Отидете към основна версия

2 468 14

Александър Вучич: Натискът върху Сърбия е все по-голям, но ние не се отричаме от рода си

  • сърбия-
  • република сръбска-
  • босна и херцеговина-
  • александър вучич-
  • дейтънско споразумение-
  • милорад додик

Вучич е на посещение в Република Сръбска и заедно с президента Милорад Додик посети новоизградената с финансовата подкрепа на Белград детска градина „Сърбия“ в община Сърбац

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза днес, че натискът върху Сърбия и Република Сръбска (в състава на Босна и Херцеговина) е все по-голям и Сърбия никога няма да се отрече от своя народ в Република Сръбска и ще продължи да му помага икономически, съобщи сръбската обществена телевизия РТС, цитирана от БТА.

Вучич е на посещение в Република Сръбска и заедно с президента Милорад Додик посети новоизградената с финансовата подкрепа на Сърбия детска градина „Сърбия“ в община Сърбац, северно от Баня Лука.

„Това, което е важно да се знае от хората в Република Сръбска, е, че Сърбия винаги ще уважава международното право, но никога няма да забрави или да се отрече от своя народ. Това, от което никога няма да се отречем, е, че принадлежим на един род, имаме един и същ сръбски език, една и съща сръбска кирилица, една вяра и в крайна сметка трябва винаги да бъдем едни до други“, подчерта Вучич.

Той допълни, че икономическата ситуация в условия на военния конфликт в Украйна и политически натиск е сложна.

„Ще дадем още по-значителна икономическа подкрепа в бъдеще на Република Сръбска, защото знаем, че основните удари ще целят да докажат, че Република Сръбска не може да просъществува и трябва някой друг, външен и голям, да направи нещо, за да ни принуди да се молим и да правим големи политически отстъпки. Но Сърбия винаги ще помага на своя народ и на Република Сръбска“, отбеляза още сръбският президент.

Президентът на Република Сръбска благодари на своя колега за подкрепата, съобщи телевизия РТРС.

„Благодаря на Република Сърбия и на нейното ръководство, защото съчувстват и помагат на Република Сръбска“, написа Додик в Туитър и допълни, че Република Сръбска и Сърбия продължават да работят и да градят заедно, защото има много предизвикателства, които ще преодолеят заедно.

Той благодари на Вучич за подкрепата и проектите, които Сърбия реализира в Република Сръбска.

„Във всички общини в Република Сръбска имаме поне един проект, реализиран от Сърбия“, обясни Додик.

Вучич и Додик, заедно с премиера на Сърбия Ана Бърнабич, премиера на Република Сръбска Радован Вишкович, сръбския член на председателството на Босна и Херцеговина Желка Цвиянович, председателя на сръбския парламент Владимир Орлич, както и сръбските министри Синиша Мали и Никола Селакович, посетиха детската градина в Сърбац, в чийто строеж са вложени 2,1 милиона конвертируеми марки (около 1 милион евро).

По-рано днес двамата президенти се срещнаха и със сръбския патриарх Порфирий в манастира Осовица, община Сърбац. Медиите не присъстваха на срещата им.

Утре Вучич ще присъства на отбелязването на Деня на възпоменание на всички сърби, загинали и прогонени във въоръжената операция "Буря".

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.

Свързани новини