Отидете към основна версия

2 439 28

ISW: Русия преувеличава украинските безпилотни атаки в Черно море

  • украйна-
  • русия-
  • дронове-
  • черно море-
  • валерий герасимов

Руското министерство на отбраната продължава да представя началника на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов като ефективен и ангажиран общ командир в Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руското министерство на отбраната (МО) обвини Украйна в опит да атакува два патрулни катера на Черноморския флот с безпилотни полуподводници на 1 август. Първоначално руското МО заяви, че Украйна е пуснала три безпилотни катера по "Сергей Котов" и "Василий Биков". Големи патрулни кораби проект 22160 в югозападната част на Черно море, на около 340 км югозападно от Севастопол.

Руското министерство на отбраната по-късно уточни, че патрулните кораби ескортират руски цивилни транспортни кораби на път към пролива Босфор през Черно море и заяви, че патрулните кораби са открили и унищожили и трите полуподводници.

Руските власти може да преувеличават твърденията за украински атаки, за да представят Украйна като безотговорно заплашваща цивилни кораби в Черно море и по този начин създават условия за по-нататъшна ескалация на военноморската дейност и консолидиране на контрола в Черно море. Въпреки че няма индикации, че украинските атаки срещу руски военни цели са заплашвали цивилни плавателни съдове.

Това се казва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Снимки, публикувани на 31 юли, показват инсталирането на противоморски бариери с дронове в Севастополския залив - вероятно като част от общите руски усилия за увеличаване на военноморските и отбранителните позиции в Черно море.

Украинските сили вероятно са извършили друг удар с дрон в Москва в ранните часове на 1 август. Кметът на Москва Сергей Собянин твърди, че руската противовъздушна отбрана е свалила няколко дрона, летящи към Москва, а снимки показват, че един дрон е ударил 21-ия етаж на бизнес сграда в Москва. Руските медии съобщиха, че целта на удара е руското Министерство на икономическото развитие, разположено на 21-ия етаж. Руски източници твърдят, че преди това дронове са ударили в нощта на 29 срещу 30 юли. Кадри в социалните медии от 1 август допълнително показват дрон, който лети над московските предградия в района на Одинцово.

Няколко източника предполагат, че дроновете са украинско производство.

Един руски коментатор обвини Собянин, че не е успял да защити Москва срещу подобни продължаващи атаки с дронове.

Руските власти вероятно ще се стремят да балансират необходимостта да потушат вътрешното безпокойство относно продължаващите атаки с дронове дълбоко в руския тил с продължаващия отказ на руския президент Владимир Путин да мобилизира напълно руското общество за войната и съответните последици.

Руското министерство на отбраната продължава да представя началника на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов като ефективен и ангажиран общ командир в Украйна. Руското министерство на отбраната публикува кадри на Герасимов на 1 август, за който се съобщава, че инспектира преден команден пункт в западната Запорожка област и получава брифинг за украинските операции и руската отбрана в района.

Този кадър е една от първите публични изяви на Герасимов след бунта на финансиста на "Вагнер" Евгений Пригожин от 24 юни и показва, че Министерството на отбраната продължава да поддържа ролята на Герасимов като командир на театъра на бойните действия.

Някои руски източници по-рано твърдяха, че според слуховете заместник-командирът на боевете в Украйна генерал-полковник Михаил Теплински замени Герасимов като общ командир в Украйна след бунта на "Вагнер", но ISW не успя да провери тези слухове и предполага, че Герасимов вероятно номинално ще запази позицията си в руската армия.

Беларуският президент Александър Лукашенко може да е сигнализирал за намерението си да използва групата Вагнер, за да създаде беларуска "договорна армия". Лукашенко заяви на 1 август, че се стреми да запази групата Вагнер в беларуските въоръжени сили, като използва опитни бойци на Вагнер за "по-активно създаване на договорна армия".

Лукашенко не предостави подробности за организационната структура на "договорната армия", планирания краен състав или графика на формирането, но отбеляза, че групата Вагнер в момента включва над 30 000 бойци.

Понастоящем Беларус няма "договорна армия" или структура, наподобяваща "договорна армия", което в този контекст вероятно се отнася до руския термин "контрактници", професионални войници доброволци, а не наборници. Беларуските военни не разполагат с никакви формирования над ниво бригада и основните бойни единици на Беларус са шест отделни бригади (три механизирани, две въздушнодесантни и една спецназ), съставени предимно от наборници и някои военнослужещи по договор.

Съобщава се, че два беларуски хеликоптера са нарушили полското въздушно пространство на 1 август. Полски официални лица съобщиха, че два беларуски хеликоптера са навлезли в полското въздушно пространство на 1 август и че Полша ще увеличи военното си присъствие на полско-беларуската граница в отговор.

Лукашенко също отхвърли твърденията на полското правителство като прекомерна реакция на новините, че групата е разположила елемент от 100 души по-близо до беларуско-полската граница и твърди, че силите на Вагнер са в Гродно и Брест, а не близо до международната граница.

ISW продължава да счита, че силите на "Вагнер" в Беларус не представляват военна заплаха за Полша (или Украйна, в този случай), докато и освен ако не бъдат преоборудвани с механизирано оборудване.

Украинските сили продължиха контранастъпателни операции на най-малко три сектора на фронта и се съобщава, че са напреднали близо до Бахмут на 1 август. Украински официални лица съобщиха, че украинските сили продължават постепенно да напредват близо до Бахмут, а руски източник твърди, че украинските сили са превзели неопределена височина южно от Бахмут близо до Клишчиевка.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр съобщи на 1 август, че през изминалата седмица украинските сили са превзели два квадратни километра територия в посока Бахмут и 12 квадратни километра в Южна Украйна.

Руски източници твърдят, че украинските сили са извършили неуспешни атаки срещу руските сили по граничния район на Донецка и Запорожка област близо до Старомайорске и Урожайне и в западната Запорожка област близо до Роботине.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) съобщи, че руската 58-а общоармейска армия (Южен военен окръг) в западната Запорожка област вероятно се бори с тежка умора и че елементите на 5-та комбинирана армия (Източен военен окръг) вероятно са изправени пред високо ниво на натиск за защита на района и чувстват, че руското военно командване трябва да ги завърти от фронтовата линия.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство също съобщи, че руските командири в Южна Украйна до голяма степен се борят с недостиг на артилерийски боеприпаси, липса на резерви и предизвикателства с осигуряването на фланговете на отбраняващите се части.

Руските компании, които не са под санкциите на Запада, продължават да набират доброволци за войната в Украйна. Руското опозиционно издание Vazhnye Istorii съобщи, че несанкционирани руски компании Rusal, Novatek, PIK и Mospromstroy, които са свързани с руски олигарси, включително Олег Дерипаска, Леонид Михелсон, Сергей Гордеев и Михаил Гуцериев, набират руски доброволци да се бият във войната в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: