Отидете към основна версия

28 Юли, 2023 21:24, обновена 28 Юли, 2023 21:24 3 284 155

Гласът на Зеленски: Русия заплашва граждански кораби в Черно море

  • андрий ермак-
  • русия-
  • черно море-
  • зърнена сделка-
  • украйна-
  • одеса

В изявлението на Андрий Ермак се цитират думите на руската страна: "Предупреждавам ви за забраната за придвижване до пристанищата на Украйна"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Началникът на кабинета на украинския президент заяви днес, че Русия заплашва граждански кораби в Черно море, и призова международната общност да осъди "методите на терористите", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналата седмица Русия се отказа от сделката, сключена с посредничеството на ООН и Турция, която позволяваше на Украйна да изнася безопасно зърно през Черно море, и предупреди, че корабите, насочващи се към украинските пристанища, могат да бъдат считани за военни цели.

"Руските военни кораби заплашват цивилни в Черно море, нарушавайки всички разпоредби на международното морско право", написа Андрий Ермак, ръководител на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, в канала си в "Телеграм".

В отделно изявление Службата за гранична охрана на Украйна съобщи, че е прехванала предупреждение, предадено от руски военен кораб на граждански плавателен съд в близост до украинско пристанище вчера. Информация за името на плавателния съд или за пристанището обаче не бе предоставена.

В изявлението на Ермак се цитират думите на руската страна: "Предупреждавам ви за забраната за придвижване до пристанищата на Украйна".

"Също така транспортирането на какъвто и да е било товар до Украйна се смята от руската страна за потенциално транспортиране на военен товар", се казва още в съобщението, като се добавя, че страната под чийто флаг плава корабът, ще се счита за страна в конфликта в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 53 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: