНЯВА НЕЩО СИ НА КИТАЙ И РУСИЯ !!!!!!!!!!!!!????????? ВАШИНГТОН Е ОБЗЕТ ОТ ЖЕГИ И МИСЛОВНА ДЕФОРМАЦИЯ !!!!!!!!!!
  • 39 ДА БЕ КИТАЙЦИТЕ СА ЛУДИ ДА НЕ ПРОДАВАТ

    1 1 Отговор
    ЕЛЕКТРОНИКА НА ВРАГА НА ВРАГА ИМ ! ЩЕ ПРОДАВАТ НЕ АМИ И ПУШЕК ЩЕ СЕ ДИГА ! ЗАБРАНИТЕ ДА СИ ГИ ТУРАТ ОТЗАД САЩИСАНИТЕ !
  • 40 САЩ СЕ САМОЗАБЛУЖДАВАТ ЧЕ ИМАТ И МОГАТ

    1 0 Отговор
    ВСИЧКО - ЗАЩО ТОГАВА ШПИОНИРАТ ВСИЧКО И НАВСЯКЪДЕ - ТЕ НЯМАШЕ ДА ИДАТ И СЕ ВЪРНАТ ОТ ЛУНАТА АКО НЯМАХА ГЕРМАНЦИ , БЪЛГАРИ И РУСНАЦИ В ЕКИПА СИ ! ОЩЕ ЩЯХА ДА ВИЯТ КАТО ВЪЛЦИТЕ ПО ЛУНАТА !
  • 41 Дълго четиво

    0 0 Отговор
    Затова пък досадно.
  • 42 всички нормални знаят

    0 0 Отговор
    Русия и Китай са икономически и военни съюзници въобще не нужна да крият какво си предават.Те провеждат редовно общи учения срещу общия им враг.Можете да пишете каквото си искате но това е реалността.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания