Отидете към основна версия

2 224 36

Париж отрече: Не планираме военна операция

  • франция-
  • нигер-
  • сахел-
  • мохамед базум-
  • африка

Антифренските настроения са високи в някои бивши африкански колонии, тъй като континентът се превръща в подновено дипломатическо бойно поле, на фона на нарастващо руско и китайско влияние

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В понеделник министърът на външните работи на Франция Катрин Колона отхвърли обвиненията на новата хунта в Нигер, че Париж планира военна намеса в Нигер, съобщава "Ройтерс".

Тя добави, че все още е възможно да върне на власт сваленият президент Мохамед Базум.

"Това е необходимо, защото тази дестабилизация е опасна за Нигер и неговите съседи", каза Колона.

Базум, западен съюзник, чието избиране преди малко повече от две години беше вододел в неспокойната история на Нигер, беше свален на 26 юли от елитната президентска гвардия.

Началникът на гвардията генерал Абдурахаман Тиани се обяви за лидер на нацията Сахел, но твърдението му беше отхвърлено в международен план и западноафриканският блок ECOWAS му даде седмица да върне властта.

Френският президент Еманюел Макрон обеща в неделя "незабавни и безкомпромисни" действия, ако френски граждани или интереси бъдат атакувани, след като хиляди се събраха пред френското посолство в Ниамей.

Някои се опитаха да влязат в комплекса, но бяха разпръснати със сълзотворен газ.

Колона каза, че демонстрацията е била "организирана, не спонтанна, насилствена, изключително опасна, с коктейли Молотов, появили се руски знамена, антифренски лозунги, които са точно копие на това, което можете да чуете другаде."

Макрон е разговарял с Базум няколко пъти, както и с регионални лидери, казаха от президентския дворец.

Новата хунта на Нигер обвини бившия колониален владетел Франция, че иска да се "намеси военно", за да възстанови сваления президент Мохамед Базум, предава турската телевизия ТРТ.

"Франция, със съучастието на някои гражданите на Нигер проведе среща с началника на щаба на националната гвардия на Нигер, за да получи необходимото политическо и военно разрешение", се казва в изявление, прочетено по националната телевизия в понеделник.

Този ход дойде като част от "търсенето на начини и средства за военна намеса в Нигер", се твърди в изявлението.

В друго изявление превратаджиите обвиниха службите за сигурност на неназовано западно посолство, че са използвали сълзотворен газ в неделя срещу демонстранти, подкрепящи преврата в столицата Ниамей. Шестима души са били хоспитализирани след инцидента.

Антифренските настроения са високи в някои бивши африкански колонии, тъй като континентът се превръща в подновено дипломатическо бойно поле, на фона на нарастващо руско и китайско влияние.

Франция има около 1500 войници в западноафриканската държава, която е един от последните ѝ съюзници в района на Сахел, след като френските сили трябваше да се изтеглят от съседно Мали по-рано тази година.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: