Отидете към основна версия

1 765 45

Иван Николов: Страх ме е, че в Сърбия текат процеси на асимилация и обезбългаряване там, където е българското малцинство

  • иван николов-
  • сърбия-
  • асимилация-
  • обезбългаряване-
  • малцинство

Учебници от България не могат да се внесат поради различие в учебните програми, а процедурата по превеждане на сръбските учебници продължава вече две десетилетия", коментира още Николов

Снимка: БГНЕС

"В Сърбия има страшно много проруски намерения, китайско влияние. Това все страни, в които правата на човека, на малцинствата, обучението на езика, опазване на традиционни културни ценности не означават нищо. Опасявам се, че голяма част от сръбското правителство споделя същите ценности. Страхувам се, че текат процеси на асимилация, обезбългаряване и обезлюдяване на териториите, в които живее българското малцинство". Това коментира пред БНР Иван Николов, председател на Българския културно-информационен център в Босилеград.

"Притеснително е това, което излиза от сръбските телевизии, както и резултатът от преброяването на население в Сърбия, ние сме паднали на малко под 13 000 от 120 000 българи, това е реалната картина за положението на малцинството в Западните покрайнини, не това, което се говори по официалните срещи и ли се чува от сдържания дипломатически език. Няма достатъчно чуваемост от другата страна", допълни той в предаването "12+3".

"Процедурата продължава повече от две десетилетия и още не е доведена до край. Надявам се, че този път поетите ангажименти ще бъдат изпълнени, въпреки че много пъти сме били подвеждани, че ще има учебници. И децата, които имат желание да учат български език, няма откъде, защото учебници от България не могат да се внесат поради различие в учебните програми, а процедурата по превеждане на сръбските учебници продължава вече две десетилетия", коментира още Иван Николов.

И допълни, че не се съмнява в добрите намерения в усилията на българската мисия в Белград, но притеснение идва спрямо искреността на сръбската страна, че ще изпълни поетите ангажименти.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: