Отидете към основна версия

4 878 86

С пари на врага! Пентагонът предлага руските олигарси да платят за повредените дронове

  • русия-
  • сащ-
  • пентагон-
  • сирия-
  • дрон-
  • олигарси

Това е много опасна игра да се позволи на Кремъл да вярва, че може да атакува американските сили без ответен удар

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В два отделни инцидента от неделя насам руските военни изтребители са повредили американски военни дронове MQ-9 Reaper, действащи над Сирия, като са пуснали ракети по траекторията им. Един дрон е получил повреда на крилото си. Другият претърпя големи щети по витлото. Като се има предвид, че тези дронове струват 20-30 милиона долара всеки, сметката за ремонт вероятно ще бъде значителна, пише Том Роган за The Washington Examiner.

Инцидентите с дрон идват, когато Русия ескалира дразненето срещу въздушните и сухопътните сили на САЩ в Сирия. Русия отдавна се стреми да изгони американските военни сили, опитвайки се да осигури своето доминиращо влияние там. Но въпреки че американската армия направи неотдавнашно демонстративно изпращане на стелт изтребители F-22 и F-35 в региона, изглежда, че не е направила нищо в отговор на тези атаки.

Тази липса на отговор вероятно е, защото администрацията на Байдън е разпоредила политика за липса на реакция при инциденти, включващи безпилотни самолети. Това се вписва в толерантността на Белия дом към руската агресия срещу американски дронове над Черно море. Както прогнозирах, никога няма да е достатъчно да се възпира Русия в Сирия просто чрез пускане на изявления в пресата за разполагането на F-22. Русия уважава практиката на разрешаване, а не нейните претенции.

The Washington Examiner попита Централното командване на американската армия защо не е разположило изтребители, за да ескортират MQ-9, когато руски самолети се приближават. Командването не отговори конкретно, а вместо това ме насочи към своя компонент от ВВС. Компонентът на ВВС не отговори. Все пак подобна мисия за ескорт би трябвало да е сравнително лесна задача, като се има предвид, че САЩ разполагат с пълна сензорна информация за местоположението на руските самолети от момента, в който излетят от базите си до момента, в който кацнат. Стратегията за ескорт на изтребители е тази, която Великобритания успешно използва срещу Русия в Черно море.

Това е много опасна игра да се позволи на Русия да вярва, че може да атакува американските сили без ответен удар. Това означава да подхранвате най-лошите импулси на руската психика на сигурността. Това прави руснаците по-вероятно, а не по-малко, да атакуват пилотирани самолети на САЩ или наземни позиции.

И все пак, дори ако САЩ не желаят да отговорят със сила на тези атаки, то трябва да накара Русия да плати за щетите, които е причинила.

Има достатъчно пътища, откъдето могат да бъдат намерени средства за ремонт. Може да се предприемат действия, в съответствие с нови действия на Конгреса, ако е необходимо, за продажба на активи, иззети от руски олигарси. САЩ например конфискуваха яхта за 300 милиона долара, принадлежаща на приятеля на Владимир Путин/Рамзан Кадиров, Сюлейман Керимов. Продажбата на яхтата на 60% от нейната стойност би платила поне 5 MQ-9, които трябва да бъдат ремонтирани или закупени нови. Това би насърчило Русия да обмисли дали бъдещи атаки, както образно, така и буквално, ще си струват.

Ще има второстепенно предимство от използването на олигархични активи за плащане на ремонт на дронове. А именно, че това ще помогне да се използват пукнатините между Путин и неговата финансова база. Това също би вбесило и извадило олигарсите от равновесие, като ги освободи от идеята, че активите им ще бъдат върнати, след като бъде договорено мирно споразумение за окончателен статут на Украйна. По този начин това умело, но косвено би оказала натиск върху Кремъл.

През февруари 2018 г. Русия използва своите наемници от групата Вагнер, за да извърши недобре преценена атака срещу военна позиция на САЩ в Сирия. Резултатът беше заповедта на тогавашния министър на отбраната Джим Матис да "унищожи" силите на Вагнер с въздушни удари, причинявайки десетки смъртни случаи. Следователно за администрацията на Байдън финансовият отговор тук трябва да е просто детска игра.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 67 гласа.

Свързани новини