Last news in Fakti

24 Юли, 2023 19:54 1 366 5

Ултиматум от Прищина: Нови избори в Северно Косово ще има след като ЕС отмени санкциите срещу нас!

  • бесник бислими-
  • косово-
  • сърбия-
  • кейфор-
  • косовска митровица-
  • албин курти

Последната ескалация на напрежението между Белград и Прищина беше предизвикана от встъпването в длъжност на албански кметове в общините с преобладаващо сръбско население в края на май и придружилите ги протести

Ултиматум от Прищина: Нови избори в Северно Косово ще има след като ЕС отмени санкциите срещу нас! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вицепремиерът и главен преговарящ на Прищина в диалога с Белград Бесник Бислими каза днес, че нови местните избори в Северно Косово няма да бъдат организирани, докато не се отменят санкциите, които Европейският съюз въведе срещу Косово в края на юни, съобщи Радио Свободна Европа, цитирана от БТА.

Бислими каза пред журналисти в Прищина днес, че очаква съобщение от ЕС за отмяната на санкциите след постигнатото в Братислава споразумение между Косово и ЕС за стъпките за деескалация в Северно Косово и изтеглянето на 25 процента от полицейските сили от градовете Звечан, Лепосавич и Зубин поток.

Последната ескалация на напрежението между Белград и Прищина беше предизвикана от встъпването в длъжност на албански кметове в общините с преобладаващо сръбско население в края на май и придружилите ги протести на етническите сърби.

Въпреки че по-рано президентът на Косово Вьоса Османи потвърди, че организирането на избори е законно и може да се осъществи с петиция, подписана от 20 процента от гражданите в избирателните списъци, Бислим посочи, че не е сигурен дали съществува съответното законово основание за организирането им.

„Това е вътрешен проблем на Косово, за който не съществува съгласие дали е достатъчна административна инструкция или е нужен закон“, подчерта той.

Евентуалните оставки на кметовете биха довели общините до извънредни избори, но по думите на Бислими, правителството няма да поиска оставките на кметовете на общините Северна Митровица и Лепосавич, които са членове на управляващото Движение „Самоопределение“. Кметовете на другите две общини – Звечан и Зубин поток, са членове на Демократическата партия на Косово.

Според споразумението, което Бислими и специалният пратеник на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак приеха в Брюксел, Косово се задължава да осигури необходимата правна основа за създаване на условия за организиране на нови избори.

Премиерът на Косово Албин Курти съобщи по-рано, че косовското правителство е постигнало договор с ЕС за четирите точки за деескалация на напрежението в Северно Косово. Те включват намаляване на присъствието на косовската полиция в региона с 25 процента, координация с Еулекс и КейФОР за намаляване на присъствието на косовските специални сили, организиране на извънредни избори в четирите общини след края на лятото и финализиране на плана за последователност на Споразумението за нормализация на отношенията.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дядото

    7 3 Отговор
    и косово и македонците тръгват по пътя на украйна.всичко създадено изкуствено и по военно-политически причини само влошава международната обстановка.
  • 2 Джоко

    4 1 Отговор
    Сръбето, пак си погинаха, като Марко (крал) на Косово поле...!
  • 3 лили

    2 1 Отговор
    Езаците нямат никаква работа в Европа !!!
  • 4 Върховна наглост и лицемерие !

    4 1 Отговор
    Значи, може USA да води война срещу една независима държава за да направи държава за едно малцинство от нея,
    НО НЕ МОЖЕ друго малцинство, което е мнозинство в една малка част от тази нова държава да получи даже
    право на автономно управление или да се присъедини към държавата от която е откъснато насила?!
  • 5 гост

    3 0 Отговор
    Гледайте бе маймуни от EU на маимуни ви направиха