Отидете към основна версия

3 548 52

Киев най-после призна: Ние ударихме Кримския мост!

  • украйна-
  • русия-
  • крим-
  • кримски мост-
  • владимир путин

Мостът е важен проект на руския президент Владимир Путин, който го откри тържествено, като премина по него с камион през 2018 година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) пое за първи път отговорността за саботажа, който през октомври миналата година нанесе сериозни щети на моста, който свързва окупирания полуостров Крим с Русия, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Василий Малюк, ръководител на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), заяви, че неговата агенция стои зад атаката, в коментар, показан по телевизията, докато представяше възпоменателна пощенска марка, посветена на военните операции на специалните сили.

"Имаше много различни операции, специални операции. За някои от тях ще можем да говорим публично и на глас след победата, за други изобщо няма да говорим", каза Малюк. "Това е една от нашите акции, а именно унищожаването на Кримския мост на 8 октомври миналата година".

Мостът беше сериозно повреден през октомври при мощен взрив, като руските власти заявиха, че експлозията е причинена от камион, който се е взривил, докато е преминавал по моста, при което са загинали трима души.

Този месец мостът беше засегнат от нова атака, но Малюк не спомена кой стои зад нея. 19-километровият Кримски мост над Керченския проток е единствената пряка връзка между транспортната мрежа на Русия и Кримския полуостров, който Москва анексира от Украйна и окупира през 2014 г.

Мостът е важен проект на руския президент Владимир Путин, който го откри тържествено, като премина по него с камион през 2018 г. Той е важен маршрут за доставки. Той служи като важен маршрут за снабдяване на руските сили, след като Москва нахлува в Украйна на 24 февруари 2022 г., като изпрати сили от Крим, за да завземат части от Херсонска и Запорожка област в Южна Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: