Last news in Fakti

2 Август, 2023 08:23 4 392 25

След драмите в Конгреса! Агенция "Фич" понижи оценката си за дълга на САЩ

  • сащ-
  • джанет йелън-
  • конгрес-
  • джо байдън

Този ход имаше огромно въздействие върху пазара, което доведе до рязък спад на фондовия пазар и повишаване на доходността на облигациите

След драмите в Конгреса! Агенция "Фич" понижи оценката си за дълга на САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Fitch Ratings понижи рейтинга на дълга на САЩ във вторник от най-високия рейтинг AAA до AA+, съобщава CNN.

Понижаването на рейтинга идва, след като конгресмените преговаряха до последната минута за сделката за тавана на дълга, рискувайки първия фалит на нацията.

Fitch посочи "очакваното фискално влошаване през следващите три години, високото и нарастващо бреме на общия държавен дълг и ерозията на управлението спрямо конкурентите с рейтинг "АА" и "ААА" през последните две десетилетия, което се проявява в повтарящ се дълг ограничаване на противопоставянето и решенията в последната минута", обяснявайки понижаването му.

Fitch каза, че решението не е продиктувано само от последния сблъсък с тавана на дълга, а по-скоро от "постоянно влошаване на стандартите на управление през последните 20 години" по отношение на "фискални и дългови въпроси".

Правителството на САЩ заяви, че не е съгласно с понижаването на рейтинга.

"Категорично не съм съгласна с решението на Fitch Ratings, каза министърът на финансите Джанет Йелън в изявление във вторник. Промяната от Fitch Ratings, обявена днес, се основава на остарели данни."

Последният път, когато дългът на САЩ беше понижен от друга голяма агенция за кредитен рейтинг, S&P, беше през 2011 г., когато преговорите за тавана на дълга по подобен начин достигнаха 11-ия час.

Този ход имаше огромно въздействие върху пазара, което доведе до рязък спад на фондовия пазар и повишаване на доходността на облигациите.

Пазарите във вторник не бяха обезпокоени от понижаването на рейтинга на Fitch в следборсовата търговия.

Бившият министър на финансите Лари Съмърс каза, че решението на Fitch е "странно и неподходящо", особено след като икономиката на САЩ "изглежда по-силна от очакваното", каза той в публикация в Twitter, сега официално известна като X.

Припомняме, че през юни от Fitch обявиха, че държат Съединените щати под наблюдение за възможно понижаване на кредитния рейтинг, въпреки че Конгресът прие двупартийно споразумение за тавана на дълга, което ще гарантира, че правителството може да плаща сметките си навреме.

Рейтинговата агенция заяви в изявлението си, че разглежда пълните последици и перспективите за средносрочните фискални и дългови траектории".

"Fitch вярва, че повтарящите се политически противопоставяния около лимита на дълга и спиранията в последната минута преди датата X намаляват доверието в управлението по фискални и дългови въпроси", се казва още в изявлението.

Понижаването на рейтинга може да принуди Вашингтон да плаща по-висок лихвен процент по съкровищни облигации, банкноти и бонове.

Fitch заяви, че планира да промени отрицателното наблюдение през третото тримесечие.

Сенатът на САЩ прие решение за повишаване на тавана на държавния дълг от 31,4 трилиона долара, така че да се предотврати първото в историята на страната изпадане в неплатежоспособност (дефолт).

Сенатът гласува с 63 гласа "за" срещу 36 гласа "против" законопроекта, който беше подкрепен от президента Джо Байдън и приет в сряда от Камарата на представителите в надпревара с времето след месеци на партийни спорове между демократи и републиканци.

Министерството на финансите предупреди, че няма да може да изплати всичките си разходи на 5 юни, в случай че Конгресът не предприеме действия дотогава.

"Избягваме дефолт тази вечер", обяви лидерът на демократите в Сената Чък Шумър.

Байдън похвали навременните действия на Конгреса. "Това двупартийно споразумение е голяма победа за нашата икономика и американския народ", подчерта президентът демократ и увери, че ще го подпише като закон възможно най-скоро.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 редник

    40 2 Отговор
    /...тавана на държавния дълг от 31,4 трилиона долара.../

    Някак не мога да си представя такова количество пари...

    Коментиран от #3, #11, #21

  • 2 Да бе , да. ! 😜

    46 2 Отговор
    Засега , позамазахме положението .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вуте

    58 0 Отговор
    Значи ли това, че ако аз с моите доходи не мога да си плащам разходите и кредитите, ще мога да си издавам чекове без покритие и да ги плащам на банките и кредиторите с усмивка :)

    Коментиран от #10

  • 5 000-

    35 1 Отговор
    Всички големи американски банки, които фалираха по време на кризата през 2009-та, имаха най-виския рейтинг.
  • 6 Стана

    22 6 Отговор
    ясно ,че само на 200км. източно от бреговете на РБ америте и украинците провеждат военна операция срещу флота на РФ като се опитват да потопят военни и цевилни кораби!?!
  • 7 Реално

    46 3 Отговор
    Рейтингът на дълга на САЩ трябва да е три нули...Фалирала държава с дълг по-голям от икономиката и..-и то в пъти...
  • 8 Цар Долар

    25 3 Отговор
    НЕ е ВЕРНО

    Нашият дълг е с най висок рейтинг в света

    Всички ще се избият да го плащат
  • 9 Курск

    31 4 Отговор
    Тъй като Украйна няма военен флот, всички атаки срещу военни кораби през миналата година, бяха извършвани от сушата, вероятно от амеркански военни, което е много, много опасно.
  • 10 Спорт

    42 2 Отговор

    До коментар #4 от "Вуте":

    Може , вземаш един М16 , влизаш в къщата на богатия си съсед , обвиняваш го че не е демократ, избиваш цялото му семейство, взимаш парите , къщата и колата му и си живееш охолно.
    Така съществуват САЩ.

    Коментиран от #15

  • 11 Бачо Киро

    30 3 Отговор

    До коментар #1 от "редник":

    Нормално, те реално и не трябва да съществуват. А ако не беше армията на САЩ да държи пръст на пулса на множество държави навсякъде по света, рейтингът им отдавна щеше да е XYZ---.
  • 12 Механик

    37 1 Отговор
    Ейййй къ мъй яд, начиийййй!
    Чакахме Русия да фалира, па то кво излезе, начиййййй!?
    У САЩ банките пукат като пуканки в микровълнова, начииййй.
    Дълга стигна до небесата, начиийййй!
    Чакахме улиците на Русия да се залеят в кръв, начииййй!
    Па то френските улици станаха като в Бахмут, начиийййй!
    Берлин тъне в мизерия, кашони, пликчета и фекалии, начиииййй!
    А се смеехме, че Русия била с външни тоалетни, начиййй!
    Ама, ноу мъй яд, начиийййй!
  • 13 кобус

    32 1 Отговор
    Балона не може да се надува безкрайно. В един прекасен момент просто ще се спука.
  • 14 Да дааа

    13 0 Отговор
    С хартия и мастило по скоро три пътиB.

    Коментиран от #22

  • 15 Тъпан

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Спорт":

    Ако е хубава жена му може да е пребере в харема.
  • 16 Сандо

    20 0 Отговор
    Явно Агенцията знае нещо - или че нямат хартия,или мастилото е свършило,или руснаците и китайците са замислили поредната си гадост.Защото нас ни убедиха,че САЩ са земното превъплащение на небесните Ангели!
  • 17 ХАХАХА

    1 17 Отговор
    Копейките се закъхарили за САЩ,ще ме побъркате хахаха

    Водещите рейтингови агенции Moody’s и Fitch понижиха кредитния рейтинг на Русия до ниво „боклук“ на фона на продължаващата инвазия на страната в Украйна.

    Moody’s намали руския дългосрочен чуждестранен дълг на страната до ниво В3 от Ваа3, като сигнализира, че се очакват още понижения.

    Коментиран от #19

  • 18 Каква е разликата от това да падаш

    10 0 Отговор
    от първия или от последния етаж? В първия случай се чува: "Туп, АА" ! , а във втория "ААА - туп". Ето това е понижението на кредитния рейтинг по темата за тавана на дълга!
  • 19 Аз Кочо

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "ХАХАХА":

    А кредитният рейтинг на Китай е АА, а на Бразилия ББ.
    Успех на БРИКС.
  • 20 От страни

    11 0 Отговор
    Когато сам си пишеш бележките дали ще си напишеш "слаб 2"? Затова с огромен трилионен дълг са "трипълей" а Ние сме ВВВ. И Фитч и Мудис и Стендард енд Пурс са джобни компании квото им кажеш това ще напишат.
  • 21 От страни

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "редник":

    Има ги на сравнителни рисунки в мрежата - ако ги слгаш в кашони и редиш нагоре тамън до Луната ще стигнат и не им требе космически совалки.
  • 22 От страни

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Да дааа":

    Ако им гледаш азбуката тамън ще е ZZZ.
  • 23 Ф16Вайпър

    0 5 Отговор
    САЩ фалират зимата,така че както дядовците и бащите ви чакаха,чакайте и вие копейки:))
  • 24 Запасняк

    6 0 Отговор
    Вземете пример от България в края на годината хазната винаги е с положително салдо, излишъка го раздаваме като бонуси за високи трудови и творчески успехи ама вие американските конгресмени и министри като сте прости и да дойдете на обмяна на ОБЯД нищо не вдявате ей тва много сте тъпи.
  • 25 българина

    4 0 Отговор
    според всеки финансист с диплома дълг който не може да бъде върнат никога, с какъв рейтинг трябва да бъде????