Last news in Fakti

10 Август, 2023 10:20 4 059 36

Башар Асад: Няма да се помирим с Турция

  • сирия-
  • алепо-
  • башар асад-
  • бежанци

Държавният глава каза, че разрушената инфраструктура възпрепятства завръщането на бежанците в Сирия

Башар Асад: Няма да се помирим с Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сирийският президентът Башар Асад каза в интервю, излъчено днес от базираната в Обединените арабски емирства (ОАЕ) телевизия „Скай нюз Арабия", че завръщането в страната на милиони сирийски бежанци е станало невъзможно поради катастрофалното състояние на разрушената от войната инфраструктура, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според ООН около 5,5 милиона сирийски бежанци са регистрирани в Ливан, Йордания, Турция, Ирак и Египет.

Постепенното завръщане на бежанците в Сирия е едно от основните искания на арабските страни, които възстановиха членството на правителството в Дамаск в Арабската лига през май миналата година.

„Сирийските бежанци не могат да се върнат в родината заради следвоенната разруха. Как може хората да живеят без вода, електричество, училища и медицинско обслужване? Това са базови условия за съществуване, поради което процеса на завръщане е спрял", каза Асад, цитиран от ТАСС.

Попитан коя е основната пречка пред завръщането на бежанците, той отговори, че „от логистична гледна точка това е разрушената от тероризма инфраструктура". Асад обаче спомена за „диалог" по темата с „организациите на ООН, отговарящи за хуманитарния аспект", спирайки се на „практическите" дискусии, по-специално относно „средствата за финансиране" на завръщанията.

Запитан също така за евентуално помирение с турския президент Реджеп Ердоган, Асад отговори: „Нашата цел е изтеглянето на турските войски от сирийските територии, докато тази на Ердоган е да легитимира турската окупация в Сирия, затова не може да се проведе среща при условията на Ердоган“.

Турция подкрепи опозиционни групи и бунтовници, които искат да свалят сирийския президент, но сега се опитва да възстанови връзките си с Дамаск, посочва АФП. Асад обаче обуслови каквато и да е среща с турския си колегата с изтеглянето на турските войски, разположени в Северна Сирия.

“За какво да се срещаме с Ердоган? За да пийнем по нещо заедно ли?", попита Асад, цитиран от Ройтерс.

Според анализатори Сирия разчита на арабските страни и по-специално на богатите държави от Персийския залив, за да финансира възстановяването си.

Мирните протести, избухнали през 2011 г., прераснаха в разрушителна гражданска война, отнела живота на около половин милион души.

Дипломатически изолиран след потушаването на бунта, Башар Асад направи голямото си завръщане в Арабската лига, като присъства на среща на върха в Саудитска Арабия през май, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТюркиЕ е

    33 18 Отговор
    пиратска държава от край време и се храни с мъката на комшалъка. Кой около тях ги обича?

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Според теб

    25 17 Отговор

    До коментар #2 от "ТюркиЕ е":

    ТюркиЕ е пиратска държава и никой не ги обича
    ТюркиЕ е държава член на НАТО излиза че всички са такива

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 И като е държава член на НАТО

    21 22 Отговор

    До коментар #3 от "Според теб":

    защо продължава да се въоръжава? От кого се страхува? Какво правят турците в Сирия с 2 милиона и сто хиляди християни? Защо я крадат? Кой им точи петрола с хамериканците? То Путин като приключи с Украйна, наред са турците.

    Коментиран от #18, #22, #24

  • 6 Ехаааа

    20 13 Отговор

    До коментар #4 от "Историка":

    А Турция е наполовина гръцка, наполовина българска! Ако я захванем тая....

    Коментиран от #36

  • 7 стоян георгиев

    14 19 Отговор
    Бежанците не могат да се върнат щото на власт е този дето ги прогони.
  • 8 Новинар

    30 5 Отговор
    Хубава държава беше и никой не искаше на имигрира, но за жалост я застигна "Демокрацията". За да може колонизаторите да продължават да лапат, някой трябва да плаща сметката.
  • 9 Шогун

    9 1 Отговор
    Зъщтото ще се връщат те всички получават ЗАПЛАТА без да работят
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мдаа

    13 9 Отговор
    Не ти а Ердоган няма да се помири с теб докато не прибереш обратно 10 милиона бежанци,изгони ги защото са сунити а ти си слушаш Иран
  • 13 български историк

    5 9 Отговор

    До коментар #4 от "Историка":

    А не е ли време турките да се приберат към Туркменистан ?
  • 14 Значи бежанците сами си си разрушили

    8 11 Отговор
    Къщите и инфраструктурата? Че нали точно сатрапът Асад им разруши домовете?
  • 15 Ахъъъ

    8 5 Отговор
    Турция и САЩ в Сирия не е инвазия
    Но Русия в усръйнъ Е
  • 16 9988555

    10 9 Отговор
    не тероризма ги разруши тези сгради безсрамна руска проститутко , разруши ги руската авиация която срина със земята градове в Сирия а сега го прави в Украйна
  • 17 ботокс

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Историка":

    А според теб защо не си го е прибрал досега щом е негов. Защото "джуджето" нито е смешно , нито е бункерно, нито е с токчета, а ботокса е на мястото на сивото вещество в главата ти. За онези с токчетата , гледай на запад.

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ...

    5 3 Отговор
    За 10 години не ви ли помогнаха руснаците да ги оправите тия неща? Нали 2014 ги победихте лошите?!
    Що друг трябва да ви ги дундурка?
  • 20 божееее

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "ботокс":

    как ще да е бункерно. Та то обикаля цял свят. В Турция, Южна Африка, в С. Корея.... ама он-лайн...

    Коментиран от #23

  • 21 Бу Бу

    6 2 Отговор
    Е сега разбрахте ли защо Турция НЕ ОСЪЖДА СВО на Русия. Защото си има собствени интереси . Най-явен е Кипър, повече се шуми за Турското присъствие в Сирия. За проблемите с Гърция не се споменава често. Всички бивши империи винаги имат "едно на ум" за теритотиите, които някога са били тяхно владение, включително колониите.

    Коментиран от #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "божееее":

    Без да е нужно да ги обикаля, всички , които си изброил го подкрепят. Смятай какво ще е ако реши да ги обиколи.

    Коментиран от #28, #29

  • 24 Българските турци

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "И като е държава член на НАТО":

    Ти като не се въоръжаваш на какво се надяваш ?... Че НАТО ще те брани ли си мислиш ?... Единият не ще народът му да се върне в земите си ... а другият им строи жилища на народа му и им създава условия за що годе нормален човешки живот в земите им , за да се върнат по живо и здраво ... а най парадоксалното е че някои други тук се разкъсват от плюене по Ердоган за това !... Петрола на Асад го крадат янките за да финансират ПКК срещу Турция и да прочистят северна "Сирия с 2 милиона и сто хиляди християни" и 5 милиона араби, за терористите на ПКК !...Ето защо се въоражават турците !...

    Коментиран от #26

  • 25 Ами

    9 7 Отговор
    Г-н Асад кой разруши тези места ? Вие бомбардирахте тези места и накарахте хората да мигрират към Турция . Турция дава електричеството ,водата ,храната и подобрява инфраструктурата там сега и така ще се върнат хората ,а не с празни приказки като вашите.
  • 26 сМетка

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Българските турци":

    Да добавя тези християни не са католици.
    Те са ненужните на онези дето определят състоянието на света.

    Коментиран от #30

  • 27 Българските турци

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "Бу Бу":

    Само разходите за операциите против терористите от началото на годината в Турция са способни да фалират няколко пъти България !...А тези терористични групи и организации се въоражават и финансират открито от Сащ и съюзниците на Турция от НАТО (а близкото минало и от СССР и НРБ) вече от 40 години насам !! За какви "бивши империи" и за каква солидарност и подкрепа намеквате тук и то между вековни врагове като Турция и Русия ?!...Омразата наистина изкривява нормалното у хората !
  • 28 божееее

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    подкрепят го.... не страните, а ДИКТАТОРИТЕ ИМ които са се окопали на власт и не са сменяни години наред. аре да не се правим на невменяеми. а още по-малко да изместваме темата. ти почна с това че НЕ ходили на токчета, че НЕ бил в бункера и че НЕ бил джудже. нещо което е доказано през годините.
    А аз мога да изброя и други неща като името на майка му ШАЛОЛОМОВА (Шалом Шаломова). Че големия ценител на ХРИСТИЯНСТВОТО го спори коя ДЖАМИЯ е по-хубава - тая на КРИМ или тая на приятеля му Кадиров. За лентичката на джамията в МОСКВА няма да кажа. А сега да погледнем приятелите му - до един изповядват исляма (с.корея не я броим) - иран, турция, сирия, и т.н. и т.н. Аре спрете се да се хвърлята на амбразурата за един който ВИ нарича - народ достоен за презрение. Аре да ви пораснат малко топки, а?
  • 29 Пуссин заешкото 🐇сърце❤️

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    той все ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ ги обикаля, ма нещо все НЕ НЕ НЕ НЕ му стига времето. Що ли?!
  • 30 Българските турци

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "сМетка":

    Това им го кажи на всички православни , които днес са се хванали гуша за гуша един с друг !...Православните и католиците воюват от векове ... още от началото на кръстоносните походи!... Вие какво си мислите ?... Случайно ли воюват православни срещу православни днес ... Озърнете се и вижте в какво сътояние са другите православни на Балканите !...Как е ?!... Реалноста е жестока нали ?!!!...Години наред ви зашеметяваха с атеизъм и комунизъм ... и сега вече ви довършват !!!...И като изглежда освен Путин вече никой няма никакъв шанс да спаси остатъците на православното християнство !!!...
  • 31 Ми недейте

    5 1 Отговор
    Той падишаха ше ви набие канчето пък втарая армия мира ше гледа като насрано дете майка си
  • 32 Казуар

    8 3 Отговор
    Всичките разрушения в Сирия са, за да остане Асад на власт.
  • 33 резервист

    5 4 Отговор
    Мирни протести друг път! Това си беше чиста "арабска пролет" по американски модел. Само че силата на Асад в страната му далеч надхвърли тази на Садам в неговата. И добре че беше Русия. Както винаги!
  • 34 ........

    1 0 Отговор
    По-добре да се пробва да се помирят.Хората понякога правят грешки и трябва да си прощават.За съжаление и хората са виновни за войните.Хората ги започват и само хората могат да ги спат.
    Стига им война там.Нека имат мир.
  • 35 Истината

    0 1 Отговор
    Сатрапа Асад да си вземе циганите обратно!
  • 36 Запознат

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ехаааа":

    Действай, но после пак ще виеш!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания