Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Август, 2023 20:40 2 714 35

ISW: В Русия болезнено реагират на украинските удари по Крим

  • валерий герасимов-
  • украйна-
  • крим-
  • русия-
  • черно море

Защитата на руските позиции в Крим е ясно, че е отговорност на началника на руския Генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов, който е и общ командващ на театъра на военните действия в Украйна

ISW: В Русия болезнено реагират на украинските удари по Крим - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Спорът между видни представители на руското информационно пространство подчертава чувствителността на Кремъл към руските репортажи за неуспехите в Крим, в частност, и вероятно в Украйна като цяло, и допълнително разкрива разломните линии в общността на военните блогъри.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за ситуацията на фронта в Украйна.

На 2 август един от провоенно настроените блогъри обвини други видни провоенно настроени блогъри, които критикуват руското водене на войната, че са "имбецили", които подкрепят "провокативните публикации" и "неистовата критика на [руското министерство на отбраната]", защото блогърите публикували снимки, за които се твърди, че показват последиците от неотдавнашните украински удари край Севастопол и по моста Чонхар, което според някои източници щяло безотговорно да разпространи паника.

Известен проруски украински блогър, подкрепян от Кремъл, допълнително обвини един от атакуваните критично настроени блогъри, че е откраднал средства за колективно събиране, предназначени за руските сили.

И двете конкретни критики привлякоха значителното внимание на други провоенни руски коментатори, много от които подкрепиха критичните канали, атакувани заради отразяването на ударите в Крим.

Един от военните блогъри отбеляза, че същността на проблема се крие във факта, че тези два канала публикуват снимки на предполагаеми украински удари по Крим, но подчерта, че оригиналните изображения идват от украински канали в "Телеграм".

Друг известен блогър твърди, че спорът за публикуването на снимки на удари в Крим е станал толкова интензивен, че е привлякъл вниманието на кримския клон на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и на ръководителя на кримската окупация Сергей Аксьонов, вероятно защото тези структури са заинтересовани от предотвратяването на паниката в Крим.

Спорът между двамата военни блогъри, както и съпътстващите го обвинения, показват, че въпросът за ударите срещу Крим е ясно изразена невралгична точка в провоенното руско информационно пространство.

ISW вече отбеляза, че след очевидния украински удар по моста Чонхар на 29 юли по-голямата част от руските военни блогъри запазиха мълчание, а няколко избрани канала просто публикуваха снимки на нанесените щети през следващите дни.

ISW прецени, че липсата на дискусия във военните блогове след удара в Чонхар предполага, че Кремъл може би официално е наредил на военните блогове да не го отразяват.

Критиката към отразяването на ударите в Крим от страна на двамата критични блогъри допълнително подкрепя предишната оценка на ISW и подчертава факта, че отразяването на събитията в Крим е създало значително напрежение в руското информационно пространство.

Руските власти, включително кримската окупационна администрация, имат интерес да ограничат разпространението на информация за ударите и последиците от тях за руската логистика през окупирания полуостров поради опасения, че тази информация ще предизвика паника сред населението и ще постави под въпрос способността на Русия да осигури ефективно сигурността на окупираната си територия.

Възможно е висшите ешелони на руското военно командване да са наредили на военните блогъри да мълчат за проблеми, за които може да бъде обвинено директно руското военно командване. Много приглушените реакции на руските военни блогъри на неотдавнашните удари срещу Крим рязко контрастират с реакциите им на неотдавнашните удари с безпилотни самолети срещу Москва. Военните блогъри реагираха сравнително гласно на украинските удари с дронове по Москва през последните дни, като някои руски източници директно обвиниха кмета на Москва Сергей Собянин за ударите поради неуспехите на неговата администрация да осигури въздушното пространство на Москва.

Защитата на руските позиции в Крим, напротив, е ясно, че е отговорност на началника на руския Генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов, който е и общ командващ на театъра на военните действия в Украйна.

Герасимов в крайна сметка отговаря и за сигурността на Москва, но той нито се е представял, нито е бил представян като пряко ангажиран със защитата на въздушното пространство на столицата, докато той, руският министър на отбраната Сергей Шойгу и руското висше военно командване като цяло много са се старали да контролират войната в Украйна.

Руският генерален щаб може да се опасява, че блогърите, които съобщават за украинските атаки срещу Крим, подхранват негативното възприятие за компетентността на Герасимов, както и че рискуват да стимулират паниката на полуострова, докато руските власти може да се чувстват комфортно да оставят по-местни служители като Собянин да поемат отговорността за атаките срещу Москва и други руски градове.

Ако тази хипотеза е валидна, тогава натискът на Кремъл върху блогърите да се цензурират може да се ограничи до натиск да избягват да съобщават за драматични събития, които очевидно се отразяват зле на Герасимов, Шойгу или Путин, а не да избягват обсъждането на всички негативни събития.

През нощта на 1 срещу 2 август руските сили нанесоха удар с безпилотен самолет, който унищожи пристанищната инфраструктура в Одеска област, включително 40 000 тона зърно.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са извършили удар с дрон "Шахед", насочен към Киевска и Одеска област, и че украинската противовъздушна отбрана е унищожила 23 дрона, но неуточнен брой дронове са поразили пристанищна инфраструктура в Одеска област.

Руската BBC съобщи, че руският удар е унищожил 40 000 тона зърно, предназначено за превоз до няколко африкански държави, Китай и Израел, на пристанище Измаил в Одеска област.

На 31 юли украинското министерство на външните работи съобщи, че руските сили са унищожили 180 000 тона зърно между оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърно на 17 юли и 26 юли.

Кремъл неколкократно обеща да изпрати безплатно 25 000 до 50 000 тона зърно на шест неуточнени африкански държави през следващите три-четири месеца - малка част от унищоженото украинско зърно.

Вероятно руските сили нанасят удари по инфраструктурата за съхранение на зърно, като същевременно твърдят, че нанасят удари по военни цели, в опит Русия да измести Украйна като доставчик на зърно за Африка и други държави, за да се гарантира, че Москва, а не Киев ще има финансова изгода.

Унищожаването на украинското зърно и прекъсването на доставките на зърно след оттеглянето на Русия от сделката за зърно, както и руските позиции и заплахи за нападение над неутрални кораби, пътуващи към и от Украйна, също предизвикват колебания в цените на зърното и руснаците може би се надяват да се възползват от по-високи цени, ако успеят да държат украинското зърно до голяма степен извън световния пазар.

Командващият на руските Въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински обяви сформирането на два нови полка ВДВ и възстановяването на 104-та дивизия ВДВ до края на 2023 г. Теплински обяви, че съществуващата 31-ва гвардейска отделна щурмова бригада ВДВ ще бъде подчинена на 104-та дивизия ВДВ.

Теплински заяви, че една батарея от нова артилерийска бригада (вероятно от 104-та дивизия) вече се сражава в Украйна. Руските военни се опитват да изградят множество нови формирования на ниво дивизия и армейски корпус от края на 2022 г., когато руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви възстановяването на Московския и Ленинградския военен окръг и създаването на няколко нови формирования.

Продължаващите усилия на Русия за генериране на сили вероятно ще окомплектоват новите формирования на ВДВ с нов, необучен персонал, вместо да наемат опитен персонал, по-характерен за историческия елитен статут на ВДВ. Министерството на отбраната (МО) на Обединеното кралство съобщи, че руското МО вероятно е започнало да окомплектова новите си формирования, включително новия 25-и армейски корпус (Централен военен окръг), но че е малко вероятно Русия да набере достатъчно личен състав, за да окомплектова дори едно ново формирование на ниво армия, без да проведе обща мобилизация.

Съобщението на Теплински показва, че той запазва позицията си и обществената подкрепа на руското МО след слуховете за ареста му в средата на юли, вероятно в резултат на връзките му с групата "Вагнер".

Теплински отдаде дължимото на Шойгу и на началника на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов за укрепването на ВДВ чрез формирането на нови подразделения преди началото на пълномащабната инвазия в Украйна през 2022 г..

Теплински специално отдаде заслуженото на Шойгу за снабдяването на ВДВ с модерно оборудване и за подпомагането на развитието на формированията на ВДВ.

Теплински е враждебно настроен към Герасимов и преди това е отправял силни оплаквания срещу най-висшето руско военно командване, създавайки прецедент за неподчинение сред други руски военни командири.

Публичната изява на Теплински и коментарите му в пряка подкрепа на командната структура на МО показват, че МО е принудило Теплински публично да се преориентира към МО след бунта от 24 юни и слуховете от юли за значителни промени във военното командване.

На 2 август руското МО официално предостави оръжия и превозни средства на силите за териториална отбрана на Белгородска и Курска област, преразпределяйки конвенционални военни средства като част от усилията на Кремъл за постоянно разширяване на възможностите за вътрешна сигурност на Русия след въоръженото въстание на Групата "Вагнер" на 24 юни. Руските медии съобщиха, че руското МО е предоставило на силите за териториална отбрана на Белгородска и Курска област картечници, оръдия за борба с дронове и автомобили УАЗ.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков заяви, че руските власти са предоставили на всеки от осемте батальона на Териториалната отбрана на Белгородска област по пет автомобила УАЗ, допълнителни автомобилни радиостанции, квадрокоптери и оръдия за борба с дронове.

Губернаторът на Курска област Роман Старовойт също обяви, че първата партида оръжия е пристигнала в Курска област и че още оръжия ще пристигнат "в близко бъдеще".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Кремъл е издал оръжията на силите за териториална отбрана на Белгородска и Курска област на фона на нападенията от територията на Украйна.

Многократното предоставяне на допълнителни военни средства на Белгородска и Курска област показва, че Кремъл е все по-загрижен за продължаващите нападения по границата на Русия с Украйна. Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров заяви на 15 юни, че е разположил чеченски специални сили "Ахмат" в Белгородска област, за да защитят границата от набези на руска територия.

На 22 юни украински официални лица съобщиха, че руските сили са прехвърлили няколко подразделения на ГРУ "Спецназ" в Курска област, за да се борят с проукраинските руски партизани.

Свързан с Кремъл руски военен блогър твърди, че руските власти ще съхраняват оръжията, предоставени на силите за териториална отбрана на Белгородска и Курска област, на централизирано място, и отбелязва, че не е ясно как силите за териториална отбрана ще могат да получат достъп до оръжията при извънредна ситуация, ако те се съхраняват в заключен склад.

Твърдението, че руските власти ще заключат оръжията, предоставени на силите за териториална отбрана на Белгород и Курска област, ако е вярно, показва, че Кремъл се опитва да балансира между необходимостта от повишаване на сигурността по границите и необходимостта да се избегне овластяването на децентрализирани военни формирования, които един ден биха могли да започнат въоръжен бунт, подобен на действията на Вагнер на 24 юни.

Възможно е Москва да се опасява и от резултатите от попадането на голям брой малки оръжия в ръцете на слабо обучени териториални сили или на населението като цяло.

Украинските сили продължават контраофанзивни операции в поне три сектора на фронта и според съобщенията на 2 август напредват край Бахмут.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са провели настъпателни операции край Бахмут и в направленията Бердянск (района на Запорожско-Донецка област) и Мелитопол (Западна Запорожка област).

Свързан с Кремъл военен блогър твърди, че украинските сили са напреднали северно от Курдюмивка в района на Бахмут.

Руски източници твърдяха, че руските сили са отблъснали украински атаки на линията Сватове-Кремина в посока Лиман, край Старомайорске на границата между Донецка и Запоришка област и край Роботине в западната част на Запорожка област.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    30 19 Отговор
    Да, Руската армия го слага болезнено на краинските фашисти
  • 2 Майна

    21 13 Отговор
    Как ще реагират Българите ако макета бомбят София..?

    Коментиран от #25

  • 3 Калпазанин

    27 12 Отговор
    Аз да питам isw окосиха ли укрите тревата и храстите в белглродска о власт че им пречеше за контрата

    Коментиран от #18

  • 4 Професора

    29 16 Отговор
    Окрайна е в кома
  • 5 Последния Софиянец

    13 3 Отговор
    А да се радват ли?
  • 6 ЧИТАТЕЛ

    14 20 Отговор
    1.ЛАТИНСКА СЕНТЕНЦИЯ
    UBI BENE IBI PATRIA(КЪДЕТО Е ДОБРЕ ТАМ Е РОДИНАТА)

    2.РУСКА ПОГОВОРКА
    КУДА НАС НЕТ ТАМ ХОРОШО(КЪДЕТО НАС НИ НЯМА ТАМ Е ДОБРЕ)
  • 7 12343211

    9 0 Отговор
    "Ако тази хипотеза е валидна,.. Вероятно...," много лични мисли!
  • 8 007

    12 27 Отговор
    Да свикват окупаторите!!! Идва края. Бавно но неотклонно ЗСУ разбива клошарската втарая армия!!!🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 16 Отговор
    най голям проблем за полуостров крим в момента е .....ВОДАТА.........Забранено ви е да говорите за този проблем.......Нали???За разлика от там,ние имаме прекрасна и обилна вода ,но не я Тачим и пазим......

    Коментиран от #11

  • 10 Русофил

    7 18 Отговор
    Болезнено сега, ами като загубят Крим как ще реагират руснаците.

    Коментиран от #14

  • 11 Русофил

    11 22 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ами щяха да имат вода, ако не бяха малоумни да гръмнат язовира руснаците

    Коментиран от #15

  • 12 Искате да кажете :

    18 2 Отговор
    В Украйна болезнено реагират на руските удари по пристанищната инфраструктура на Одеса и Николаев...!
  • 13 Мдааа

    16 3 Отговор
    Болезнено за yкропските нацита, след втория терористичен акт срещу цивилни на моста, руснаците си взеха бележка и почнаха методично да им причиняват болка!
  • 14 Ти трасформира ли се👈

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    Няма да разбереш за Крим, но я кажи болезнени ли са операциите за смяна на пола на които се подлагаш?
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 22 Отговор

    До коментар #11 от "Русофил":

    В това положение без вода,русия няма как да запази крим.Войната за кремълските плъхове е загубена,а агонията им след 3 ден ще донесе разпад на русия като империя и гражданска война в самата русия.

    Коментиран от #28, #29

  • 16 Реалист

    8 19 Отговор
    Назрява лавинообразно недоволство от чекистите в кремъл.

    Всички виждат, че царя е гол и безобиден nлъx, който не може да защити руските граждани. Пригожин за часове "освободи" два многомилионни града и беше посрещнат с прегръдки, "хляб и сол" и радостни викове.

    След августовският пуч в Русия от 1991 г. в опит за отстраняване на Михаил Горбачов минават 4 месеца до разпада, до сгромолясването на СССР.
    Колко ще издържи РФ след авантюрата на Пригожин, като се има впредвид, че СССР беше в пъти по мощен от РФ ?
    3 месеца ? 39 дена минаха. Тик-так, тик-так

    Коментиран от #34

  • 17 Болката

    21 1 Отговор
    се усеща особено силно почти всяка вечер в пристанищата на Одеса, Николаев, Измаил, Рени Иличовск и т.тн.
  • 18 Русофил

    2 10 Отговор

    До коментар #3 от "Калпазанин":

    Окосили са я в Токмак преди час. Буумовете още не са спрели
  • 19 Матей

    13 3 Отговор
    Западната пропаганда съвсем го закъса, започнаха с едни дълги статии без съдържание
  • 20 Последния Софиянец

    6 14 Отговор
    Само от млaтене разбиpа пиянaта вата и пpoдажната глaдна копейка.
  • 21 Реалист

    6 13 Отговор
    Няма по пропаднало, алчно и продажно от ватника и копейката!
  • 22 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 9 Отговор
    Ребята съдрани, остана ли нещо от могучая или Залужни загрузи све по чувалите!
  • 23 Адам Хилтън

    6 14 Отговор
    Слава Украине, Зеленски унищожи смешната втарая.
  • 24 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    2 11 Отговор
    Мрете гадни рашисти

    Коментиран от #26

  • 25 Гориил

    2 10 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Копейко прегладнела и пияна, ватата трябва да е в чувалите, после идва и вашия ред да висите закачени по стълбовете.
  • 26 Ксаниба

    2 7 Отговор

    До коментар #24 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Жужака с ботокса ги могилизира доста успешно, рев да се чува от кофите на продажните подлоги.

    Коментиран от #32

  • 27 Станю

    2 10 Отговор
    Скоро няма да има мост и Крим няма да е руски.
  • 28 Ти ходил ли

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    си скоро на очен лекар.
    Абсолютно сляп си......
  • 29 Правоверен Евроатлантик

    12 3 Отговор

    До коментар #15 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Крим остана без вода и ток още 2014 година, когато стана руски. Украйна прекъсна електропроводите и отби водата от канала, който даваше вода на кримчани. Толкоз за украинската грижа към "своите". Пак така се "грижиха" и за Донбас. Не спряха да стрелят по Донецк и Луганск, по самите градове и хората в тях. Спряха им заплатите и пенсиите. Ма иначе били украински.
    Точно заради спирането на водата и тока Русия беше принудена да построи Керченския мост, който сега укрите опитват да разрушат. Щото мислят за доброто на кримчани, дето уж били украинци...
  • 30 Пак греда или фейк по вашему

    8 2 Отговор
    заглавието: "В Русия болезнено реагират на украинските удари по Крим"

    На практика: Украйна с подкрепата на всички от НАТО - днес страните членки на НАТО са 30 на брой!!!
    Журналя, ПАК ЛЪЖЕТЕ!!!
  • 31 Крым-чанин

    7 2 Отговор
    ХА!!!! Да, след като оцеляхме от „помощта на Запада“ през 90-те години, всяка от най-ужасните санкции на Запада от най-дълбокия ад изглежда не е нищо повече от ухапване от комар. Затова руснаците, както никой друг, разбират смисъла на поговорката „опасно е да си враг на Запада, смъртоносно опасно е да си приятел на Запада“...
  • 32 Крым-чанин

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "Ксаниба":

    Украинските свине винаги мечтаят за някаква гаранция за някаква сигурност. И през цялото време показват смокиня, хранят ги с обещания. Междувременно в полетата на Донбас свинският тор масово се превръща в тор. Скоро няма да им трябват гаранции.

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 1111

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Реалист":

    Тиктака ти празната тиква.
  • 35 Иватушка 🇷🇺

    1 1 Отговор
    За някои болка, за други утешение. Вижте в тубата как злорадстват срещу Москва влогърите от Белгородска и Ростовска области.
Новини по държави: